Vineri, prețul petrolului a urcat mai sus de 69 de dolari/baril, pentru prima dată de la începutul anului trecut. Cotațiile petroliere au crescut trei zile la rând, joi scumpirea fiind de peste 4%. OPEC a surprins nu doar prin decizia de a păstra neschimbate cotele de producție, dar și prin hotărârea de a permite Rusiei și Kazahstanului de a-și spori producția cu 130.000 de barili pe zi – pentru Rusia și cu 20.000 – pentru Kazahstan. Motivul – creșterea cererii sezoniere de carburanți.
După cum a explicat vicepremierul rus, Aleksandr Novak, dacă în Europa, regimul de carantină menține cererea la un nivel scăzut, în Rusia, unde au fost înregistrate trei vaccinuri împotriva coronavirusului și este în curs de derulare vaccinarea la scară largă a populației, necesarul de benzină și motorină a depășit valoarea din perioada de dinaintea crizei, adică până în primăvara anului trecut.
În plus, deciziile OPEC avantajează economia rusă, bugetul, sectorul petrolier al țării și chiar rubla. ”Oportunitatea de a crește cota de extracție va susține producția și veniturile industriei de petrol și gaze a Rusiei, ce reprezintă o importantă sursă de bani pentru bugetul țării”, a comentat expertul Igor Galaktionov, de la ”BKS Lumea investițiilor”.
Mai ales că banca americană Goldman Sachs și-a revizuit în creștere cu cinci dolari prognoza privind evoluția petrolului marca Brent pentru trimestrele doi și trei ale anului. Astfel, banca de pe Wall Street consideră că, în intervalul aprilie-iunie, petrolul va fi cotat, în medie, cu 75 dolari/baril, pentru ca, în următoarele trei luni, el să atingă 80 de dolari/baril.
”Un preț al petrolului de 60-70 de dolari/baril va fi benefic pentru bugetul federal, construit pornind de la un preț de 43 dolari/baril”, a explicat Galaktionov. ”Dacă petrolul va rămâne la peste 60 de dolari/baril pe tot parcursul acestui an, bugetul Rusiei va recupera aproximativ 4-5 trilioane de dolari”, a apreciat, la rândul său, Ghennadi Salîci, președintele Consiliului de administrație al băncii ”Freedom Finance”.
Potrivit precizărilor sale, în cazul în care cotațiile petrolului rusesc marca Urals se vor stabili la peste 60 de dolari/baril, ceea ce corespunde nivelului din 2019, acest lucru poate accelera o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei cu aproximativ 0,5%-0,8%. ”Prin urmare, în 2021, PIB-ul ar putea afișa o creștere de peste 3%”, a adăugat Salîci. El spune că veniturile mai mari la buget vor contribui la îmbunătățirea climatului investițional al țării și, în sfârșit, vor impulsiona sfera consumului pe fondul unei potențiale întăriri a rublei, dacă, firește, sancțiunile Marii Britanii și ale Statelor Unite nu vor fi extinse.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.