Categories: Rusia si lumea

Senatorii ruși lucrează la o convenție privind apărarea suveranității

Consiliul Federației intenționează ca, până la sfârșitul anului, să elaboreze conceptul unui document internațional care să prevadă regulile neamestecului în treburile interne ale unui stat. În opinia senatorului Konstantin Kosaciov, șeful Comitetului Consiliului Federale pentru afaceri internaționale, sub interdicție ar trebui să intre susținerea din afară a opoziției politice și revendicări de genul destituirii unui lider străin, relatează ”Rossiiskaia gazeta”.

”Declarația ONU privind prevenirea ingerinței în treburile altor state a fost elaborată cu mai bine de 40 de ani în urmă”, a arătat Kosaciov în deschiderea unei ”mese rotunde” dedicate proiectului convenției internaționale. Senatorul consideră că, ținând cont de realitățile actuale, viitorul concept trebuie să clarifice ce reprezintă amestec și ce reprezintă încălcarea suveranității unui stat.

În opinia lui Kosaciov, sunt câteva modalități de a reacționa la evenimentele negative dintr-o altă țară, iar pe o astfel de listă poate fi trasată o linie clară între respect și încălcarea suveranității.  El crede că punctul de plecare pentru pregătirea documenului trebuie să fie Carta ONU.

Astfel, printre acțiunile admisibile Kosaciov a menționat:

– dezacordul public și demonstrarea propriului exemplu de rezolvare a problemei;

– declarații critice ale oficialităților;

– suspendarea cooperării bilaterale pe linie de stat;

– introducerea de sancțiuni în privința propriilor participanți la colaborarea comercială;

– scăderea nivelului relațiilor diplomatice;

– ruperea relațiilor diplomatice.

”Mai departe vine ceea ce, din punctul meu de vedere, este deja nepermis, ceea ce constituie încălcarea suveranității și, în consecință, trebuie interzis, în principiu, inclusiv în cadrul conceptului”, a afirmat Kosaciov, enumerând următoarele acțiuni:

– sprijin acordat ONG-urilor și mass-media cu scopul de a intreține starea protestatară;

– susținerea opoziției politice;

– sancțiuni economice și politice împotriva cetățenilor și a mediului de afaceri din altă țără;

– cerințe de destituire a unui lider străin;

– susținerea unei opoziții înarmate;

– intervenție militară.

”Dacă și când acest gen de abordări vor fi codificate și vom primi consimțământul comunității internaționale, vom avea întotdeauna posibilitatea de a evalua acțiunile întreprinse de un stat sau altul  într-o situație concretă”, este de părere Konstantin Kosaciov.

”Dacă vom face o treabă bună și vom elabora conceptul convenției, poate că țara noastră o va iniția cu sprjinul unui număr suficient de alte țări care au devenit subiecte de amestec din afară”, a adăugat politicianul.

Convenția ar putea include și alte dispoziții, precum inadmisibilitatea utilizării legislației interne în privința altor țări. Prezent la întâlnire, vicepreședintele Comitetului senatorial pentru afaceri internaționale, Serghei Kisliak, a amintit că Statele Unite suferă de acest păcat încă din perioada războiului împotriva Iugoslaviei. Potrivit aprecierilor sale, în ultimii ani un astfel de comportament a fost împrumutat și de unele țări europene, cum ar fi, spre exemplu, Belgia.

Ministerul de Externe al Rusiei consideră că procesul de promovare a acestui document nu va fi deloc ușor. ”Polarizarea relațiilor internaționale din ultimii ani continuă să se adâncească și, prin urmare, este de așteptat o și mai mare opoziție, inclusiv pe platforma ONU, față de ideea unei convenții internaționale privind neamestecul în treburile altora”, crede directorul Departamentului juridic al MAE rus, Evgheni Zagainov. ”Iată de ce, demarând această activitate, trebuie să înțelegem că, cel puțin în condițiile actuale, în această etapă, nu trebuie să ne bazăm pe participarea opozanților noștri”, a adăugat diplomatul.

owner

Recent Posts

Răspunsul nostru nu este pentru Chamberlain*

Reprezentanta oficială a MAE rus, Maria ZAHAROVA și consilierul principal al departamentului de informație și…

10 ore ago

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

18 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

19 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

21 de ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

21 de ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

2 zile ago

This website uses cookies.