Sluțki: Posibila expulzare a diplomaților Rusiei din țările UE și NATO va provoca o criză a relațiilor
21/04Maia Sandu a propus redenumirea limbii de stat a Moldovei
21/04Vladimir Putin: Moscova va trasa singură linii roșii în atitudinea altor țări față de ea
Președintele rus Vladimir Putin și-a prezentat, astăzi, mesajul anual către Adunarea Federală. El dedicat cea mai mare parte a discursului problemelor interne – sfera socială, economia, sănătatea, dar a abordat și subiectul relațiilor internaționale. Iată principalele idei din declarațiile lui Putin despre politica externă.
Președintele a spus că practica presiunii prin sancțiuni se transformă în ceva mai periculos. Încercarea de lovitură de stat “în Belarus, împreună cu planurile de asasinare a președintelui Lukașenko, blocarea Minskului și a întregului sistem energetic, este o continuare logică a politicii de sancțiuni”, a atras atenția vorbitorul. Putin a declarat că, în acest scop, Occidentul intenționa să lanseze un atac cibernetic global asupra Belarusului, în timpul căruia mulți oameni ar fi avut de suferit. Și toate acestea, a subliniat el, nu au găsit nicio condamnare din partea Occidentului colectiv.
“Îi poți trata pe Ianukovici (fostul președinte al Ucrainei – n.r.) sau pe Maduro în orice fel. Puteți avea orice punct de vedere cu privire la politica lui Lukașenko. Dar practica organizării loviturilor de stat și a asasinatelor politice este deja prea de tot. În același timp, colegii occidentali refuză numeroasele propuneri rusești de a stabili cooperarea în problemele de securitate, inclusiv securitatea cibernetică”, a reamintit șeful statului rus.
Vladimir Putin a mai făcut declarații privind acțiunile neprietenoase, în curs de desfășurare, ale altor țări împotriva Rusiei.
“Rusia se comportă cu reținere și modestie. De multe ori nici nu răspundem nu doar acțiunilor neprietenoase, ci și grosolăniei directe. Deși, în unele țări, a fost introdus un obicei urât de a se agăța de Rusia, de a o șicana – fără niciun motiv. S-a transformat într-un nou gen de sport, inventat de țările din Occident”, a ironizat Putin. El a asigurat că Rusia “nu vrea să ardă podurile” care o leagă de alte țări, dar Kremlinul va răspunde simetric la astfel de acțiuni ostile din partea altor state.
Putin a promis că organizatorii oricăror provocări care amenință interesele fundamentale ale securității Rusiei vor regreta în felul în care nu au mai regretat nimic de mult timp. Ca și cum ar fi răspuns recentei declarații a președintelui francez, Emmanuel Macron, Putin a menționat că Moscova va trasa singură linii roșii în atitudinea altor state față de Rusia, de la caz la caz.
În încheiere, președintele a vorbit despre dezvoltarea celor mai noi arme din Federația Rusă. „Până în 2024, ponderea armelor și echipamentelor moderne în trupe va fi de aproape 76%, ceea ce este un indicator foarte bun. Și în triada nucleară (aviație strategică, rachete balistice intercontinentale și submarine nucleare purtătoare de rachete) chiar în acest an va depăși 88%”, a spus el.
«Sistemele hipersonice ”Avangard” și sistemele laser ”Peresvet” sunt, deja, în dotarea Forțelor Armate Ruse. Spre sfârșitului anului 2022 va intra în serviciu militar sistemul de rachete strategice ”Sarmat”, precum și rachetele hipersonice ”Zircon” și alte sisteme», a anunțat șeful statului rus.
Rusia propune partenerilor străini în mod insistent discutarea problemelor de stabilitate globală și elaborarea unei „ecuații de securitate”, a spus Putin. Președintele rus a reafirmat disponibilitatea Rusiei de a continua negocieri privind limitarea armamentelor strategice de toate tipurile și a exprimat speranța că summitul celor cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, propus de Rusia, va avea loc.
Vom reveni.
7 Comments
Va sustin o zi buna
Un mare filozof a spus ”’Forta este regina lumii ,iar nu opinia””…Cu occidentul si america nu te poti intelege decit aratind ca ai puterea sa- i dobori…..Intotodeuna din vremuri imemoriale rusii au fost desconsiderati de occident dar , in final rusii au adus pacea in Europa si prin ea in intreaga lume ,asta tinind cont ca razboaiele modiale de aici au pornit …Napoleonsi-a rupt gitul in Rusia precum si Hitler in URSS …. Cine va cauta cu luminarea sa aiba conflict cu Rusia ,are la dispozitie intimplarile istorice din care sa traga invataminte pentru a nu comite greseli ….Rusia, cu rabdarea si intelegere ii priveste pe toti cu condescendenta dar, toate au un final daca mereu Rusia este pusa la colt si mustrata ,cind Rusia stie cine sint si ce le pot capul celor care o sicaneaza neincetat….Sint lucruri in lume cu care nu este loc de glumit si de sicane fara sa nu suporti raspunsul adecvat prostiei tale sau imaturitatii politice…..Stop joc ,pentru ca altfel totul devine periculos pentru intreaga omenire ,tinind cont ca Rusia si SUA sint cele doua puteri mondiale care detin triada nucleara …..
Interesul nostru , ar trebui sa fie pastrarea si cultivarea unor relatii solide de prietenie , de respect reciproc , cu toti vecinii !
Este neproductiva si deosebit de periculoasa pentru tara noastra , pentru poporul nostru , atitudinea sfidatoare a unor personaje din sfera puterii si a jurnaliamului !
Sa nu uitam , suntem o tara asezata la rascruce de drumuri , între Occident si Orient !
O politică neutră gen Elvetia, nu se poate!?Suntem o țară ocupă de America,nu e bine,în caz de război vom fi teatru unde cei mari își vor încerca armele.
Felicitări Mariana bine punctat… Sa ne ferească Dumnezeu cu rusi nu-i de glumit atenție ziariștilor și în special conducerii României am fost datori rușilor a tras pe noi ca pe hoți de cai!!! Nu uirati asta
Traiesc senzatia ca in fruntea ,,marilor puteri,, au ajuns niste diletanti care se joaca cu foocul si bat campii cu gratie .Sper sa le dea Dumnezeu mintea cea de pe urma .si sa inteleaga clar mesajul lui Putin privind trasarea linilor rosii.
Nu știm decât să-i pupam in fund pe toți occidentali in frunte cu America când de fapt ei nici nu ne baga in seama.Americanii nu ridica viza deși ne consideram parteneri strategici ceilalți nici nu vor să audă că vrem Shenghen in schimb toți sunt interesați să ne spolieze de tot ce avem aici .Un comerț cinstit cu Rusia și China ne-ar aduce mai multe avantaje și nu am fi incorsetati de toate directivele U E,care sunt numai în folosul lor