Hot News
Lavrov: Trebuie să renunțăm la sistemele de plăți controlate de Occident
22/03
Baltnews (Letonia): Mai întâi, Consiliul Europei, acum ONU. Letoniei i se reproșează discriminarea rușilor
22/03

”Trebuie să fim pregătiți să acționăm singuri”: Germania și Italia, despre vaccinul ”Sputnik V”

Foto: RIA Novosti

Autoritățile din Germania și din Italia au anunțat că sunt pregătite ca, la nivel național, să aprobe utilizarea vaccinului ”Sputnik V”, dacă Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) nu-și va da consimțământul în acest sens, au declarat, la o conferință de presă, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și premierul Italiei, Mario Draghi, calificând o astfel de evoluție a evenimentelor ”pragmatism normal”. Între timp, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că și-a făcut vaccinul ”Sputnik V”. Pe acest fundal, specialiștii constată că în Europa există un deficit de vaccinuri împotriva coronavirusului, motiv pentru care, în pofida tuturor restricțiilor în vigoare, autoritățile nu reușesc să stopeze al treilea val al pandemiei, al cărui debut a fost anunțat de Comisia Europeană, scrie RT.

”În ceea ce privește vaccinul rusesc, consider, de ceva timp, că noi, în Uniunea Europeană, trebuie să folosim orice vaccin aprobat de autoritatea europeană pentru reglementarea medicamentelor. Aș prefera achizițiile europene. Dacă, însă, nu se va ajunge la astfel de achizții europene – și nu sunt indicii că acest lucru se va întâmpla, va trebui să mergem pe calea germană. Așa ceva este posibil și atunci așa vom proceda”, a spus Merkel, citată de agenia TASS.

La conferința de presă, cancelarul s-a pronunțat împotriva relaxării măsurilor de restricții în țară din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19 și a estimat că, în Germania, vaccinarea pe scară largă a populației va începe în vara anului 2021, dar că totul depinde de volumul de doze furnizate țării sale.

La rândul său, Mario Draghi nu a exclus ca autoritățile italiene să decidă separat utilizarea vaccinului rusesc. Răspunzând unei întrebări adresate de agenția TASS, el a precizat că Merkel i-a adus la cunoștință poziția Berlinului în privința ”Sputnik V”, calificată drept ”pragmatism normal”.

”În cazul în care coordonarea europeană, mai ales în sănătate, nu funcționează, trebuie să fim pregătiți să acționăm singuri. Și asta nu o spun doar eu… Trebuie să ne bizuim pe unitatea europeană, dar dacă nu se obține, trebuie procedat altfel”, a subliniat Draghi.

Zilele trebuie, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a cerut EMA să înregistreze cât mai repede posibil, pentru utilizare în Europa, ”toate vaccinurile sigure”, inclusiv preparatul rusesc: ”Cu cât mai multe vaccinuri, cu atât mai bine”.

Într-un intrerviu pentru RT, șeful filialei din Berlin a Societății Germane a Crucii Roșii, Mario Chaia, a recunoscut, la rândul lui, că atât Germania, cât și Europa în ansamblul ei, se confruntă cu un deficit de vaccinuri împotriva SARS-CoV-2.

”Vaccinarea este singurul răspuns serios și unica metodă serioasă de luptă împotriva Covid-19. Iar dorința mea, dorința noastră este următoarea: noi, în calitate de Cruce Roșie a Germaniei, suntem imparțiali și nu ne amestecăm în chestiuni politice, dar vrem ca, în privința vaccinurilor, să fie luată o decizie neideologizată și ca tot ce este fundamentat științific să fie autorizat în Germania și pe piața europeană. Este valabil și pentru ”Sputnik V”. În acest sens, nu trebuie să existe nici un fel de motive ideologice sau geopolitice, care să dicteze un comportament selectiv”, a declarat Chaia.

Vorbind despre perspectiva ca vaccinul rusesc să fie adoptat în Uniunea Europeană, directorul general al Fondului pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, a apreciat că autoritatea europeană de reglementare nu va emite autorizație pentru vaccinul ”Sputnik V” mai devreme de sfârșitul lunii iunie. Intervievat de Die Berliner Zeitung, Dmitriev a precizat că, după aceea, în decurs de trei-patru luni, RFPI ar putea furiza Uniunii Europene aproximativ 100 milioane doze de vaccin pentru 50 de milioane de oameni.

El a adăugat că, în cazul în care va fi aprobat la nivel național de unele țări, înainte de autorizația EMA, ar putea fi livrate loturi de vaccin ”Sputnik V”, de către RFPI, încă din luna aprilie. În plus, Dmitriev a anunțat că RFPI este în negocieri cu trei companii din Germania, dar și din Franța și Spania, despre posibilitatea producerii vaccinului rusesc în aceste țări.

Pe de altă parte, la 19 martie a fost anunțată încheierea unui acord de parteneriat între RFPI și compania indiană Stelis Biopharma Pvt. Ltd., pentru fabricarea și livrarea a cel puțin 200 de milioane de doze de vaccin rusesc. Se intenționează ca livrările să demareze în trimestrul trei al acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979668