Hot News
Kosaciov: Rusia nu va accepta includerea de noi țări în ”Formatul Normandia”
27/04
Șoigu a respins amenințările Occidentului legate de deplasarea trupelor ruse
27/04

Expert: SUA testează pe Rusia sancțiunile viitoare împotriva Chinei

Directorul Institutului ”E.Primakov” (IMEMO), Fiodor Voitolovski/ Foto: TASS

Sancțiunile americane împotriva Rusiei sunt de testare, măsuri similare putând fi aplicate, ulterior, de Washington împotriva Chinei, crede directorul Institutului pentru Economie Mondială și Relații Internaționale ”E.Primakov” (IMEMO) al Academiei de Științe a Rusiei (RAN), membru corespondent al RAN, Fiodor Voitolovski, relatează publicația Vzgliad.

”Acele restricții ce sunt introduse acum împotriva Rusiei și mecanismele în sine au fost elaborate, înainte, împotriva Iranului; acum, ele se testează, în general, pe Rusia pentru ca, după aceea, să poată fi folosite în privința Chinei. Observăm cum presiunea americană crește în relația cu China, administrația Statelor Unite vorbind deschis despre faptul că SUA au doi adversari, a căror descurajare reprezintă o prioritate pentru politica externă, pentru securitatea națională – adică  Rusia și China”, a spus analistul, citat de RIA Novosti.

El a adăugat, de asemenea, că schimburile de mărfuri dintre Rusia și SUA sunt incomparabile cu nivelul interdependenței economice dintre SUA și China. În același timp, el a arătat că sancțiunile pot fi diferite și pot varia în funcție de un obiectiv sau altul. Potrivit spuselor sale, dacă ”în privința Rusiei se introduc sancțiuni ce afectează, în primul rând, sectorul financiar, domeniile orientate spre export ale economiei ruse, complexul militar-industrial, iar acum, americanii se apropie de sectorul nostru de IT, în privința Chinei se manifestă măsuri cu precădere în sfera științifică și tehnologică”.

Politologul consideră, de asemenea, că venirea la putere a lui Joe Biden nu va schimba politica SUA față de Rusia și China. În același timp, expertul arată că ”Biden înțelege că sunt domenii în care, fără dialog cu Moscova și cu Beijing, SUA vor întâmpina serioase dificultăți. Sunt sfere de activitate unde, pur și simplu, compromisurile nu pot fi evitate”. În cazul Rusiei, spune Voitolovski, este vorba de controlul armelor, de securitate internațională, de conflicte regionale, precum și de tematica legată de schimbările climatice. Iar în cazul Chinei, SUA nu pot evita dialogul pe subiecte precum comerțul internațional și reglementarea acestuia, securitatea cibernetică, problemele tehnologice, securitatea pe mare și securitatea din regiunea Asia-Pacific.

Vzgliad menționează că, la 15 aprilie, președintele SUA, Joe Biden, a semnat decretul privind noile sancțiuni împotriva Rusiei, ce interzic instituțiilor financiare din SUA să cumpere, după 14 iunie, obligațiuni de stat rusești în cadru unei oferte publice inițiale. Au fost sancționate, de asemenea, șase companii rusești din domeniul tehnologiei și au fost expulzați zece diplomați ruși. Pe lista neagră au intrat, de asemenea, 32 de persoane fizice și asociații. Drept răspuns, adjunctului ambasadorului SUA la Moscova i-a fost înmânată o notă prin care era anunțat că zece angajați ai ambasadei americane sunt declarate persona non grata și trebuie să părăsească Rusia până la 22 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2996848