Potrivit lui Peskov, Moscova depune toate eforturile pentru a-și asigura securitatea. ”Lângă noi este o țară unde, încă puțin și ar putea reizbucni războiul civil. Lângă noi este o țară a cărei conducere, noi nu excludem, va considera că este din nou posibil să rezolve o problemă internă prin metode de forță. Sunt toate acestea un pericol pentru noi? Firește că sunt un pericol. Ar trebui oare să adoptăm măsuri pentru asigurarea propriei securități? Trebuie. Asta și facem”, a spus Peskov.
Secretarul de presă al președintelui Rusiei a exclus eventualitatea unui război cu Ucraina, în pofida declarațiilor dure făcută în ultimul timp de Moscova. ”Este de la sine înțeles că nimeni nu intenționează să meargă spre un război și, în general, nimeni nu va fi de acord cu posibilitatea unui astfel de război”, a spus el.
În același timp, Peskov a subliniat că, ”de asemenea, nimeni nu va accepta posibilitatea unui război civil în Ucraina”. ”Niciodată Rusia nu a fost parte a acestui conflict. Dar Rusia a spus mereu că nu va rămâne indiferentă la soarta vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc în sud-estul țării”, a declarat reprezentantul Kremlinului.
El a arătat că se lucrează la pregătirea unei noi întâlniri a liderilor din ”Formatul Normandia” (Franța, Germania, Rusia, Ucraina, n.r.), dar Rusia continuă să pornească de la considerentul că o astfel de reuniune trebuie precedată de îndeplinirea măcar a unei părți din acordurile convenite anterior.
Peskov a fost întrebat dacă este adevărat că, în timpul recentei lor convorbiri telefonice, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut președintelui Vladimir Putin, ”să se renunțe la întărirea prezenței militare rusești în regiunea de est a Ucrainei”.
”Nu. Ceea ce Merkel a spus cu adevărat este că pe noi, în Europa, ne îngrijorează concentrarea de trupe rusești în zona de graniță. Da, a spus așa ceva. Și a fost exprimată o astfel de îngrijorare”, a declarat Peskov. Potrivit precizărilor sale, ”după care, au urmat explicațiile de rigoare ale șefului statului”.
”Cum deplasăm, unde deplasăm trupele în interiorul propriului nostru teritoriu – este treaba noastră personală, este chestiunea noastră internă. Iar acest lucru nu trebuie să provoace nimănui îngrijorare. Rusia nu a reprezentat niciodată și pentru nimeni o amenințare”, a subliniat secretarul de presă.
Potrivit spuselor sale, Parisul și Berlinul cer Moscovei mai multă flexibilitate în cadrul Procesului de la Minsk, dar ei au înțeles, fără îndoială, cine nu îndeplinește, de fapt, Acordurile de la Minsk. ”Și, desigur, când auzim tot mai des și mai des, la cele mai diferite niveluri, declarații oficialilor ucraineni cum că Pachetul de măsuri de la Minsk reprezintă deja un instrument aproape inutil, acest lucru trezește nedumerire nu doar la noi, dar, probabil, și la Paris și la Berlin”, a afirmat Peskov.
Provocarea, cel mai bun prieten al Kievului
La rândul său, senatorul Aleksei Pușkov a declarat că este puțin probabil un conflict militar între Rusia și Ucraina, dar a avertizat în legătură cu posibile provocări din partea Kievului, informează RIA Novosti.
Potrivit politicianului, Ucraina nu va îndrăzni să pornească un război împotriva Rusiei, deoarece chiar și Kievul înțelege consecințele lui. Cu toate acestea, a afirmat senatorul, Moscova va fi provocată cu atacuri și cu ”alte tipuri de activități militare”.
”Provocarea este cel mai bun prieten al autorităților ucrainene și principalul lor instrument de apropiere militară cu Occidentul”, a scris senatorul pe canalul său de pe rețeaua ”Telegram”.
În pofida acordului de încetare a focului încheiat în Donbass, situația din zona de conflict armat din această regiune din sud-estul Ucrainei s-a agravat la începutul acestui an. De ambele părți a crescut numărul morților și al răniților, periodic se fac auzite acuzații reciproce de încălcare a regimului de încetare a focului și de desfășurare de trupe pe linia de contact.
În acest context, adjunctul șefului adminsitrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, a apreciat că declanșarea, de către Kiev, a unor acțiuni militare va fi începutul sfârșitului statului ucrainean. El nu a exclus ca Moscova să se ridice în apărarea locuitorilor din Donbass, dacă regimul de la Kiev va organiza acolo o exterminare în masă a populației de genul Srebreniței din Bosnia, amintește RIA Novosti.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.