Serghei Lavrov: Rusia le-a oferit Statelor Unite posibilitatea ”anulării” conflictului diplomatic, dar americanii au refuzat
30/04În Consiliul Federației au fost comentate sancțiunile UE împotriva Rusiei
01/05Vladimir Putin le-a vorbit oamenilor de afaceri francezi despre munca în Rusia
Rusia este interesată să atragă mediul de afaceri străin în proiecte importante, a declarat președintele Vladimir Putin la întâlnirea cu șefii unor mari companii din Franța. De asemenea, liderul de la Kremlin a calificat speculațiile legate de ”Nord Stream-2” drept o manifestare a unei concurențe neloiale, scrie Rossiiskaia gazeta.
Dialogul cu companiile ce fac parte din asociația ”Camerei de Comerț și Industrie Franco-Rusă” s-a desfășurat în regim video. Putin a numit Franța drept unul dintre partenerii economici cheie ai Rusiei. Dintre țările UE, ea ocupă, potrivit spuselor sale, ”o poziție onorabilă, dar și nu cel mai onorabil” loc șase după volumul cumulat al investițiilor directe în economia rusă și locul cinci după schimbul de mărfuri. ”În pofida unei ușoare scăderi a comerțului reciproc, de la sfârșitul anului 2020 (minus 14% față de 2019), în general, indicatorii lui încă sunt acceptabili – 13 miliarde de dolari”, a estimat președintele. Investițiile de capital franceze în Rusia ating aproape 17 miliarde de dolari, cele rusești în Franța – 3 miliarde. ”Ar fi putut fi și mai mult, dacă structurile franceze de reglementare, autoritățile statului ar trata mediul de afaceri rusesc la fel cum este tratat cel francez în Rusia”, a arătat Putin.
În diferite domenii ale economiei Rusiei funcționează peste 500 de companii cu participare franceză. Cu participarea lor se realizează proiecte comune semnificative: construcția uzinelor ”Iamal LNG” și ”Arktik LNG 2”, așezarea conductelor gazoductului ”Nord Stream-2”. ”Din păcate, în jurul acestui proiect sunt foarte multe speculații politice de tot felul, dar vreau să subliniez încă o dată: este un proiect pur economic, care nu are nimic în comun cu conjunctura politică a zilei de astăzi”, a declarat Putin. ”În jurul lui sunt multe discuții legate, în primul rând, de încercările de concurență neloială pe piața europeană”, a arătat el. ”Se folosesc tot felul de forțe politice, ce consideră că electricitatea se ia direct din priză, dar cum ajunge ea acolo, nimeni nu știe în detaliu”, a continuat Putin și a amintit de clasicul rus Saltîkov-Șcedrin. ”Are el un personaj, un general, care s-a trezit într-o pădure și l-a trimis pe soldatul din slujba lui după chifle – credea că pâinișoarele și croissantele cresc în copaci. Tot așa, după părerea mea, cred și unele forțe politice, că electricitatea se ia pur și simplu din priză”, a comparat el. Putin speră că ”vom depăși aceste dificultăți”.
”Apreciem că, în condițiile complicatei conjuncturi economice, firmele franceze ce funcționează în Rusia nu-și reduc activitatea”, a constatat Putin și a promis investitorilor francezi susținere completă. El a explicat ce s-a făcut și ce se face pentru a ajuta mediul de afaceri și pentru stabilizarea economiei în condițiile situației dificile de pe piețele globale, pe fondul pandemiei. Înainte de toate, se asigură stabilitate macroeconomică, stabilitatea pe piețele financiare. Printr-o politică bugetară bine gândită au fost majorate cheltuielile federale pentru susținerea domeniilor cheie. Au fost intensificate eforturile de reducere a poverii fiscale asupra mediului de afaceri, iar pentru întreprinderile afectate de pandemie a fost lansat un nou program de împrumuturi preferențiale.
Putin a promis să atragă și pe viitor companii străine, cu producție localizată în achiziții publice și realizarea proiectelor naționale de dezvoltare . Cei care au ascultat de recomandările guvernului și au mers pe calea transferului capacităților industriale în țara noastră pot participa, cu aceleași drepturi ca ale colegilor ruși, la licitații al căror volum total se ridică la trilioane de ruble, a anunțat el. Oportunități bune pentru mediul de afaceri francez există și în Zonele Economice Speciale: funcționează 38 de astfel de zone, cu un volum total de investiții declarate de 1,1 trilioane de ruble, iar patru companii franceze au devenit, deja, rezidenți acolo. Se simplifică inclusiv procedurile de angajare a specialiștilor străini cu înaltă calificare, ce pot obține, împreună cu familiile, permis de ședere pe termen nelimitat. În planurile noastre figurează lansarea programului ”vize de aur”, când permisul de ședere se va elibera în schimbul investițiilor în economia reală.
Copreședintele Consilului economic al ”Camerei de Comerț și Industrie Franco-Rusă”, Ghennadi Timcenko, a subliniat atitudinea responsabilită a companiilor franceze și nu doar în perioada pandemiei. În pofida crizei și a situației geopolitice, o serie de întreprinderi nereprezentate anterior în Rusia și-au deschis unități de producție, cele care operau deja au localizat livrări suplimentare de produse, au reluat investițiile și au crescut exporturile a ceea ce se produce în Rusia. Mai mult, investițiile merg în sectoare prioritare, cum ar fi producția de semințe.
Co-președintele din partea franceză, Patrick Pouyanne, a remarcat interesul mediului de afaceri francez pentru Rusia. ”Ar fi în interesul tuturor ca Rusia, Franța și toată Europa să nu fie divizate, izolate. Este provocarea zilei de astăzi”, a spus el, subliniind numărul tot mai mare de disensiuni ce pot fi rezolvate pe cale diplomatică. ”Suntem convinși că astfel de întâlniri creează punți între Rusia și Franța prin investiții, prin colaborare economică”, consideră el.