Rusia, record la livrările de produse alimentare peste hotare
09/03Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V: UE trebuie să-și ceară scuze
10/03Prima țară europeană care va produce vaccinul ”Sputnik V”
Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI) și compania elvețiană Adienne Pharma&Biotech au semnat un acord privind producerea vaccinului împotriva coronavirusului, ”Sputnik V”, în Italia, a anunțat, într-un comunicat, Camera de Comerț italo-rusă, relatează RBK.
Italia va deveni, astfel, prima țară a Uniunii Europene care va furniza vaccin rusesc. Negocierile privind lansarea în producție a preparatului dezvoltat de Centrul de Cercetare ”N.Gamaleya” au durat câteva luni. Producția va demara, conform planificării, în iunie 2021 pe platforma Adienne. Până la sfârșitul anului, se preconizează să fie fabricate 10 milioane de doze.
Potrivit comunicatului, producția vaccinului rusesc ar putea rezolva problema deficitului de preparate împotriva infecției cu coronavirus din Italia.
Citând o declarație a președintelui Adienne Pharma&Biotech, Antonio Francesco di Naro, agenția Bloomberg scrie că, înainte ca producția vaccinului ”Sputnik V” să demareze la Milano, trebuie obținută aprobarea din partea organismului italian de reglementare.
La 7 martie, viceministrul Sănătății al Republicii Belarus, Dmitri Cerednicenko, a anunțat că producția industrială a vaccinului ”Sputnik V” va demara la 30-31 martie. Țara va produce lunar câte 500.000 de doze; într-o primă fază, vaccinul va fi administrat populației locale, după care poate merge și la export.
Vaccinul rusesc nu a primit încă aprobare de utilizare în Uniunea Europeană. RFPI a depus o cerere de înregistrate încă din luna ianuarie, dar Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a început abia în luna martie expertizarea dosarului de înregistrare a preparatului, analiză menită să demonstreze siguranța și eficacitatea vaccinului.
Fără a aștepta aprobarea EMA, Ungaria a autorizat, în ianuarie, utilizarea ”Sputnik V” pe teritoriul țării. Asumându-și toate riscurile, Budapesta a aplicat, în acest scop, o procedură accelerată de înregistrare. În martie, la fel au procedat Slovacia și Macedonia de Nord.