Hot News
Putin: Rusia a reușit să stabilizeze situația epidemiologică. Liderul de la Kremlin se vaccinează
22/03
În SUA a fost pusă la îndoială capacitatea lui Biden de a conduce țara
23/03

”Fregat” a plasat pe orbită 38 de sateliți din 18 țări

Cosmodromul Baikonur. Momentul de lansare a sateliților/ Foto: RIA Novosti

 Toți cei 38 de sateliți din 18 țări au fost plasați pe orbitele stabilite, de blocul de accelerare ”Fregat”. Pentru racheta ”Soiuz-2.1.a”, lansată de pe cosmodromul Baikonur, sarcina principală a fost un satelit sud-coreean de observare de la distanță a suprafeței Pământului, CAS500-1, având greutatea de 540 kg. El a transmis primele semnale la stația de monitorizare a zborurilor de la Spitzbergen, relatează Smotrim.ru.

Ministerul Științei, Planificării Viitorului, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Coreei de Sud a anunțat că satelitul sud-coreean de observare de la distanță a Pământului nu numai că a intrat pe orbita calculată, dar a stabilit, deja, primul contact cu centrul de control. La aproximativ 100 de minute de la lansarea rachetei, aparatul cosmic a transmis primul semnal la stația de sateliți de la centrul din Spitzbergen, precizează TASS.

Până în octombrie, satelitul coreean se va afla în perioadă de testare. Durata de exploatare a dispozitivului este calculată pentru patru ani. El va transmite imagini video de mare precizie de la o altitudine de aproximativ 500 kilometri. Odată cu aparatul CAS500-1, în spațiu au ajuns încă trei sateliți artificiali sud-coreeni CyberSat – mici și ultra-mici -, cu o greutate de maxim 1,33 kilograme fiecare și dimeniuni nu mai mari decât ale unui cub cu latura de 10 centimetri.

Pe orbită a fost plasate, de asemenea: un aparat japonez ELSA-D pentru îndepărtarea deșeurilor spațiale, sateliți japonezi GRUS de sondare de la distanță a Pământului, un aparat mic al Arabiei Saudite, pentru imagistica Pământului și asigurarea de comunicații şi sateliți de comunicații ai Universității Tehnice din Berlin. Tot de pe cosmodromul Baikonur au pornit spre orbită primul satelit DZZ al Școlii Superioare de Economie din Moscova (NIU VȘE), un satelit al centrului ”Sirius” și al NIU VȘE, precum și satelitul Orbitkraft-Zorki al companiei ”Sputniks” și o serie de alte aparate cosmice.

A fost pentru prima dată, în 45 de ani, când racheta a primit haină nouă: ”Soiuz” a fost vopsită în alb și albastru în locul tradiționalei combinații gri-portocaliu. Această schimbare de design este trimitere la prototipul rachetei-purtătoare ”Vostok”, instalată pe teritoriul expozițional VDNH din Moscova și la bordul căreia Iuri Gagarin a efectuat primul zbor în cosmos din istoria omenirii, dar și la culorile emblematice ale companiilor ”Glavkosmos servicii de lansare” și ”Roskosmos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979650