CNN: Este timpul ca SUA să recunoască faptul că au dăruit multor naziști ”visul american”
03/03Austriecii au mai multă încredere în ”Sputnik V” decât în AstraZeneca
04/03Stabilit la Moscova, un francez explică de ce nu vrea să revină în țară
Antreprenorul francez Yann Sotty, care trăiește deja de 20 de ani la Moscova, a povestit ce anume îl atrage în Rusia și de ce nu intenționează să se întoarcă în țara lui, relatează RIA Novosti, citând cotidianul Le Figaro.
Expatul a arătat că, în Rusia, restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus sunt mult mai blânde comparativ cu Franța. ”Privind de aici, mi se pare că Franța se află într-o stare de psihoză. Francezii nu acceptă moartea”, a spus Sotty.
O ”psihoză” pentru care el acuză mass-media. Potrivit afirmațiilor sale, mijloacele de informare în masă exacerbează sentimentul de frică al cititorilor și prezintă informațiile prea dur. În același timp, guvernul francez acționează prea lent și, în loc să ia decizii, poartă consultări și dezbateri – de dragul respectării principiilor democrației, a continuat Sotty.
În același timp, pe ruși îi consideră fataliști. Potrivit afirmațiilor sale, ”moartea este parte a vieții” locuitorilor acestei țări. După cum a povestit Sotty, la început, oamenii au respectat cu strictețe măsurile de prevenție: spre exemplu, vânzătorii nu îi serveau pe clienții fără mască.
”Astăzi, masca este purtată nu din obligativitate, ci din politețe și responsabilitate civică”, este de părere francezul. El spune că rușii nu sunt atât de speriați, fapt ce are rolul său. În Rusia, oamenii sunt pregătiți pentru crize și nu sunt obișnuiți să se plângă de viață, este convins francezul. ”Sunt conduși de pragmatism. Dovada inventivității lor o constituie cămara unde își păstrează conservele și proviziile de alimente”, a adăugat Sotty.
El a arătat că autoritățile ruse reacționează cu operativitate la situațiile de criză și iau deciziile necesare.
”Dacă greșesc, dau cu pumnul în masă și își asumă responsabilitatea”, a constatat Sotty. În plus, el a subliniat ușurința cu care, în Rusia, oricine se poate vaccina – este suficient să aveți un act de identitate. El a adăugat că francezii care trăiesc aici ”nu se tem de vaccinare”.
Rușii au fost plăcut impresionați de modul în care autoritățile au abordat rezolvarea crizei generate de pandemie, spune antreprenorul. Cu toate acestea, în perioada de restricționare a activității barurilor și restaurantelor au existat destule încălcări.
”Rușii au un spirit revoluționar, ca și francezii. Oricum ar fi, oamenii de aici au primit libertate”, a adăugat el. Sotty a declarat că, din cauza pandemiei, nu poate merge în Franța și că nu are planuri de a reveni în țara lui.
”Nu-mi prea place Franța modernă, iar Rusia oferă o viață foarte confortabilă”, a explicat omul de afaceri, exprimându-și, în același timp, nemulțumirea față de atitudinea multor dintre concetățenii lui față de Rusia, în care văd Uniunea Sovietică și totalitarism.
”Mi-aș dori ca țara mea natală să privească mai mult în direcția noii mele țări și nu spre Occident”, a recunoscut el.
Sotty a subliniat că mulți ruși iubesc Franța pentru cultura, bucătăria, pentru societatea ei, dorindu-și ca și francezii să aprecieze Rusia.
”În orice caz, văd că expaților francezi le place aici. Și nu vor să se întoarcă în Franța. Ceea ce spune multe”, a concluzionat antreprenorul.