Rusia nu va lăsa fără răspuns acțiunile distructive ale Uniunii Europene, în cazul introducerii de noi sancțiuni anti-rusești, a anunțat re Vladimir Cijov. ”În cazul altor acțiuni distructive ale Uniunii Europene, Rusia nu va sta cu brațele încrucișate, ci va găsi modalitățile și metodele corespunzătoare de a influența situația. Poate fi numit răspuns asimetric, poate fi numit altfel, dar, fără îndoială, astfel de acțiuni nu vor rămâne fără consecințe”, a spus Cijov pentru postul de televiziune ”Rossiya 24”.
Diplomatul a explicat că nu este vorba de ruperea relațiilor cu UE din inițiativa Moscovei.
”Tot ceea ce există astăzi în relațiile noastre cu UE a fost înghețat, din păcate; acesta este rezultatul acțiunilor vitejilor noștri parteneri din Uniunea Europeană și a celor care îi susțin din toate părțile”, a atras atenția reprezentantul permanent.
Potrivit afirmațiilor sale, luând decizia de a institui noi restricții, șefii Ministerelor de Externe din țările-membre UE ”au pășit pe o gheață subțire”. Diplomații au încercat să țină cont de mai mulți factori, simultan: să nu afecteze interesele UE, să satisfacă opinia publică liberală, să nu deterioreze relațiile cu noua administrație a Statelor Unite.
În opinia lui Cijov, este greu de crezut că noile sancțiuni vor fi ”impresionante” prin conținutul lor, dar, cu toate acestea, reprezintă încă o șansă ratată de normalizare a relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. ”Se merge, din inerție, în continuare, pe un drum descendent; trebuie să ținem cont de acest lucru și să reacționăm în consecință”, a subliniat diplomatul.
Cu prilejul vizitei efectuate la Moscova, la începutul lunii februarie, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a declarat, după întrevederea cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, că Rusia și UE trebuie să găsească domenii de colaborare, în pofida tuturor disensiunilor. Revenit la Bruxelles, Borrel s-a răzgândit, susținând că autoritățile ruse nu au folosit vizita lui ca o oportunitate de stabilire a unui dialog mult mai constructiv. După care, a cerut introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ulterior, la 22 februarie, același Borrel a anunțat că șefii MAE din țările UE au hotărât ca noile restricții să fie impuse persoanelor care, în opinia Bruxelles-ului, s-ar face ”responsabile de condamnarea lui Aleksei Navalnîi”. În același timp, Borrel a apreciat că UE trebuie ”să găsească o formulă de coexistență, pentru a evita o eternă confruntare cu un vecin care, din păcate, a decis, se pare, să acționeze ca un adversar”.
Exprimându-și regretul pentru această evoluție a evenimentelor, MAE Rus a apreciat că UE a ratat șansa de a regândi politica sancțiunilor și a presiunilor din relațiile cu Rusia, care s-a dovedit a fi un eșec total în ultimii ani. Ministerul a calificat acțiunile UE drept amestec în treburile interne ale Rusiei, amintind că Navalnîi a fost condamnat ”pentru infracțiuni economice, de către un tribunal rus, pe teritoriul Rusiei, în conformitate cu legislația Rusiei”.
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
This website uses cookies.
View Comments
Bun răspuns!