Exploziile de la uzinele de arme din Bulgaria. Politolog bulgar, despre un fals dirijat de la Washington
29/04În Rusia există baza pentru crearea unui analog al sistemului SWIFT
29/04Lavrov a explicat de ce Rusia nu va recunoaște independența Donbassului
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a explicat de ce Rusia nu va recunoaște independența Donbassului, deși, în 2008, a recunoscut Abhazia și Osetia de Sud. Potrivit șefului MAE Rus, există analogii între situația din Donbass și evenimentele din Abhazia și Osetia de Sud, dar există și o diferență importantă, scrie publicația Vzgliad.
«Când a avut loc agresiunea lui Saakașvili (fostul președintele al Georgiei, Mihail Saakașvili – n.r.) asupra Țhinvali (capitala regiunii autonome a Osetiei de Sud – n.r.), asupra pozițiilor forțelor de menținere a păcii, inclusiv a celor rusești, din Abhazia și Osetia de Sud, acolo nu au fost încheiate nici un fel de acorduri care să fie similare Pachetului de măsuri de la Minsk cu privire la Donbass. Acolo nici măcar nu a fost semnat, ci doar dezbătut documentul ”Medvedev – Sarkozy” (președintele de atunci al Rusiei și cel al Franței, Dimitri Medvedev și Nicolas Sarkozy – n.r.), ce propunea o serie întreagă de pași, document pe care Georgia nu l-a semnat însă», a amintit Lavrov, într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.
Potrivit spuselor sale, ”după ce s-a înțeles cu noi, aici, la Moscova, Sarkozy a zburat la Tbilisi pentru a asigura susținerea acestui document din partea lui Saakașvili”. «Saakașvili a semnat documentul, dar a șters din text prevederile lui cheie. Sarkozy a încercat să prezinte lucrurile ca un compromis, dar a fost destul de clar pentru toată lumea. Tot textul începea cu o frază, cu un preambul – ”Federația Rusă și Republica Franceză, străduindu-se să normalizeze situația din Transcaucazia, propun Georgiei, Osetiei de Sud și Abhaziei următoarele: încetarea focului…” Saakașvili a tăiat această întroducere și a rezultat, simplu: primul punct – încetarea focului și aşa mai departe. Iar de atunci, Occidentul ne cere să îndeplinim aceste înțelegeri», a spus Lavrov.
«În cazul Donbassului – acolo situația este cu totul alta, iar cele 17 ore de negocieri de la Minsk, cu participarea liderilor din ”Formatul Normandia” – președintele Franței (Francois Holland), cancelarul Germaniei (Angela Merkel), președintele Ucrainei (Petro Poroșenko), președintele Rusiei (Vladimir Putin) – au dat rezultatul, aprobat două zile mai târziu, în Consiliul de Securitate al ONU fără nici un fel de adăugiri, fără nici o îndoială că el trebuie pus în aplicare”, a subliniat el.
Vzgliad amintește că, în aprilie 2014, autoritățile Ucrainei au declanșat o operațiune militară împotriva autoproclamatelor republici Lugansk și Donețk, care și-au proclamat independența după lovitura de stat din Ucraina, din februarie 2014. Potrivit ultimelor date ONU, circa 13.000 de oameni au căzut victime acestui conflict. Problema soluționării situației din Donbass a fost discutată inclusiv la întâlnirea de la Minsk a Grupului de contact, care, începând din 2014, a adoptat, deja, trei documente, ce reglementează pașii de temperare a conflictului. Dar și după acordurile de armistițiu, între părțile implicate în conflict continuă schimburile de focuri.