Hot News
Rusia intenționează să creeze o bază unificată a infracțiunilor cibernetice
28/05
România, locul întâi la Olimpiada Internațională de Limba Rusă
29/05

Tratatul Cer Deschis și summitul Rusia-SUA. Riabkov: SUA au făcut o nouă greșeală politică

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov/ Foto: Serviciul de presă al MAE Rus/ TASS

Decizia Statelor Unite de a nu reveni în Tratatul Cer Deschis (DON) este noua lor greșeală politică, a declarat agenției TASS viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov.

”Statele Unite au făcut o nouă greșeală politică, au dat o nouă lovitură sistemului european de securitate. Le-am oferit o șansă bună, de care nu s-au folosit”, a spus viceministrul. ”Ei continuă să multiplice invențiile despre niște încălcări comise de Rusia în privința acestui tratat, ceea ce este complet absurd. Este inutil să repetăm care este poziția noastră; doritorii o pot găsi, cum se spune, într-o clipită, dar astfel de doritori nu există, pur și simplu, la Washington”.

Riabkov a subliniat că, în schimb, pe marginea acestui subiect se împletesc tot felul de insinuări despre ce face sau nu face Rusia pe teritoriul ei în contextul evenimentelor din Donbass. «Înțelegeți, asta e din serialul ”în grădină este o tufă de soc, iar unchiul stă la Kiev” (o zicală rusească ce arată lipsa unei legături logice – n.r.). Eu înțeleg, desigur, că partenerii noștri americanii au investit destul de mult în propriul lor ”proiect Ucraina”, iar când acolo nu se leagă totul, cel mai simplu este să începi să cauți vinovați altundeva și să arunci un fel de ”responsabilitate” pentru ceva pe umerii Moscovei, dar în cazul Tratatului Cer Deschis și al situației din jurul lui, acest lucru nu are absolut nici o legătură», a adăugat diplomatul. ”Pur și simplu, acest lucru indică faptul că în SUA nu există voință politică pentru a consolida arhitectura de securitate europeană. Este trist, dar vom trece peste asta”.

Termenul de finalizare a procedurilor de denunțare, de către Rusia, a Tratatului Cer Deschis depinde, acum, de Consiliul Federației (Camera Superioară a Parlamentului Rus, n.r.) și de decizia președintelui Vladimir Putin, fiind posibilă finalizarea lor chiar înaintea summitului Rusia – SUA”, a afirmat Riabkov. ”Totul este posibil. Repet: acest lucru nu mai depinde de mult de pozița Ministerului de Externe; depinde, acum, de Adunarea Federală, în cazul de față, de Consiliul Federației, deoarece Duma de Stat a adoptat hotărârea ei. Și, firește, depinde de președinte”, a spus Riabkov. Viceministrul de Externe a confirmat că prim adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Wendy Sherman, l-a informat, în ajun, în legătură cu decizia SUA de a nu reveni la DON.

Riabkov a mai subliniat că Rusia nu s-a abătut de la graficul de derulare a procedurilor de retragere din acord. Înaltul diplomat a amintit că, încă din luna ianuarie, când au fost lansate aceste proceduri, s-a prognozat finalizarea lor undeva la sfârșitul primăverii. ”Au mai rămas de făcut câțiva pași importanți – de final, practic. La 31 mai va avea loc ședința Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Internaționale, unde va fi analizată această chestiune, după care, câteva zile mai târziu, dacă totul va decurge normal și deciziile de rigoare vor fi elaborate de Comitet, legea adoptată deja de Duma de Stat va fi supusă aprobării Consiliului Federației, convocat în ședință plenară”, a explicat el.

În cazul în care va fi aprobat, documentul va fi înaintat spre semnare președintelui, a adăugat Riabkov. ”Aceștia sunt cei mai importanți pași ce mai trebuie făcuți. Ne încadrăm perfect în grafic din acest punct de vedere. Nu există nici un fel de surprize nici pentru Statele Unite, nici pentru aliații SUA, nici pentru partenerii SUA, nici pentru aliații noștri”, a concluzionat viceministrul rus.

