Hot News
Strategia neașteptată a OPEC oferă Rusiei multe avantaje
08/03
Diplomat ucrainean: Trebuie să ne pregătim pentru ruperea relațiilor cu Rusia
09/03

Zaharova: Este inadmisibil ca giganții occidentali ai Internetului să ignore legile Rusiei

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE Rus/ Foto: RIA Novosti

Giganții occidentali ai internetului ignoră frecvent legile Federației Ruse, iar o astfel de atitudine este inadmisibilă, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu pentru RIA Novosti, scrie Rossiiskaia gazeta.

”Este, într-adevăr, o problemă, care în ultimii ani a căpătat o mare amploare”, a spus diplomatul. ”S-ar fi crezut că internetul este un spațiu comun. Însă, dacă este să vorbim despre jurisdicția țării noastre, despre baza noastră legislativă, vedem cât de în afara cadrului legal se comportă acele companii pe care noi le numim giganții internetului”, a atras atenția Zaharova.

Potrivit spuselor sale, activând în mediul rus, aceste companii nu numai că nu se supun, deseori, legilor ruse, dar le și încalcă. Mai mult, ele ignoră chiar și amenzile ce li se aplică. ”Așa ceva este inadmisibil”, a subliniat reprezentanta MAE Rus. Zaharova a menționat că și alte țări se confruntă cu astfel de probleme, iar unele au găsit deja o cale de ieșire – cum ar fi, spre exemplu, Australia.

”În ceea ce privește blocarea politicienilor americani, acest lucru a șocat, după părere mea, o lume întreagă. Pentru că, pe de o parte, SUA s-au rugat, practic, pentru libertatea de exprimare, fără a pune la îndoială respectul lor pentru acest postulat dintre cele mai importante. Iar pe de altă parte, au decis brusc să-l deconecteze pe președintele Statelor Unite, blocându-i conturile de pe platformele de internet şi de pe rețelele sociale. A fost ceva fără precedent”, a subliniat Zaharova.

Potrivit afirmațiilor sale, astfel de acțiuni reclamă o reglementare legislativă. ”De toate acestea se ocupă acum legiuitorii noștri și organele de resort. Considerăm că ar trebui să existe o abordare internațională comună a reglementării internetului”, a afirmat diplmatul, amintind că mass-media ruse se confruntă de mult cu blocarea conturilor lor pe rețelele sociale. ”Sute, mii de site-uri – şi nu doar site-uri, dar și conturi, pagini, filme documentare au fost șterse din spațiul informațional comun”, a spus Zaharova, calificând ceea ce se întâmplă drept ”curățarea spațiului informațional”.

În opinia ei, rețele sociale nu trebuie să intezică informația politică în perioada alegerilor; trebuie ca toate părțile să dispună de posibilitatea de a se exprima. În schimb, blocarea acestor informații reprezintă ”dovada unei abordări selective, discriminatorii și a încălcării libertății de exprimare” de către platformele de internet.

”Trebuie să existe reguli – fiecare țară, fiecare stat suveran are drepturi sau dreptul la propria legislație. Aceste reguli trebuie să fie clar și precis formulate, nu să se schimbe de fiecare dată sub presiunea uneia sau a alteia dintre grupările de lobby sau a grupărilor politice. Este o probleme extrem de complicată și care, firește, cere o rezolvare aparte”, a apreciat Zaharova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2961602