Hot News
Alexander Rahr: Reacția germanilor la provocările de la granițele Rusiei
14/04
Corneliu Vlad: NATO nu e un colac de salvare pentru Kiev
14/04

De la confruntare spre dialog: Kremlinul, despre detaliile convoribirii telefonice dintre Putin și Biden

Joe Biden și Vladimir Putin în 2011/ Foto: Official White House, by David Lienemann

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și omologul său american, Joe Biden, au analizat, în cadrul negocierilor telefonice din cursul zilei de marți, starea actuală a relațiilor ruso-americane și au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pe cele mai importante direcții ale asigurării securității globale, informează RT.

”De ambele părți a fost exprimată disponibilitatea de continuare a dialogului pe cele mai importante direcții ale asigurării securității globale, ceea ce ar răspunde intereselor nu doar ale Rusiei și SUA, dar și ale întregii comunități mondiale”, a apreciat Kremlinul.

Se arată că Biden și-a exprimat interesul pentru normalizarea lucrurilor la nivel bilateral și pentru stabilirea unei cooperări stabile și previzibile pe probleme stringente, inclusiv asigurarea stabilității strategice și controlul armelor, programul nuclear iranian, situația din Afganistan și schimbările climatice globale.

”În acest context, președintele Statelor Unite a propus să fie analizată posibilitatea desfășurării, într-un viitor apropiat, a unei întâlniri personale la nivel înalt”, a precizat Kremlinul.

În timpul schimului de opinii asupra crizei interne ucrainene, Putin a prezentat abordările unei soluții politice bazate pe pachetul de măsuri de la Minsk.

Părțile au convenit, de asemenea, să dea indicații departamentelor de resort pentru a definitiva chestiunile abordate pe parcursul discuției lor telefonice.

Mai mult, Biden a confirmat invitația transmisă anterior președintelui Putin de a participa la un summit dedicat climei, ce se va desfășura în regim de videoconferință în zilele de 22 și 23 aprilie.

Konstantin Kosaciov: Seriozitatea intențiilor lui Biden

În cadrul întâlnirii personale, Putin și Biden ar putea aborda problema reanimării mai multor acorduri de securitate strategică și de control al armelor, este de părere vicepreședintele Consiliului Federației, senatorul Konstantin Kosaciov. ”În ceea ce privește tematica, este vorba în primul rând de chestiuni ce țin de stabilitate strategică și de controlul armelor. Cred că partea americană a înțeles la fel de bine ca orice expert imparțial la nivel politic, că să obții superioritate asupra Rusiei în domeniul militar, să rupi echilibrul strategic nuclear este pur și simplu imposibil, ceea ce înseamnă că trebuie să se revină la acorduri. Poate va fi o discuție despre cum să readuci la viață Tratatul Cer Deschis… și Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiuni și Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa – pur și simplu, pentru că sunt necesare”.

În opinia lui Kosaciov, propunerea lui Biden de a purta negocieri într-o terță țară arată seriozitatea intențiilor sale. ”Pentru mine este confirmarea faptului că, din moment ce este inițiatorul unui asemenea format, Biden va fi interesat ca această întâlnire să se desfășoare destul de repede. Imaginați-vă ce ar fi dacă el ar fi propus – ca loc al întâlnirii – Washingtonul. Este evident că ar fi început dezbateri foarte lungi și nu foarte promițătoare”, a apreciat politicianul.

Leonid Sluțki: De la confruntare la dialog

Partea americană a pășit de la confruntare spre dialog, a comentat, la rândul său, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțki.

”Discuția telefonică a președinților Rusiei și Statelor Unite, pe fondul escaladării situației legate de relațiile ruso-americane, precum și pe vectorul ucrainean, este mai degrabă o veste bună decât una proastă. Bună, în primul rând pentru că liderii a două mari puteri nucleare au confirmat disponibilitatea de cooperare în chestiunile stabilității strategice și a controlului armelor”, a spus Sluțki. Deputatul a arătat că ”Biden a fost cel care și-a exprimat interesul de a stabili o cooperare stabilă și previzibilă pe probleme acute, precum programul nuclear iranian, situația din Afganistan, schimbările climatice globale”.

”Adică, partea americană, care a inițiat această discuție, a făcut pași de la confruntare spre dialog. Iar o astfel de poziție corespunde nu doar intereselor reciproce, dar și intereselor de securitate internațională”, a subliniat politicianul.

Sluțki a arătat, de asemenea, că tonul informațiilor furnizate de Casa Albă în legătură cu discuția purtată telefonic de liderii celor două țări ”a fost mult mai dur decât al Kremlinului”. ”Președintele american, cu siguranță, nu are de ce să-și facă griji în legătură cu redislocarea trupelor ruse în interiorul granițelor rusești. Iar îndeplinirea, de către Kiev, a Acordurilor de la Minsk și a înțelegerilor de la Paris va ajuta la reducerea tensiunii din Donbass. Și ar fi mai bine ca Biden să-și exprime îngrijorările lui directe, în acest sens, președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski”, a subliniat Sluțki.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979634