”Declarația ONU privind prevenirea ingerinței în treburile altor state a fost elaborată cu mai bine de 40 de ani în urmă”, a arătat Kosaciov în deschiderea unei ”mese rotunde” dedicate proiectului convenției internaționale. Senatorul consideră că, ținând cont de realitățile actuale, viitorul concept trebuie să clarifice ce reprezintă amestec și ce reprezintă încălcarea suveranității unui stat.
În opinia lui Kosaciov, sunt câteva modalități de a reacționa la evenimentele negative dintr-o altă țară, iar pe o astfel de listă poate fi trasată o linie clară între respect și încălcarea suveranității. El crede că punctul de plecare pentru pregătirea documentului trebuie să fie Carta ONU.
Astfel, printre acțiunile admisibile, Kosaciov a menționat:
– dezacordul public și demonstrarea propriului exemplu de rezolvare a problemei;
– declarații critice ale oficialităților;
– suspendarea cooperării bilaterale pe linie de stat;
– introducerea de sancțiuni în privința propriilor participanți la colaborarea comercială;
– scăderea nivelului relațiilor diplomatice;
– ruperea relațiilor diplomatice.
”Mai departe vine ceea ce, din punctul meu de vedere, este deja nepermis, ceea ce constituie încălcarea suveranității și, în consecință, trebuie interzis, în principiu, inclusiv în cadrul conceptului”, a afirmat Kosaciov, enumerând următoarele acțiuni:
– sprijinul acordat ONG-urilor și mass-media cu scopul de a întreține starea protestatară;
– susținerea opoziției politice;
– sancțiunile economice și politice împotriva cetățenilor și a mediului de afaceri din altă țară;
– cerințele de destituire a unui lider străin;
– susținerea unei opoziții înarmate;
– intervenția militară.
”Dacă și când acest gen de abordări vor fi codificate și vom primi consimțământul comunității internaționale, vom avea întotdeauna posibilitatea de a evalua acțiunile întreprinse de un stat sau altul, într-o situație concretă”, este de părere Konstantin Kosaciov.
”Dacă vom face o treabă bună și vom elabora conceptul convenției, poate că țara noastră o va iniția cu sprijinul unui număr suficient de alte țări care au devenit subiect de amestec din afară”, a adăugat politicianul.
Convenția ar putea include și alte dispoziții, precum inadmisibilitatea utilizării legislației interne în privința altor țări. Prezent la întâlnire, vicepreședintele Comitetului senatorial pentru afaceri internaționale, Serghei Kisliak, a amintit că Statele Unite suferă de acest viciu încă din perioada războiului împotriva Iugoslaviei. Potrivit aprecierilor sale, în ultimii ani, un astfel de comportament a fost împrumutat și de unele țări europene, cum ar fi, spre exemplu, Belgia.
Ministerul de Externe al Rusiei consideră că procesul de promovare a acestui document nu va fi deloc ușor. ”Polarizarea relațiilor internaționale din ultimii ani continuă să se adâncească și, prin urmare, este de așteptat o și mai mare opoziție, inclusiv pe platforma ONU, față de ideea unei convenții internaționale privind neamestecul în treburile altora”, crede directorul Departamentului juridic al MAE Rus, Evgheni Zagainov. ”Iată de ce, demarând această activitate, trebuie să înțelegem că, cel puțin în condițiile actuale, în această etapă, nu trebuie să ne bazăm pe participarea opozanților noștri”, a adăugat diplomatul.
În condițiile crizei din Ucraina și a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Rusia…
În vârstă de numai 14 ani, șahistul rus David Ahmedov l-a învins pe Magnus Carlsen…
Presupusa prezență a militarilor nord-coreeni în Regiunea Kursk a stârnit numeroase dezbateri, inclusiv cele care…
Viaceslav Volodin/ Foto: kherson-news.ru Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a trimis Congresului SUA și…
La 29 ianuarie, Ambasada Rusiei în România a găzduit proiecția în premieră a lungmetrajului „Coridorul…
Se pare că în avion s-ar fi aflat și medaliata cu bronz la proba de…
This website uses cookies.