Putin: Anul 2020, cel mai greu pentru economie după al Doilea Război Mondial

Anul trecut a fost foarte dificil pentru economia mondială, Produsul Intern Brut al planetei reducându-se cu 3,5%, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la o consfătuire privind măsurile ce se impun pentru creșterea activității investiționale. ”Anul care a trecut s-a dovedit cel mai greu pentru economia globală, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a subliniat șeful statului, relatează Rossiiskaia gazeta.

PIB-ul planetei s-a redus, în 2020, cu 3,5%, a precizat liderul de la Kremlin. ”Cauzele sunt obiective. Este vorba, în primul rând, despre situația epidemiologică, despre introducerea unor restricții forțate, cu efect negativ asupra afacerilor, asupra evoluției economice, în ansamblul ei”, a explicat el.

”O criză atât de neașteptată și de amplă a obligat statele lumii la acțiuni extraordinare”, a arătat Putin.

Anul acesta trebuie anulate circa 3800 de bariere pentru mediul de afaceri

Președintele speră că Guvernul va reuși anul acesta să anuleze circa 3800 de proceduri, norme și reguli din domeniul construcțiilor (SNIP) și alte bariere, ce împiedică dezvoltarea mediului de afaceri, inclusiv a construcției industriale.

”Trebuie reduse în mod constant cheltuielile investitorilor pentru realizarea proiectelor de investiții”, a spus Putin, precizând că vicepremierul Marat Husnullin, care colaborează, în această chestiune, cu Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, i-a prezentat câteva cifre. ”Mi-a raportat astăzi: 3000 de diferite proceduri administrative restrictive au fost anulate anul trecut, iar Guvernul a stabilit alte 3800, pentru a fi anulate în perioada imediat următoare, în câteva luni. Sper că Guvernul va acționa și pe mai departe în strâns contact cu comunitatea de afaceri, astfel încât, încă din acest an, să fie obținute rezultate concrete, evidente”, a afirmat Putin.

În același timp, el a subliniat că termenele de adoptare a unor asemenea decizii în țările Uniunii Europene sunt mult mai scurte decât în Rusia. ”Avem la ce să lucrăm”, crede președintele Rusiei. ”Simpla adoptare a respectivului program nu înseamnă îndeplinirea misiunii. Când programul va fi îndeplinit, atunci vom analiza și vom corecta comportamentul nostru ulterior”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Pentru prima dată, Rusia a răspuns la criză cu o relaxare a politicii macroeconomice

Noile oportunități și consolidarea stabilității financiare au oferit Rusiei posibilitatea de a răspunde la situația de criză nu prin înăsprirea, ci prin relaxarea politicii macroeconomice, a declarat șeful statului.

”Grație reformelor din ultimii ani a noilor noastre oportunități, a consolidării stabilității financiare și a suveranității economice a Rusiei, pentru prima dată în istoria modernă, noi nu am înăsprit politica macroeconomică în condiții de criză, ci, dimpotrivă, am răspuns la problemele apărute cu o relaxare a abordărilor în această sferă”, a spus el.

Șeful statului a amintit că dobânda de referință a Băncii Rusiei a atins, anul trecut, un minim istoric, de 4,25%. Iar stimulentele fiscale au atins 4,5% din PIB. ”Este mult pentru țara noastră. Mai ales că prețurile la petrol s-au menținut, anul trecut, la niveluri foarte scăzute, iar în momentul culminant al crizei, ele au intrat pe teren negativ”, a subliniat Putin.

”O asemenea politică activă vorbește despre capacitatea noastră tot mai mare de a reduce dependența de conjunctura globală”, a concluzionat președintele.

Vaccinarea cetățenilor țării trebuie să fie pe primul loc

Vaccinarea rușilor împotriva coronavirusului trebuie să fie pe primul loc, a cerut Vladimir Putin, subliniind necesitatea de a nu permite ”explozii de prețuri”, cum s-a întâmplat anterior.

”Piața mondială a vaccinurilor înseamnă 100 de miliarde de dolari. Și vedem cum se comportă concurenții noștri. Ei intră… Vând un lot mic de vaccinuri, cu reducere și în condiții că toți ceilalți vor achiziționa doar de la acest producător. Este o bătălie care se duce pe aceste piețe. Este clar acest lucru. Iar noi vrem să sprijinim pe toată lumea. Totuși, pe primul loc trebuie să fie vaccinarea cetățenilor Rusiei”.

Liderul de la Kremlin a apreciat că aceste considerente trebuie să prevaleze asupra dorinței de a obține profit din export. Putin a arătat că o poziție similară trebuie să existe și în cazul produselor alimentare de bază.

 

 

 

owner

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

5 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.