Expert rus, despre informațiile privind planurile URSS-ului de a transfera Japoniei o parte din insulele Kurile
24/05Rusia a acuzat SUA de încălcarea Tratatului START-3
25/05Corneliu Vlad: Demersuri politico-diplomatice sau show pentru marele public?
Corneliu VLAD
Preliminariile mereu prelungite ale proiectatului summit ruso-american iau proporții de epopee generoasă în episoade dintre cele mai neobișnuite și contrariante: apeluri repetate ale Washingtonulu la stabilirea momentului întâlnirii, dar și sancțiuni în avalanșă aplicate Rusiei și partenerilor săi, palide gesturi de bunavoință (în disputa Nord Stream 2), dar și tensiuni militare, expulzări de diplomați și retrageri de ambasadori, escalade verbale (puțin spus!) ale președintelui american la adresa omologului său pe care, în același timp, îl solicită ca interlocutor, tergiversări și eschive, declarații de tot felul etc. etc.
Pregătirea politico-diplomatica a întâlnirii la vârf s-a convertit treptat într-un adevărat spectacol politic și mediatic, caracteristic mai degrabă culturii politice americane. Iar amploarea și influența crescândă a mass media livrează marelui public doritor de spectacol o viziune pe cât de senzationalista și de incitantă, pe atât de superficială și de deformată a problematicii grave asupra căreia trebuie să se concentreze, la întâlnirea lor, cei doi lideri ai principalelor puteri nuclerare ale lumi . “Dar între teatralizarea politicii și viața reală există o lume. Și confruntarea este totuși cu lumea reală” – remarca istoricul american Thomaas Snegaroff.
Este pe deplin justificată de aceea întrebarea: Cui și la ce servește această punere în scenă, acest joc al umbrelor, acest show pe un fapt politico-diplomatic de maximă responsabilitate, căci este consacrat gravelor sfidări cu care se confruntă întreaga lume de azi. Explicații și răspunsuri există.
Comentatorii americani susțin că președintele Biden vrea să demonstreze că se dezice total de politica față de Rusia a predecesorului său Donald Trump iar prin izbucnirile sale abrazive vrea să se prezinte ca promotorul liniei dure în dialogul cu Moscova. Dar abordările sale contrariante premergătoare momentului proiectatei întâlniri la vârf trimit mai degrabă la neclaritate și indecizie în ce privește linia sa de conduită în relațiile cu Rusia.
Senatorul rus Aleksei Pușkov este cât se poate de précis în explicațiile sale în materie. Ele pornesc de la comportamentul contradictoriu al șefului diplomației americane Anthony Blinken, care s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov. Aceeași formulă a bâtei și morcovului (expresia aparține unui președinte american) este comună și șefului Casei Albe, și șefului diplomației americane. “Poziția lui Biden în privința sancțiunilor vine în contradicție cu declarațiile despre dorință de a construi un dialog stabil și previzibil cu Moscova – remarcă Pușkov. Biden vorbește despre interesul SUA pentru relații stabile cu Rusia dar în aceleași timp nu este absolut deloc pregătit să vină în întâmpinarea noastră. Mai precis, SUA vor cooperare cu noi în cele mai importante chestiuni pentru ei, dar după cum arată lucrurile în prezent, nu au de gând să țină seama de interesele noastre”. Căci, de pildă, la întâlnirea sa cu ministrul Lavrov, Blinken “nu a spus nicio vorbă “ despre sancțiuni. Cu alte cuvinte, SUA vor conlucrare cu Rusia pe teme care le interesează, dar în același timp continuă practica sancțiunilor. “Este o abordare foarte stranie, aș spune chiar inegală” – afirmă Puțskov.
Politologii rusi sunt de aceea rezervați în privința șanselor proiectatei întâlniri la vârf, daca Washingtonul se va menține pe o asemenea poziție. Atitudinea contrariantă a Washingtonului e cu atât mai de neînțeles cu cât și SUA, dar evident și Rusia, au interesul să se întâlnească, să-și vorbească, să se pună de acord și să conlucreze.
Washingtonul are nevoie de receptivitatea, acceptul și sprijinul Moscovei în probleme dificile ale vieții internaționale, dar în același timp rămâne fixat rigid pe afirmarea exclusivă a propriului interes. “Avem nevoie unul de celălalt, este absolut evident – spune senatorul Konstantin Kosaciov. Dar dacă din partea noastră nu există nici un fel de momente de reținere și suntem gata să mergem înainte, la americani politica internă continuă să o domine pe cea externă. Americanii vor face totul la această întâlnire, pană la ea și după ea, trăgând cu ochiul la opinia publică din interiorul țării și la cum va percepe totul Congresul SUA și mass-media”. Prin această remarcă, senatorul rus a dezvăluit unul dintre secretele atitudinii nemaleabile și nereceptive a Washingtonului oficial în relațiile cu Rusia, care vrea conlucrare pe teme selective, de strict interes, dar imobilizat pe o linie generală dură și aplicând sancțiuni partenerului de a cărui colaborare are nevoie.
O explicație a poziției Washingtonului față de Rusia cuprinde și scrisoarea a peste 120 de generali și amirali americani în retragere adresată Administrației Biden. Ei formulează îndoieli în privința sănătății fizice și mentale a președintelui Biden, care “trebuie să fie capabil să ia rapid decizii precise în materie de securitate națională, decizii care implică viața și integritatea, oriunde, zi și noapte”.
În sfârșit, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar dori să înțeleagă acțiunile Washingtonului. ”Trebuie să ne lămurim. Una spun și alta fac, a declarat Peskov. Vom vedea cum va fi mai bine pentru noi”.