Tragedia a avut loc la 3 mai 1945, când aviața britanică a atacat navele germane din Golful Lübeck, din Marea Baltică. Hohlov a relatat despre bombardamentul britanic asupra închisorilor plutitoare naziste, în care au fost transformate navele ”Tilbeck”, ”Deutschland” și ”Cap Arkona”. Britanicii au atacat aceste nave, tragând în ele și scufundându-le. După cum a spus Hohlov, la bord ar fi putut să se afle până la 12 000 de persoane, dintre care majoritatea au murit. Pe lângă prizonierii sovietici, la bord erau și francezi, și britanici, și cetățeni ai altor state.
Numărul victimelor ar fi fost mai mic dacă britanicii nu ar fi continuat să tragă asupra supraviețuitorilor – focul de mitraliere împușca oamenii care încercau să înoate spre țărm.
Istoricul a povestit că naziștii au simțit, probabil, pedeapsa care se apropia și se pregăteau să scufunde aceste nave pentru a scăpa de ”urmele vii” ale crimelor lor. Acest lucru este confirmat, în special, de starea tehnică a navelor investigate.
Hohlov a prezentat scrisoarea martorului ocular Vasili Salomatkin, scrisă de el la Ministerul Securității de Stat, în 1949. În mesajul său, martorul ocular a relatat că militarii britanici au ignorat steagurile albe arborate de navele germane și au continuat să le bombardeze.
Mai mult, prizonierii care au reușit să se salveze au fost internați într-un lagăr, unde au fost ținuți în încăperi înghesuite şi au fost prost hrăniți, a scris Salomatkin. Potrivit spuselor sale, britanicii le-au interzis prizonierilor sovietici să-i înmormânteze cum se cuvine pe cei uciși în bombardament.
După cum a explicat Hohlov, cauza celor întâmplate au fost motivele de natură politică ale Marii Britanii. Britanicii au căutat să-și arate rolul activ în lupta împotriva nazismului și, de asemenea, să împiedice înaintarea Armatei Roșii pe teritoriile ”nedorite” pentru ei. Această versiune este susținută de faptul că armata britanică știa că pe navele menționate mai sus erau transportați prizonieri, dar aceste informații nu au fost transmise unităților implicate direct în ”operațiune”.
Gazeta.ru menționează că, anterior, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a desecretizat documente despre atrocitățile comise de naziști pe teritoriul Prusiei de Est, actuala regiune Kaliningrad, în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
F. Interesante. Nu știam aceste lucruri