Hot News
Viktor Medvedciuk: Zelenski creează dictatura și uzurpă puterea
26/02
Rusia condamnă încă un act de agresiune al SUA în Siria
27/02

Un impas fără sfârșit: de ce Moldova nu poate forma un guvern

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova/ Foto: iz.ru

În Republica Moldova continuă disputele din cauza formării guvernului. Curtea Constituțională a țării i-a refuzat președintelui Maia Sandu dreptul de a-l desemna, din nou, pe candidatul său pentru funcția de premier. În aceste condiții, șeful statului va trebui să se consulte cu socialiștii lui Igor Dodon, aflați în opoziție. Ceea ce înseamnă că, după toate probabilitățile, nu vor exista prea curând alegeri parlamentare anticipate, relatează cotidianul ”Izvestia”.

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat ilegal decretul prezidențial privind re-nominalizarea Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier. Ca atare, fostul președinte Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu să o propună pentru șefia guvernului pe Mariana Durleșteanu, a cărei candidatură a fost susținută, în Parlament, de socialiști de de aliații lor. În caz contrar, Dodon a amenințat că va iniția acțiuni de protest.

În acest context, Maia Sandu a promis că va continua să lupte pentru alegeri parlamentare anticipate. ”Oamenii sunt adevărații deținători ai puterii. La alegeri anticipate sau la referendum, ei își vor decide viitorul și viitorul țării”, a declarat președintele.

Actualul Parlament a fost ales în 2019, componența lui fiind de mult criticată în țară. Nu o dată deputații au devenit figuranți ai unor scandaluri de corupție. În plus, a căpătat o largă răspândire așa-numitul turism politic – când, în funcție de context, deputații treceau de la un partid la altul. Observatorii au anunțat că, pentru ”a migra”, aleșii poporului erau plătiți cu 250.000 de dolari.

De aceea, pentru alegeri anticipate s-a pronunțat și principalul opozant al lui Sandu, Igor Dodon. ”În acest Parlament nu există majoritate; ea nu corespunde alegerii făcute de cetățeni în 2019. Instituția legislativă trebuie și va fi dizolvată. Cred că, indiferent de cine și ce va încerca să facă, în 2021 vor avea lor alegeri anticipate”, declara Dodon, în noiembrie anul trecut.

Experții afirmă că evoluția ulterioară a evenimentelor este greu de anticipat. Analistul politic Anatolie Țăranu consideră că grupurile parlamentare și președintele trebui să desfășoară o nouă rundă de consultări și să propună o a treia candidatură pentru funcția de premier. ”Deocamdată, alegerile anticipate sunt împinse într-un viitor incert. Greu de spus când vor avea loc. Este evident că planul lui Sandu pentru organizarea lor rapidă nu a funcționat”, este de părere politologul.

Șeful Centrului de analiză și prognoză Balkan-Centre, Serghei Mînăstîrlî, definește situația creată drept tragicomică. ”Igor Dodon vede că ratingul socialiștilor scade. Conform ultimelor sondaje sociologice, în noua componență a Parlamentului, grupul socialiștilor va primi de două ori mai puține mandate. De aceea, fostul președinte încearcă să amâne desfășurarea de noi alegeri”, crede expertul.

Potrivit acestuia, dizolvarea actualei componențe a Parlamentului este oricum inevitabilă. «Altă cale de depășire a crizei politice nu există. Cred că Sandu va rezista până la sfârșitul lunii martie, când se împlinesc trei luni din momentul demisiei guvernului precedent. Atunci, șeful statului va putea constata ”disfuncționalitatea” Parlamentului și îl va putea dizolva prin decretul său. În acest caz, alegerile anticipate vor avea loc în primele zile din iunie», a concluzionat analistul.

Ultima oră:

Astăzi, în Republica Moldova a fost înregistrat, în mod oficial, vaccinul rusesc ”Sputnik V”, a anunțat fostul președinte al republicii, Igor Dodon.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2964994