MAE a amenințat SUA cu o reacție tehnico-militară
07/04Hazin: Ce ar avea de câștigat Kievul de pe urma unui război cu Rusia
07/04Expert: Rusia și SUA au adoptat o poziție de expectativă în relațiile bilaterale
Prezența de durata la Moscova a ambasadorului Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, chemat pentru consultări, arată că Moscova și Washingtonul au adoptat, în prezent, o poziție de expectativă în cooperarea bilaterală, consideră directorul Insitutului pentru SUA și Canada, Valeri Garbuzov.
”Una dintre posibilele variante (în relațiile dintre Rusia și SUA) este o astfel de tactică de așteptare strategică”, a spus Garbuzov într-un dialog cu agenția TASS. ”Ea are rolul de a înțelege cum au ajuns cele două părți în acest proces de confruntare și ce trebuie făcut pentru a ieși din el. Să rămâi, pur și simplu, la principiile tale înseamnă să nu schimbi nimic și să păstrezi această componentă a confruntării”, explică analistul.
Potrivit aprecierilor sale, faptul că ambasadorul întârzie să revină la Washington are legătură cu aceea că Moscova gândește cum să construiască mai departe relațiile cu americanii, deoarece sancțiunile împotriva Rusiei au redus considerabil agenda de lucru în plan bilateral.
Interlocutorul agenției TASS este de părere că pentru a îndrepta relațiile, părțile ar putea, teoretic, să adopte tactica micilor concesii, dar, deocamdată, nici Moscova, nici Washington nu demonstrează disponibilitate pentru o astfel de politică.
”La modul general, pentru a face vreo schimbare în relații trebuie ca ambele părți să modifice ceva în comportamentul lor de politică externă. Este valabil și pentru Rusia, și pentru SUA. Ele trebuie să facă concesii, dar eu cred că nici una, nici cealaltă parte nu sunt astăzi pregătite pentru așa ceva”, a concluzionat Garbuzov.