Hot News
Generalul Kartapolov: Militarii ruși au prevenit o vărsare de sânge în Crimeea
19/03
Ministerul Apărării: Servciile străine încearcă să activeze opoziția din Rusia
20/03

Departamentul de presă al MAE rus. Comentariu privind continuarea amestecului occidental în procesele interne ale Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o vizită la ambasadorul SUA din Chișinău, Dereck J. Hogan (dreapta)/ Foto: new-front.info

Încă de la sfârșitul lunii februarie, Ministerul de Externe al Rusiei a comentat afirmațiile publice ale șefului delegației Uniunii Europene la Chișinău și declarațiile ambasadorilor statelor membre ale UE, ce nu pot fi altfel caracaterizate decât amestec în treburile interne ale Moldovei, fără nici o legătură cu diplomația.

Săptămâna trecută, ștafeta lor a fost preluată de ambasadorul SUA în această țară, Dereck J. Hogan. În cele mai bune tradiții ale misionarilor americani, el a postat pe site-ul ambasadei o predică despre democrație, pandemie, politicieni și oligarhi corupți, despre greutățile economice și criza politică în care se află Republica Moldova. În opinia ambasadorului, pot scoate țara din această situație ”curajul și respectarea principiilor democratice”, demonstrate, deja, de alegătorii din Moldova și de peste hotare, la ultimele alegeri prezidențiale, care au asigurat ”încă un pas istoric în dezvoltarea democratică” a țării.

Ambasadorul D. Hogan nu s-a abținut să nu indice conducerii Moldovei ce anume trebuie ea să facă – ”să respecte voința poporului, să iasă din impasul actual și să treacă la treabă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii săi”. Astfel de sfaturi îndrumătoare nu sunt prea potrivite când vin din partea șefului unei ambasade străine și sunt adresate liderilor unui stat suveran.

Merită remarcat faptul că postarea ambasadorului american a venit într-un moment în care Moldova se apropie de un moment de cotitură al confruntării dintre noul președinte și principalele forțe politice din cauza candidaților la funcția de premier. Din păcate, pe ambasador nu-l îngrijorează faptul că situația s-ar putea agrava. Pentru el, orientarea geopolitică pro-occidentală a Chișinăului este mai importantă decât stabilitatea în țară.

Suntem nevoiți să repetăm încă o dată apelul adresat partenerilor noștri occidentali de a renunța să intervină în treburile interne ale altor state. Astăzi, Moldova poate fi ajutată nicidecum de predicile misionare ale Statelor Unite și de indicațiile Uniunii Europene, ce polarizează și mai mult societatea, ci de respectarea la modul real a suveranității acestei țări și de neamestecul în procesele ei politice.

 

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Dom .ministru de externe Bogdan Aurescu la investire în mandat a spus că se va implica în relația cu Rep.Moldova ce si cum nu a fost explicit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940175