Ce ar putea oferi summitul

Este puțin probabil că tema Tratatului Cer Deschis sau alternativele acestuia vor fi discutate la viitoarea întâlnire a președintelui Rusiei și a celui al Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, acum, această chestiune nefiind de actualitate, a declarat Riabkov. ”Nu cred că această temă este actuală acum. (…) Înainte de a vorbi despre o viitoare arhitectură, despre înlocuiri sau alte construcții alternative, colegilor noștri americani trebuie să li se ofere posibilitatea de a-și revizui pozițiile. Dacă nu se va întâmpla așa și anume o reviziuire, una profundă, o revizuire fundamentală a abordării lor greșite în privința securității europene, pur și simplu nu se va lega nici o discuție despre schimbările arhitecturii de securitate în Europa, dar se va păstra starea de tensiune, va crește riscul de confruntare, ceea ce nu ne-am dori”, a subliniat viceministrul.

Potrivit spuselor sale, în tot acest timp, Moscova propunea Washingtonului o cale alternativă pe bază de compromis și a deciziilor raționale. ”Încă o tentativă de a ajunge la o înțelegere noi am întreprins-o, în contactele cu SUA, deja după întâlnirea ministrului Lavrov cu Secretarul de Stat, adică efectiv zilele trecute. Dar aceasta tot nu funcționează”, a arătat Riabkov.

El a adăugat că responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în jurul DON revine în totalitate părții americane și că ”nimeni nu va reuși să prezinte altfel lucrurile”. Viceministrul rus a subliniat că la Washington și în capitalele statelor aliate SUA nimeni nu este îngrijorat de soarta DON. ”Toți sunt preocupați cum să pună Rusia într-o lumină proastă. Se ocupă de retorică lipsită de conținut, mai simplu spus vorbesc despre nimic în loc să se ocupe de problema în sine”, a apreciat diplomatul. ”Asta nu va merge. Noi putem să arătăm cu documente, cu dovezi ce și cum s-a întâmplat. Iar pozițiile pe care noi le apărăm sunt incontestabile. Pur și simplu, este o chestiune de opțiune politică, făcută de SUA nu în favoarea DON”, a continuat Riabskov.

El și-a exprimat speranța că unul dintre rezultatele summitului Rusia – SUA, ce se va desfășura la 16 iunie, la Geneva, va fi revenirea la Washington și la Moscova a ambasadorilor Anatoli Antonov și, respectiv, John Sullivan. ”Imi doresc foarte mult să sper că vom ajunge la acest lucru”, a spus diplomatul. ”În același timp, nu sunt, deocamdată, prea multe semne că Rusia și SUA reușesc să lucreze la o agendă constructivă. ”Întrebarea care se pune este cum se va înscrie totul în context și ce rezultate va reuși acest summit să genereze”, a arătat el. ”Revenind la locurile lor de muncă, ambasadorii trebuie să aibă un program de lucru măcar pe unele dintre direcții”.

”Acum, pe lângă formularea propunerilor pentru ordinea de zi a summitului, pe care o vom prezenta conducerii, încercăm să înțelegem unde este posibil, într-o oarecare măsură, vreun progres în relațiile noastre”, a atras atenția Riabkov. ”Suntem în contact intens cu americanii. Iar termenul de revenire a ambadorilor reprezintă un derivat al acestor eforturi”.

Viceministrul de Externe a anunțat că, împreună cu părțile americană și elvețiană, Moscova lucrează pentru a stabili locul de desfășurare, în Elveția, a summitului Rusia – SUA. ”Din câte cunosc, chestiunea stabilirii (locului concret al întâlnirii la Geneva) se realizează inclusiv în contact cu partea elvețiană, căreia îi suntem recunoscători pentru răspunsul rapid și pentru cooperarea constructivă. Suntem, desigur, în contact și cu partea americană în această privință”, a subliniat el.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979667