Kosaciov: Memoria războiului este punctul nevralgic al Occidentului colectiv
21/02În 2020, Rusia a doborât recordul la exportul de produse altele decât materii prime
21/02Cosmonauții ruși vor zbura spre Lună în două etape
Călătoria spre Luna a cosmonauților ruși va fi împărțită în două etape, cu o pauză pe orbita Pământului, pentru montarea aparatului de zbor, a anunțat constructorul-șef al Biroului de proiectare ”Saliut”, Serghei Kuznețov, relatează RIA Novosti.
Kuznețov le-a explicat jurnaliștilor că industria astronautică a Rusiei s-a lovit de această problemă după ce dezvoltarea rachetei super-grele ”Enisei” a fost amânată până în 2032. Fără o rachetă din această clasă, va trebui ca rachetele ”Angara” să efectueze câteva zboruri pentru a plasa pe orbita Pământului elementele de construcție ale aparatului de zbor.
El a precizat că ”echipajul expediției lunare va aștepta asamblarea aparatului de zbor pentru transferul pe satelitul natural al Terrei la bordul Stației Spațiale Internaționale sau al stației orbitale naționale a Rusiei”.
În același timp, constructorul general a atras atenția că Rusia dispune de numai două cosmodromuri de unde pot fi lansate rachetele purtătoare ”Angara” – Vostocinîi și Plesețk, în timp ce racheta ”Angara-A5B” poate fi lansată numai de pe cosmodromul Vostocinîi. Iar pentru efectuarea unui zbor pe Lună, cu aterizare pe suprafața ei, este necesar ca ”Angara-A5B” să fie lansată de patru ori.
Programul Rusiei privind Luna a fost aprobat în 2018 și este conceput pentru trei etape. În perioada 2021-2025, este planificată crearea unei stații orbitale circumlunare, din care să se efectueze comunicarea cu suprafața satelitului Pământului, în viitor. În perioada 2025-2035, Roskosmos intenționează să practice zboruri pilotate la suprafață și vizite la suprafață, de către cosmonauți. După 2035, este planificată desfășurarea unei stații lunare la suprafață.