Categories: Comentarii

”Reducerea la zero a lui Zelenski”: naziștii mărșăluiesc pe străzile din Kiev

Pentru prima dată, la Kiev a avut loc un marș în onoarea diviziei SS ”Galicina” (Galicia)

”Radicalii” ucraineni au mărșăluit prin Kiev în onoarea zilei înființării Diviziei SS ”Galicina”. Activiștii nu au întâmpinat nici o împotrivire din partea autorităților, în ciuda interzicerii glorificării nazismului în Ucraina și se declarau, direct, drept ”forța care va conduce țara”. Conform estimărilor experților, acest marș poate fi calificat ca fiind o provocare pe fundalul apropiatei zile de 9 Mai, Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, iar lipsa de reacţie a Kievului se explică prin amenințarea cu presiuni din partea forțelor de dreapta, scrie publicația Gazeta.ru.

Deci, în centrul Kievului, a avut loc un marș în cinstea celei de-a 77-a aniversări a Diviziei ”Galicinia” din Lvov – o unitate care a făcut parte din organizația nazistă ”SS”, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care a fost condusă de Reichsführer-ul Heinrich Himmler. ”Radicalii” au mărșăluit de la Piața Arsenalnaia la Piața Independenței (așa-zisul ”Maidan”), la marș participând și reprezentanți ai diferitelor organizații naționaliste.

În unele secvențe din înregistrarea video, s-ar putea observa simboluri naziste pe ”radicalii” și nu au lipsit nici salutările tradiționale ale Germaniei naziste.

Un eveniment destul de neobișnuit pentru orașul-erou Kiev, întrucât, înainte vreme, asemenea acțiuni de susținere a Diviziei  ”Galicina” erau concentrate în principal la Lvov și în alte orașe din vestul Ucrainei.

«Noi suntem forța care va conduce această țară. Suntem o forță care duce război pe teritoriul nostru. Suntem forța care va lupta la Moscova. Suntem mândri și ne amintim de actele de eroism ale Diviziei SS ”Galicina”. Vă puteți imagina cum arde acum la ruși. Acesta este pământul nostru, aceștia sunt eroii noștri <…>. Astăzi am mers cu puiul leului de aur prin centrul Kievului. Sperăm că, în curând, vom merge cu puiul leului de aur prin Donețk și prin ruinele Moscovei», citează publicația ucraineană ”Strana.ua” cuvintele unor participanți la marș.

Declarațiile referitoare la ”puiul leului de aur” sunt direct legate de leul de aur – simbolul Diviziei SS ”Galicina”. În timpul procesiunii, ”radicalii” treceau chiar cu steagurile ce aveau imaginea acestuia.

Minoritate agresivă

Marșul în sine a durat, oficial, aproximativ treizeci de minute, deși susținătorii ”Galicinei” au rămas în Maidan chiar și după încheierea evenimentului. În același timp, conform datelor preliminare, la procesiune au participat aproximativ 100 de persoane, inclusiv reprezentanți ai organizației extremiste ”Pravîi sector” ( ”Sectorul de dreapta”, interzis în Rusia).

Autoritățile locale nu s-au amestecat în marș, în ciuda existenței, în Ucraina, a unei legi care interzice propaganda nazismului. Mai mult, ”radicalii” au fost însoțiți de un cordon de poliție care a blocat circulația pe o serie de străzi centrale din Kiev, ceea ce a facilitat accesul susținătorilor ”Galicinei” la Maidan.

După cum a declarat un fost deputat al Radei Supreme, Volodimir Oleinik, într-un interviu acordat Gazeta.ru, sărbătorirea aniversării înființării diviziei SS ”Galicina” a fost un eveniment obișnuit în Lvov, iar acum participanții acesteia transferă această practică la Kiev , deși, în ambele orașe, acest lucru este interzis.

«Există un articol penal corespunzător în Ucraina, iar această organizație a fost interzisă încă prin deciziile Tribunalul de la Nürnberg. Aici întrebarea este pentru Zelenski: cum va reacționa la asemenea manifestări? Dacă președintele vrea să se simtă în rolul lui Himmler, inspiratorul ideologic al trupelor SS, atunci el va da drumul unui astfel de marș. Iar dacă este în rolul unei persoane care știe cel puțin ce reprezintă divizia SS ”Galicina”, atunci va dispersa această bandă, deoarece aceasta este o încălcare a Constituției și a legilor Ucrainei și el este garantul acestora», a adăugat fostul parlamentar.

Din punctul de vedere al lui Oleinik, astfel de marșuri au loc în Ucraina, deoarece în spatele acestei minorități naționaliste agresive de află Statele Unite. Pentru partea americană, aceasta este un fel de ”forțe speciale”, care pot fi mobilizate în orice secundă.

«Cu mâinile lor poți pune presiune pe orice oficial, precum au făcut-o, deja, cu Zelenski, pictând întreaga fațadă a sediului său.

Așadar, președintele trebuie să aleagă aici: sau să fie alături de victimele Holocaustului, sau să rămână împreună cu acești naziști.

Dacă alege a doua opțiune, atunci lăsați-l să organizeze o asemenea procesiune în Babi Yar (locul din Kiev unde naziștii au săvârșit execuții în masă a populației civile, inclusiv a evreilor – n.r.). De fapt, președinția lui Zelenski este redusă la zero datorită situației din ziua de astăzi. Asemenea manifestații fac parte din trendul anti-rus şi iată de ce curatorii americani le-au dat aprobarea ”radicalilor” pentru marș», a subliniat fostul deputat.

