Hot News
Summitul Putin-Biden. Recomandarea lui Peskov pentru Washington
30/04
Serghei Lavrov: Rusia le-a oferit Statelor Unite posibilitatea ”anulării” conflictului diplomatic, dar americanii au refuzat
30/04

Medvedev: Nu este în interesul Rusiei să intre în război

Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev/ Foto: TASS

Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că implicarea într-un război nu este în interesul Rusiei, dispusă să colaboreze ”chiar și cu cei care încă suferă de dureri fantomă după destrămarea URSS”, relatează TASS.

”Rusia este un stat iubitor de pace. Nu este în interesul nostru să ne implicăm în războaie. Ele nu aduc nimic bun; reprezintă o poveste foarte periculoasă”, a spus el, răspunzând la întrebările utilizatorilor rețelei sociale ”Vkontakte”.

Medvedev a arătat că Rusia este pregătită să ”stabilească relații egale în drepturi, de prietenie, pașnice, cu toate țările, inclusiv cu Statele Unite ale Americii și cu alte state, și cu vecinii noștri, chiar și cu cei care au dureri fantomă din momentul destrămării Uniunii Sovietice”.

Potrivit spuselor sale, esențial este ca partenerii străini să ”nu treacă aceste linii roșii, să nu depășească limita”. ”Conducerea Rusiei nu are, evident, nici un fel de planuri cu caracter militarist în acest sens. Acest lucru a fost foarte clar formulat de președinte în mesajul adresat Parlamentului”, a subliniat Medvedev.

Întrebat în ce constă măreția Rusiei, el a spus că ”ea este în popor, în cetățeni și, firește, în glia noastră”. ”Ceea ce nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe lauri. Mai avem încă foarte multe de făcut, pentru ca țara noastră să fie puternică, modernă, prosperă, pentru ca cetățenii noștri să trăiască în bunăstare, pentru ca sistemul nostru de sănătate, de educație să funcționeze cum trebuie”, a subliniat adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei, adăugând că toate acestea trebuie făcute împreună.

În altă ordine de idei, Medvedev a declarat că Statele Unite vor pierde o serie de oportunități de muncă pentru diplomații lor în Rusia, iar pentru Moscova este chiar bine. ”În urma conflictului pus acum la cale de americani, chiar și posibilitățile pe care le-au păstrat în țara noastră, vor fi pierdute: nu vor mai putea nici să călătorească fără permis și vor avea mai puțini lucrători tehnici, astfel că activitatea lor va fi îngreunată, în acest sens”, a constatat Medvedev. ”Cred că, pentru Guvernul american, acest lucru nu este foarte bun; în schimb, este bun pentru noi”.

”De fapt, ei își fac rău singuri, cu propriile mâini”, a adăugat Medvedev, apreciind că Washingtonul trebuie să acorde atenție acestui lucru.

Medvedev a menționat că, în alte țări, diplomații ruși se comportă extrem de corect şi nu se amestecă în treburile interne ale acestor state; ”nu intervin în politica internă, nu încearcă să dădăcească opoziția, să dea bani opoziției, să străbată țara și să observe tot felul de evenimente politice”. Medvedev a remarcat, spre exemplu, că, în SUA, diplomații ruși nu ”au ieșit în evidență” nici în acțiunile mișcării de apărare a drepturilor afroamericanilor. Potrivit spuselor sale, diplomații americani, dimpotrivă, se ocupă de astfel de chestiuni, venind deseori în opoziție cu autoritățile țărilor în care ei își desfășoară activitatea.

În opinia lui Medvedev, Washingtonul aplică, în privința Moscovei, o tactică dublă, încercând să ne ”bage în colț”; asta, în timp ce vorbesc despre colaborare. «După cum văd eu lucrurile, partenerii noștri americani folosesc o tactică dublă și, de fapt, declară deschis că vor pune presiune pe ruși, străduindu-se să îi bage undeva, la colț, cum le place să vorbească în stil cowboy: ”Rusia trebuie să plătească prețul”» – a constatat el. ”Iar pe de altă parte, dau semnale că sunt gata să colaboreze în acele direcții care le convin”.

Potrivit lui Medvedev, în această situație, Rusia va acționa pornind de la interesele ei naționale. ”SUA nu sunt țara care trebuie să pedepsească pe cineva, chiar dacă ”prietenii” noștri încearcă tot timpul să intervină în treburi străine şi să se ocupe de tot felul de activități pe teritoriul altor țări”, este convins adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei.

Rugat să comenteze cuvintele dure adresate președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de către liderul american, Joe Biden, Medvedev a arătat că ”în nici un caz, astfel de expresii nepotrivite nu pot fi folosite pentru a-ți evalua partenerii; este neproductiv, este o poveste care nu duce nicăieri”. În același timp, el a menționat că, în orice caz, comunicarea între țări trebuie păstrată și a calificat intenția liderilor celor două state de a organiza o întâlnire drept un pas în direcția corectă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937257