Lavrov: Este posibil ca la depozitele din Vrbetice să fi fost încălcate normele internaționale
27/04Kosaciov: Rusia nu va accepta includerea de noi țări în ”Formatul Normandia”
27/04Zaharova: Rusia le cere SUA și UE să se abțină de amestecul în treburile Moldovei
Moscova remarcă un nou amestec direct al SUA și UE în treburile Republicii Moldova și le cere să se abțină de la asemenea practici, se arată într-un comentariu al reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, preluat de TASS.
”Ministerul de Externe al Rusiei a atras în repetate rânduri atenția asupra amestecului direct din partea Statelor Unite și al Uniunii Europene în procesele de politică internă ale Moldovei, evidentul lor angajament politic, ce contribuie la o și mai mare polarizare a societății moldovenești”, a arătat Zaharova.
”Le cerem din nou colegilor din SUA și din Uniunea Europeană să se abțină de la amestecul în treburile interne ale Moldovei, mergând dincolo de limitele normelor eticii diplomatice”, a subliniat Zaharova.
Potrivit spuselor sale, țările occidentale au întreprins din nou tentative de a se amesteca, unul dintre motivele fiind adoptarea, la 23 aprilie, de către Parlamentul Moldovei a Declarației de recunoaștere a caracterului monopolizator al Curții Constituționale (CC) a Moldovei, document prin care deputații și-au exprimat dezacordul față de decizia acesteia privind întrunirea condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului; un alt motiv pentru amestecul extern este anularea de către parlamentari a hortărârii din 2019 privind desemnarea actualui șef al CC. Zaharova a atras atenția asupra faptului că îngrijorarea pentru aceste decizii ale Parlamentului a fost exprimată, imediat după adoptarea lor, de către președintele Consiliului European, Charles Michel și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Josep Borrel, precum și de șeful delegației UE în Moldova, Peter Mihalko, de ambasadorul SUA, Derek Hogan și de ambasadele mai multor state membre ale UE în republică, inclusiv cea a României și cea a Olandei.
«Ilustrativ este faptul că, îndemnând Parlamentul republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE refuză, se pare, să manifeste același respect față de acțiunile legiuitorilor moldoveni. O asemenea abordare selectivită în evaluări confirmă, o dată în plus, faptul că vectorul geopolitic al Chișinăului este, pentru ei, mai important decât acele ”valori democratice” în apărarea cărora se pronunță», a adăugat diplomatul