”Întârzierea întoarcerii lui Antonov arată cel puțin faptul că Rusia nu este încă mulțumită de explicația pentru mitocănia lui Biden, care a fost exprimată la adresa lui Putin, de absența oricăror scuze din partea SUA, precum și de dorința Washingtonului de a mușamaliza subiectul și de a reveni la obișnuitul format al relațiilor cu Rusia”, a declarat interlocutorul agenției. În înțelegerea lui actuală, acest format presupune, în opinia americanilor, o presiune dură, o retorică mitocănească, dar, în același timp, și o cooperare selectivă acolo unde au nevoie SUA”.
În opinia expertului, prezența lui Antonov la Moscova indică, totodată, faptul că partea rusă nu este pregătită să lucreze cu Washingtonul în formatul obișnuit. ”Moscova tot mai așteaptă din partea Washingtonului un semnal, explicații și, până la urmă, scuze pentru o astfel de retorică. Ea nu este gata să înghită, pur și simplu, cele întâmplate, să uite și să revină la vechiul format de conlucrare”, a subliniat analistul.
La rândul lor, americanii încearcă să demonstreze că atacul șefului Casei Albe la adresa liderului rus nu schimbă nimic și că ei sunt dispuși, și pe mai departe, să concluzeze cu partea rusă pe o serie de direcții – controlul armelor, reglementarea situației din Afganistan, a constatat specialistul. Același lucru îl indică și invitația adresată lui Putin, de a participa la un summit pe probleme de climă, a adăugat expertul.
În același timp, interlocutorul agenției a atras atenția asupra faptului că nu trebuie să ne așteptăm la scuze din partea americană, motiv pentru care Antonov nu va reveni la Washington încă o perioadă de timp, iar Rusia va da clar de înțeles Statelor Unite că nu mai intenționează să caute special o agendă pozitivă în relațiile bilaterale. În același timp, Rusia, ca și Statele Unite, ”va fi gata să colaboreze în acele chestiune unde o astfel de colaborare are o importanță critică”.
Mai mult, expertul este convins că ”este puțin probabil ca nivelul relațiilor diplomatice dintre cele două țări să fie coborât, iar prezența lui Antonov la Wshingtoni nu este neapărat necesată atâta timp cât părțile nu sunt angajate în niște negocieri importante”. ”Nu cred că Rusia va fi de acord să scadă nivelul relațiilor diplomatice, deoarece acest lucru va complica conlucrarea cu SUA, necesară inclusiv nouă, când vor începe aceste negocieri pe fond referitoare la stabilitatea strategică după Tratatul privind Măsuri de Reducere și Limitare a Armelor Strategice Ofensive, la problema rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa și amplasarea lor, la cooperarea în Arctica și așa mai departe, și atunci va fi cu adevărat necesar ca legătura să fie operativă și permanentă”, a rezumat Suslov.
Ambasadorul se află la Moscova din 21 martie; el a avut, deja, o serie de întâlniri, inclusiv la MAR Rus și în Duma de Stat. Luni, Antonov a declarat pentru TASS, că speră să revină la Washington în viitorul apropiat.
Aleksei ANPILOGOV/ Vzgliad Unul dintre evenimentele politico-militare cheie ale anului 2024 a vizat schimbările efectuate…
Ministrul german de Externe, Annalena Bärbock, ar trebui să se gândească la statutul bazelor militare…
Germania și Japonia nu vor putea deveni membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU,…
NI: Statele Unite nu au cu ce să lupte împotriva submarinelor din clasa ”Yasen-M” Submarinele…
Potrivit agenției Bloomberg, în prima zi de tranzacționare a anului, pe 2 ianuarie, prețul gazelor…
Politologul american Gilbert Doctorow a declarat că, în cazul capitulării Ucrainei, șeful regimului de la…
This website uses cookies.