La ceremonia de acreditare a ambasadorilor străini, președintele Putin a enumerat principiile cooperării Rusiei cu alte țări
19/05Putin i-a salutat pe participanții la forumul mondial al ortodocșilor ruși de rit vechi de la Moscova
19/05The Jerusalem Post (Israel): Evreii – veterani ai Armatei Roșii au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa
Jeremy Sharon
Pe fondul veștilor amare despre cum a fost ”sărbătorită” Ziua Victoriei în unele dintre fostele republici sovietice, reportajul din Israel frapează prin normalitatea lui. Cinci sute de veterani cu copii și nepoți au fost felicitați de doi miniștrii și de primarul Ierusalimului. Ei au vorbit despre onoarea de a se întâlni cu veteranii sovietici și despre respectul noilor generații. Nici un veteran nu a fost arestat pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe.
Circa 500 de evrei – veterani ai Armatei Roșii sovietice, stabiliți în Israel, copiii și nepoții lor, soldați ai Forțelor de Apărare ale Israelului și membri ai mișcării israeliene de tineri s-au adunat duminică, la 9 mai, la Ierusalim pentru a marca victoria Uniunii Sovietice și a aliaților ei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie The Jerusalem Post.
Veteranilor li s-au alăturat ministrul Apărării, Benny Gantz, ministrul pentru Repatriere și Integrare, Pnina Tamano-Shata și primarul Ierusalimului, Moshe Lyon, pentru a cinsti memoria foștilor luptători care au ajutat la eliberarea Europei de naziști.
Statele Unite, Marea Britanie și alți aliați occidentali au declarat 8 mai 1945 drept Ziua Victoriei în Europa. Dar țările fostei Uniuni Sovietice sărbătoresc acest eveniment la 9 mai, deoarece operațiunile militare au încetat la ora 11 seara după ora central-europeană, când în Uniunea Sovietică era, deja, 9 mai.
Sunt 3072 de veterani ai Armatei Roșii care trăiesc astăzi în Israel. Majoritatea dintre ei au venit direct din Rusia în anii ’90, stabilindu-se, în principal, la Haifa și în Ierusalim. Alții au emigrat din Ucraina, SUA, Marea Britanie, Franța, Africa de Sud, Australia, Danemarca și din alte țări. Aproape toți au trecut de 85 de ani.
”Avem onoarea, dar înainte de toate, datoria de a fi aici cu veteranii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Tamano-Shata la festivitate. ”Trebuie să îi omagiem, să le asigurăm o bătrânețe și o bunăstare demne și, de asemenea, să educăm copiii Israelului după exemplul eroismului lor. Ei sunt participanți inseparabili la victoria binelui asupra răului și reprezintă o parte centrală din istoria poporului Israelului”.
Gantz a vorbit despre greutățile anului trecut, din perioada pandemiei de Covid-19, în special pentru oamenii în vârstă. Țara a avut ”obligația de a se asigura că voi (veteranii) vă trăiți restul vieții în confort și, de asemenea, noi trebuie să ne îngrijim ca viitoarele generații să cunoască eroismul vostru”, a spus el.
Președintele Asociației Veteranilor, Avraam Greenzaid, a declarat că veteranii consideră această zi un eveniment de bucurie, ”dar noi avem lacrimi în ochi când ne amintim de milioanele de membri ai familiei noastre care au fost smulși de lângă noi cu mare cruzime”.
”Cu regret vedem cum nu toate lecțiile trecutului sunt învățate”, a spus el. ”Și este foarte important să spunem: chiar și astăzi, antisemitismul își ridică capul în întreaga lume și, din păcate, mulți lideri tac, așa cum au tăcut și în urmă cu 80 de ani… Cu 80 de ani în urmă a început exterminarea poporului evreu. Vă rog să nu permiteți ca așa ceva să se mai repete”.
Anterior, președintele Agenției Evreiești, Isaak Herțog, a afirmat, într-o discuție telefonică purtată cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, că poporul evreu ”este dator față de Armata Roșie” pentru rolul jucat în înfrângerea naziștilor și eliberarea lagărelor de concentrare naziste.
Veteranii Armatei Roșii ”merită să fie onorați și respectați pe tot parcursul anului, nu doar de sărbătoarea oficială”, a arătat el, adăugând că ”ei păstrează printre noi memoria războiului eroic împotriva naziștilor și a complicilor lor”.
Herțog a făcut referire la creșterea globală a antisetismului din ultimii ani, în special pe rețelele sociale și a vorbit despre teama că atacuri fizice reale ar putea izbucni imediat ce omenirea va depăși Covid-19.
Potrivit datelor biroului lui Herțog, el și Lavrov au ”fost de acord cu necesitatea de a preveni repetarea istoriei, de a lupta împotriva negării Holocaustului și a justificării crimelor naziste”. De asemenea, ei au căzut de acord că trebuie să fie continuată cu fermitate ”lupta împotriva antisemitismului sub toate formele lui, vechi și noi”.
Comentariile cititorilor:
Peter Berman: ”Să ne amintim că cea mai mare armată evreiască adunată vreodată a numărat 500.000 de evrei sovietici în Armata Roșie, în timpul războiului. Conform majorității dovezilor, între 100.000 și 150.000 de oameni nu s-au mai întors vreodată. De regulă, nemții i-au executat pe prizoieri fără proces și anchetă. Trebuie să cinstim pentru totdeauna faptele lor. Mai mulți ofițeri evrei, inclusiv generali, au servit în mod excelent și au fost recunoscuți ca atare. În timpul războiului, nu a existat niciodată vreo îndoială, în ierarhia sovietică, cu privire la devotamentul evreilor către URSS”.
Al: ”Răposatul meu tată, veteran de război evreu în armata sovietică și comandant de tanc, a ucis mulți, mulți naziști, de la Kursk până la Berlin. A fost un erou de război, există articole despre el în ziare și pe internet.
Dude: ”URSS a câștigat al Doilea Război Mondial pentru noi…”
Nadine Muuk: ”Fără Armata Roșie, Hitler nu ar fi suferit niciodată vreo înfrângere în Europa. Și SUA nu ar îndrăzni niciodată să debarce în Normandia”.
Eliasjoy: ”Mulțumesc Rusiei și Statelor Unite pentru că ne-au eliberat de dictatura acestui monstru, ucigașul în masă Adolf Hitler, mulțumesc foarte mult, mulțumesc, mulțumesc. Imbratisari si sarutari. Cetățean german al UE din Bavaria”.