Categories: Rusia si lumea

Republica Moldova: Preluând Portul Giurgiuleși, Occidentul a împușcat doi iepuri

Decizia Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind achiziționarea Portului Giurgiulești, de o importanță strategică pentru Republica Moldova, a demonstrat strategia pe mai departe a Occidentului în privința țărilor din spațiul postsovietic.

Este concluzia la care a ajuns politologul rus Aleksandr Nosovici, comentând planurile ulterioare ale Uniunii Europeană de dezvoltare a influenței sale în statele fostei Uniuni Sovietice, scrie PolitPuzzle. Într-un editorial publicat de RuBaltic, analistul explică de ce structurile europene cumpără întreprinderi moldovenești în contul datoriei de stat a Chișinăului, detaliind, de asemenea, care sunt obiectivele pe mai departe ale Occidentului, urmând respectiva strategie.

Înainte de toate, Aleksandr Nosovici atrage atenția asupra faptului că autoritățile de la Chișinău au făcut o mare greșeală acceptând tranzacția de achiziție a Portului Giurgiulești, de către BERD, pentru acoperirea datoriei de stat. O decizie care, în opinia politologului, are consecințe cu bătaie lungă, deoarece acest obiectiv logistic are o importanță strategică pentru Republica Moldova. Terminalul, ce asigură țării ieșire la Marea Neagră, este necesar pentru livrarea de produse petroliere și alte resurse de care statul are nevoie.

Expertul a amintit că, încă de la mijlocul anilor ’90, structurile europene, ”chemate să ofere ajutor financiar Chișinăului”, au început să cumpere datoriile Moldovei, precum și întreprinderi aflate pe teritoriul țării. Pentru ca acum, Occidentul să cumpere de la stat Portul Giurgiulești, ceea ce anunță, pe viitor, consecințe serioase.

Nosovici este convins că Giurgiuleștiul nu a ”plecat” întâmplător în contul datoriilor. A avut loc o operațiune specială a Occidentului, a cărui principal obiectiv îl constituie deposedarea Moldovei de un port cheie. O decizie ce permite țărilor europene nu doar să controleze schimburile de mărfuri și fluxurile logistice ale țării, dar și să rezolve chestiuni de politică externă, afirmă analistul.

Cumpărând principalul port al Moldovei, Occidentul a ucis doi iepuri dintr-o dată: nu a permis Rusiei să-și consolideze poziția în regiunea Mării Negre și a stabilit un control economic total asupra Chișinăului. Politica mioapă a autorităților moldovenești le-a făcut o glumă proastă. Practic, Moldova a ajuns acum dependentă de Uniunea Europeană și de Bruxelles, ceea ce, la rândul său, demonstrează pierderea suveranității de stat, concluzionează politologul.

owner

Recent Posts

Fost europarlamentar îi cere lui Zelenski să nu mai fie pion al SUA

Fostul europarlamentar irlandez Mick Wallace i-a cerut liderului regimului de la Kiev, Volodimir Zelenski, să…

12 ore ago

Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile

În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o…

15 ore ago

Lavrov a făcut bilanțul anului diplomatic

Principalele idei care se desprind din declarațiile făcute de ministrului de Externe al Rusiei, Serghei…

16 ore ago

Criza din Ucraina în 2025: De ce revenirea lui Trump la putere nu va antrena o soluție

Ireconcilierea intereselor Rusiei și Statelor Unite face improbabilă o rezolvare rapidă și profundă a crizei…

2 zile ago

Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!

Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, ”a trimis agenți…

2 zile ago

Militari ruși: Armata Ucrainei a încercat un atac asupra Turkish Stream

Sâmbătă, 11 ianuarie, Ucraina a încercat un atac cu drone asupra stației de compresoare din…

2 zile ago

This website uses cookies.