Leonid Radzihovski. Aleksei Navalnîi, o poveste cu prea multe miracole
20/02Cosmonauții ruși vor zbura spre Lună în două etape
21/02Kosaciov: Memoria războiului este punctul nevralgic al Occidentului colectiv
Partea rusă va continua, în pofida rezistenței acerbe a opozanților occidentali, să obțină, la nivelul ONU, recunoașterea Victoriei asupra nazismului ca moștenire mondială a omenirii, a declarat șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, relatează ”Rossiiskaia gazeta”.
Senatorul este convins că realizarea acestei idei va ajuta nu doar la păstrarea adevărului despre război, dar va proteja mormintele soldaților sovietici de vandalism și distrugere.
”Vedem cum istoria noastră – a Uniunii Sovietice, a Europei, în general, istoria mondială – este tot mai distorsionată și defăimată de cei care ne doresc răul. Acest lucru se face în scopuri politice; este unul dintre instrumentele de descurajare a țării noastre și de albire a celor care, prin colaboraționism, s-au pătat în Cel de-al Doilea Război Mondial”, a arătat Kosaciov.
Unul dintre motivele de dispută pe această temă a devenit inițiativa speakerului Consiliului Federației, Valentina Matvienko, care a propus ca Victoria în Cel de-al Doilea Război Mondial să fie recunoscută drept moștenire mondială a omenirii, iar monumentele închinate celor care au luptat împotriva nazismului – memoriale mondiale ale omenirii.
Ideea a fost susținută, deja, de participanții la o serie de forumuri internaționale; ea și-a găsit reflectarea în documentele finale ale summitului ȘOS (Organizația de Cooperare de la Shanghai, n.r.) de la Bișkek, ale ultimei sesiuni a Forumului Parlamentar Asia-Pacific, a Adunării Interparlamentare a statelor CSI.
”Dar ne confruntăm cu o nouă rezistență acerbă față de această idee absolut evidentă, din partea opozanților noștri din Occident”, a declarat Konstantin Kosaciov.
În decembrie anul trecut, Rusia a propus includerea, în special, în acest sens, a unui paragraf în rezoluția anuală a Adunării Generale a ONU privind inadmisibilitatea glorificării nazismului. ”Occidentalii au adoptat o poziție consolidată – au propus să nu se insiste pe o astfel de formulare, pentru că, în caz contrar, vor da peste cap consensul asupra rezoluției în ansamblul ei”, a relatat Kosaciov.
”Eforturile în acest sens nu au luat sfârșit și noi înțelegem că o rezistență atât de acerbă din partea opozanților noștri înseamnă, de fapt, un singur lucru: faptul că noi am nimerit exact la țintă, am dibuit punctul nevralgic. Cu siguranță, aceste eforturi vor fi continuate la nivel global, la nivelul ONU”, a afirmat senatorul.
El a adăugat că recunoașterea internațională a rolului Victoriei ”va deveni unul dintre elementele de apărare a mormintelor militare ale acelui război”. ”Mare parte dintre ele sunt mormintele noastre, care vor primi protecție juridică și morală”, a subliniat Konstantin Kosaciov.