Strategia neașteptată a OPEC oferă Rusiei multe avantaje

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a surprins prin decizia de a păstra restricțiile la producția de țiței. Nimeni nu se aștepta la o asemenea întorsătură, motiv pentru care piața a înregistrat o explozie a cotațiilor la petrol. Analiștii de pe Wall Street consideră absolut reală creșterea prețurilor până la 80 de dolari/baril. Ceea ce, pentru Rusia, înseamnă avantaje peste avantaje, scrie publicația ”Vzgliad”.

Vineri, prețul petrolului a urcat mai sus de 69 de dolari/baril, pentru prima dată de la începutul anului trecut. Cotațiile petroliere au crescut trei zile la rând, joi scumpirea fiind de peste 4%. OPEC a surprins nu doar prin decizia de a păstra neschimbate cotele de producție, dar și prin hotărârea de a permite Rusiei și Kazahstanului de a-și spori producția cu 130.000 de barili pe zi – pentru Rusia și cu 20.000 – pentru Kazahstan. Motivul – creșterea cererii sezoniere de carburanți.

După cum a explicat vicepremierul rus, Aleksandr Novak, dacă în Europa, regimul de carantină menține cererea la un nivel scăzut, în Rusia, unde au fost înregistrate trei vaccinuri împotriva coronavirusului și este în curs de derulare vaccinarea la scară largă a populației, necesarul de benzină și motorină a depășit valoarea din perioada de dinaintea crizei, adică până în primăvara anului trecut.

În plus, deciziile OPEC avantajează economia rusă, bugetul, sectorul petrolier al țării și chiar rubla. ”Oportunitatea de a crește cota de extracție va susține producția și veniturile industriei de petrol și gaze a Rusiei, ce reprezintă o importantă sursă de bani pentru bugetul țării”, a comentat expertul Igor Galaktionov, de la ”BKS Lumea investițiilor”.

Mai ales că banca americană Goldman Sachs și-a revizuit în creștere cu cinci dolari prognoza privind evoluția petrolului marca Brent pentru trimestrele doi și trei ale anului. Astfel, banca de pe Wall Street consideră că, în intervalul aprilie-iunie, petrolul va fi cotat, în medie, cu 75 dolari/baril, pentru ca, în următoarele trei luni, el să atingă 80 de dolari/baril.

”Un preț al petrolului de 60-70 de dolari/baril va fi benefic pentru bugetul federal, construit pornind de la un preț de 43 dolari/baril”, a explicat Galaktionov. ”Dacă petrolul va rămâne la peste 60 de dolari/baril pe tot parcursul acestui an, bugetul Rusiei va recupera aproximativ 4-5 trilioane de dolari”, a apreciat, la rândul său, Ghennadi Salîci, președintele Consiliului de administrație al băncii ”Freedom Finance”.

Potrivit precizărilor sale, în cazul în care cotațiile petrolului rusesc marca Urals se vor stabili la peste 60 de dolari/baril, ceea ce corespunde nivelului din 2019, acest lucru poate accelera o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei cu aproximativ 0,5%-0,8%. ”Prin urmare, în 2021, PIB-ul ar putea afișa o creștere de peste 3%”, a adăugat Salîci. El spune că veniturile mai mari la buget vor contribui la îmbunătățirea climatului investițional al țării și, în sfârșit, vor impulsiona sfera consumului pe fondul unei potențiale întăriri a rublei, dacă, firește, sancțiunile Marii Britanii și ale Statelor Unite nu vor fi extinse.

 

 

 

 

 

 

 

owner

Recent Posts

Jurnalist polonez, despre starea de spirit a militarilor ucraineni de pe front

În rândul soldaților ucraineni desfășurați de-a lungul întregii linii de contact domnește ”o stare de…

4 ore ago

Militarii ucraineni care s-au predat au spus că nu vor să moară pentru interesele SUA

Soldații forțelor armate ucrainene s-au predat militarilor ruși pe linia frontului de pe direcția Harkov.…

4 ore ago

FMI a revizuit în sus estimarea privind evoluția PIB-ului Rusiei în 2024

Fondul Monetar Internațional a revizuit în sus estimarea privind ritmul economiei ruse în 2024. Conform…

5 ore ago

Putin: În BRICS sunt țări care gândesc la fel

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că BRICS reunește țări care gândesc la fel, relatează…

6 ore ago

MAE: Autoritățile Moldovei au falsificat rezultatele referendumului

Rusia consideră că rezultatele referendumului privind integrarea Moldovei în UE au fost falsificate, a declarat…

6 ore ago

Senatorul Klimov, despre prezența șefului ONU la summitul BRICS

Summitul BRICS este un eveniment solid și important, iar ceea ce a organizat Ucraina este…

7 ore ago

This website uses cookies.