Hot News
Amnesty International a refuzat să-l considere pe Navalnîi ”prizonier de conștiință”
25/02
Partidul ”Rusia Justă” a fuzionat cu două partide
26/02

Dezarmare. Lavrov: Rusia, gata să discute cu toate țările care dețin potențial nuclear

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse/ Foto: RIA Novosti

Moscova este deschisă dialogului multilateral pe probleme legate de dezarmare, cu toate țările care dețin potențial nuclear, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția TASS.

Într-un mesaj video adresat participanților la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, șeful diplomației de la Moscova a arătat că Rusia va continua să contribuie, practic și în mod semnificativ, la dezarmare pe segmentul rachetelor nucleare. ”Pentru a avansa pe acest drum trebuie cooptate toate statele care dețin potențial militar nuclear, în special Marea Britanie și Franța. Rusia este deschisă la un dialog multilateral, care trebuie să se ducă pe bază de consens, cu respectarea intereselor legitime ale tuturor părților și cu acordul lor”, a subliniat Lavrov.

”Ne pronunțăm cu consecvență pentru o nouă reconfirmare, de către Rusia și Statele Unite, de alți membri ai ”grupului celor cinci puteri nucleare”, a formulei fundamentale conform căreia, într-un război nuclear, nu pot exista învingători și un astfel de conflict nu trebuie provocat niciodată”, a spus Lavrov.

Șeful MAE Rus a anunțat că i-a repetat această propunere secretarului de stat american, Anthony Blinken, cu prilejul discuției telefonice pe care au avut-o la 4 februarie 2021.

Infrastructura străină pentru desfășurarea rapidă a armelor nucleare americane trebuie lichidată, a declarat Lavrov. «Considerăm că este inacceptabil să fie păstrate ”misiunile nucleare comune” ale NATO, ce contravin Tratatului de neproliferare a armelor nucleare. Armele nucleare americane trebuie să revină pe teritoriul Statelor Unite, iar infrastructura străină pentru desfășurarea lor trebuie lichidată», a subliniat ministrul.

Comisia ONU pentru Dezarmare

”A devenit imperios necesară reluarea activității Comisiei ONU pentru Dezarmare prin rezolvarea problemelor organizatorice, inclusiv asigurarea unui acces liber reprezentanților tuturor statelor-membre, la New York, pentru participarea la evenimentele ONU”, a arătat Lavrov. ”Mai mult ca niciodată, noi toți avem nevoie de un dialog constructiv pentru a preveni degradarea și pe mai departe a arhitecturii internaționale de control al armelor”.

Lavrov a apreciat că, ”în virtutea statutului ei unic de forum comun de negocieri”, Conferința de la Geneva are capacitatea de a contribui substanțial la corectarea situației complexe din domeniul securității internaționale și de a se facilita întărirea încrederii între state.

Comisia Organizației Națiunilor Unite pentru Dezarmare reprezintă un organ ajutător al Primului Comitet al Adunării Generale a ONU. În 2019, a fost pentru prima dată când Comisia nu și-a ținut sesiunea pentru că autoritățile americane au refuzat să elibereze vize reprezentantului și membrilor delegației ruse. Din aceleași motive a fost amânată și sesiunea din 2020, menționează TASS.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2940173