Provocarea nazistă

Organizatorii marșului ”radicalilor” au fost comunitatea numită ”Golosiyivska Kryivka”, condusă de Ruslan Andreiko, membru al partidului ultra-naționalist ”Svoboda” (Libertatea), precum și naționaliști din grupul notoriu ”S14”. În același timp, potrivit unor publicații, sprijinul pentru procesiune a fost oferit de primăria Kievului, partener vechi al ”Golosiyivska Kryivka” în organizarea diferitelor concerte muzicale.

Potrivit șefului Institutului ucrainean de analiză și gestionare a politicilor, Ruslan Bortnik, administrația de la Kiev a finanțat marşul, cel puțin parțial, deși a declarat că a făcut-o din greșeală.

”Însăși ideea organizării unui astfel de marș pare a fi o provocare, pentru că nici toate cercurile de dreapta nu au susținut-o. Acest eveniment discreditează mișcarea de dreapta ucraineană și poziția internațională a Ucrainei, în special în ajunul zilei de 9 Mai. Mai mult, apare şi pe fondul discuțiilor despre posibile negocieri între președintele Ucrainei și cel al Rusiei – Volodimir Zelenski și Vladimir Putin „, a spus expertul pentru Gazeta.Ru.

Unii dintre liderii politici de dreapta și de ultra-dreapta încearcă să folosească din nou tema diviziei SS ”Galicina” pentru PR personal, a continuat Bortnik, deși aproape 90% din societatea ucraineană nu susține astfel de procesiuni.

”Puterea oficială a Ucrainei nu susține, chipurile, nici ea, dar, în același timp, se teme și nu vrea să se pronunțe categoric împotrivă, temându-se de o reacție negativă din partea cercurilor politice de dreapta, de a căror susținere depinde în mare măsură situația de pe stradă”, a subliniat expertul.

Tăcerea puterii

Cu toate acestea, nu a apărut încă nici o reație a autorităților la marșul ”radicalilor” din centrul Kievului, deși partidul de opoziție ”Platforma de opoziție – Pentru viață” a cerut, deja, un răspuns dur la încercările de reabilitare a nazismului în Ucraina.

«Poziția lașă a autorităților stârnește o puternică revoltă a tuturor forțelor democratice. Referindu-se la carantină, aceasta blochează, la toate nivelurile, sărbătorirea Zilei Victoriei . Dar uită imediat, de orice restricții sanitare, atunci când e vorba de ”radicali”. Autoritățile preferă să se strângă în birourile lor și să stea liniștite în speranța că organizatorii pogromurilor vor pleca fără a distruge complet ”prăvălia” prezidențială», se spune în comunicatul partidului.

O reacție convențională a partidului de guvernământ ”Slujitorul poporului” poate fi considerată declarația deputatului Maxim Bujanski, care nu a susținut marșul naționaliștilor. Potrivit acestuia, în zilele creării diviziei SS ”Galicina”, strămoșii majorității locuitorilor Ucrainei mureau în Bătălia de la Kursk (una dintre cele mai importante bătălii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – n.r.).

Apropo, participanții la marș și-au amintit cuvintele lui Bujanski, iar în cinstea lui au venit cu strigarea: cântarea ”Max Bujanski – câinele radianski (sovietic – n.r.)”, ceea ce a intrat în transmisia video a marșului.

Povestea în sine a glorificării ”Galicinei” nu este deloc o noutate în Ucraina. De fapt, divizia SS a fost susținută încă din timpul Euromaidanului (anii 2013-2014 – n.r.), de către unii dintre reprezentanții organizațiilor naționaliste. Aceștia promovează ideea precum că colaboraționiștii ar fi luptat pentru independență, în special; despre acest lucru a vorbit chiar un oficial – șeful Institutului ucrainean de rememorare națională, Volodimir Viatrovici. În general, în legătură cu acest marș, merită evidențiat un punct cheie – anul trecut, o instanță din Kiev a recunoscut simbolurile ”Galicinei” drept naziste; adică, de fapt, a interzis utilizarea acestora. Însă, acest lucru nu a împiedicat desfășurarea evenimentului; în plus, guvernatorul Regiunii Lvov, Maxim Kozitsky, în ajunul datei creării diviziei, a susținut destul de oficial cultul glorificării acesteia. El a accentuat încă o dată că reprezentanții diviziei nu erau colaboraționiști, ci că, dimpotrivă, ar fi luptat împotriva bolșevismului.

Ambasadorul Germaniei a reacționat la marșul neonazist de la Kiev

Ambasadorul Germaniei în Ucraina, Anka Feldhusen, a reacționat ferm la marșul neonazist de la Kiev dedicat diviziei SS ”Galicina”, relatează agenția Regnum. 

Mesajul ambasadorului a fost postat pe pagina sa de pe rețeaua socială Twitter. 

”Unitățile Waffen CC au luat parte la crime de război grave și la Holocaust în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nici o organizație de voluntari care luptă și activează, astăzi, în Ucraina, nu trebuie să se asocieze cu ele”, a scris diplomatul.

 

owner

Recent Posts

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

5 ore ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

7 ore ago

Putin: Omenirea se confruntă cu probleme foarte dificile

Omenirea se confruntă cu probleme serioase, pentru a căror rezolvare este nevoie de unitate, a…

8 ore ago

Kennedy Jr. și fiul lui Trump au ieșit cu o declarație privind Ucraina

Febra militaristă de la Washington a atins un nivel nemaivăzut, au avertizat într-un articol comun…

8 ore ago

Demență! Zaharova, despre declarația lui Stoltenberg privind atacuri asupra Rusiei cu arme occidentale

Reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept ”demență și curaj”…

10 ore ago

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

o zi ago

This website uses cookies.