Igor Ivanov: A venit timpul diplomației. Orice criză poate degenera într-o catastrofă globală
12/05MAE rus: De unde sunt lansate atacurile cibernetice împotriva Rusiei
13/05Kremlinul regretă lipsa de colaborare dintre Rusia și SUA în lupta împotriva amenințărilor cibernetice
Kremlinul a subliniat încă o dată necesitatea colaborării dintre Federația Rusă și Statele Unite în lupta împotriva amenințărilor cibernetice pe fondul atacului lansat de hackeri asupra companiei de transport petrolier Colonial Pipeline, informează agenția TASS.
Într-o discuție cu jurnaliștii, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a asigurat că ”Rusia nu are nici o legătură cu acest atac al hackerilor, așa cum nu a avut legătură nici cu atacurile similare anterioare”.
”Nu acceptăm, în mod categoric, nici o acuzație la adresa noastră și nu putem decât să regretăm în continuare că Statele Unite refuză orice fel de colaborare cu noi în combaterea amenințărilor cibernetice. Considerăm că o asemenea colaborare – și internațională, și pe bază bilaterală – ar putea ajuta în mod real în lupta comună împotriva acestui rău, împotriva infracțiunilor cibernetice”, a declarat Peskov.
În ajun, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că serviciile de informații americane nu dețin nici o dovadă privind implicarea Rusiei în atacul asupra Colonial Pipeline, dar că există dovezi că virusul de răscumpărare se află în Rusia, iar partea rusă ”are o oarecare responsabilitate pentru a clarifica lucrurile”.
După cum au precizat, anterior, reprezentanți ai Colonial Pipeline, este vorba despre un virus care, odată ajuns în sistemul informatic, blochează activitatea acestuia și criptează datele până când victima atacului cibernetic plătește suma cerută de hackeri. Potrivit mass-media americane, ca urmare a atacului, infractorii au obținut până la 100 GB de date. Pe fondul acestui incident, compania a fost obligată să-și suspende temporar activitatea.
Consilierul adjunct al președintelui SUA pentru securitate națională, Anne Neuberger, a anunțat că atacul cibernetic a fost comis, în opinia autorităților SUA, de elemente criminale – un grup de hackeri, autointitulat DarkSide – şi nu de vreun stat.