Categories: Rusia si lumea

Zaharova: Rusia le cere SUA și UE să se abțină de amestecul în treburile Moldovei

Moscova remarcă un nou amestec direct al SUA și UE în treburile Republicii Moldova și le cere să se abțină de la asemenea practici, se arată într-un comentariu al reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, preluat de TASS.

”Ministerul de Externe al Rusiei a atras în repetate rânduri atenția asupra amestecului direct din partea Statelor Unite și al Uniunii Europene în procesele de politică internă ale Moldovei, evidentul lor angajament politic, ce contribuie la o și mai mare polarizare a societății moldovenești”, a arătat Zaharova.

”Le cerem din nou colegilor din SUA și din Uniunea Europeană să se abțină de la amestecul în treburile interne ale Moldovei, mergând dincolo de limitele normelor eticii diplomatice”, a subliniat Zaharova.

Potrivit spuselor sale, țările occidentale au întreprins din nou tentative de a se amesteca, unul dintre motivele fiind adoptarea, la 23 aprilie, de către Parlamentul Moldovei a Declarației de recunoaștere a caracterului monopolizator al Curții Constituționale (CC) a Moldovei, document prin care deputații și-au exprimat dezacordul față de decizia acesteia privind întrunirea condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului; un alt motiv pentru amestecul extern este anularea de către parlamentari a hortărârii din 2019 privind desemnarea actualui șef al CC. Zaharova a atras atenția asupra faptului că îngrijorarea pentru aceste decizii ale Parlamentului a fost exprimată, imediat după adoptarea lor, de către președintele Consiliului European, Charles Michel și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Josep Borrel, precum și de șeful delegației UE în Moldova, Peter Mihalko, de ambasadorul SUA, Derek Hogan și de ambasadele mai multor state membre ale UE în republică, inclusiv cea a României și cea a Olandei.

«Ilustrativ este faptul că, îndemnând Parlamentul republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE refuză, se pare, să manifeste același respect față de acțiunile legiuitorilor moldoveni. O asemenea abordare selectivită în evaluări confirmă, o dată în plus, faptul că vectorul geopolitic al Chișinăului este, pentru ei, mai important decât acele ”valori democratice” în apărarea cărora se pronunță», a adăugat diplomatul

owner

Recent Posts

Onet, despre cearta dintre Zelenski și ministrul polonez de Externe la întâlnirea de la Kiev

La o întâlnire de la capitala Ucrainei, Zelenski i-a cerut lui Sikorsky să nu umfle…

15 ore ago

Doar China are mai mult: Kremlinul a explicat de ce Rusia crește efectivul armatei

Pe 16 septembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul privind creșterea efectivului uman al…

16 ore ago

Politico: Zalujnîi a considerat o aventură invadarea Regiunii Kursk

Înainte de operațiunea Ucrainei în Regiunea Kursk, fostul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei,…

18 ore ago

Tokaev i-a spus lui Scholz că Rusia este de neînvins

Din punct de vedere militar, Rusia este de neînvins, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev,…

19 ore ago

„Planul lui Trump pentru Ucraina” mulțumește prin adecvare

Dmitri BAVÎRIN, Vzgliad Promisiunea lui Donald Trump de a pune capăt conflictului militar din Ucraina…

o zi ago

Expert militar: Rusia are o armă secretă non-nucleară care face orașele praf și pulbere

Pe lângă armele nucleare, Rusia este capabilă să facă inamicul praf și pulbere cu alte…

2 zile ago

This website uses cookies.