Noua echipă a lui Joe Biden de la Departamentul de Stat – cu Tony Blinken pe post de secretar de stat (fost secretar adjunct în Administraţia Obama) şi Victoria Nuland „F..k the EU !”, subsecretar cu probleme politice, la fel ca Bill Burns, noul director C.I.A. (fost ambasador la Moscova şi secretar de stat adjunct între 2014 şi 2016) – provine aproape în întregime din vechea Administraţie Obama-Biden. De fapt, noua Administraţie Biden încearcă să reia lucrurile de unde le-a lăsat Administraţia Obama-Biden în 2016, ca şi cum cei patru ani Trump la Casa Albă nici n-ar fi existat.
Unul dintre meritele scoase adesea în evidenţă ale preşedinţiei Trump e acela că nu a început nici un nou război şi a adus multe trupe acasă. Joe Biden (sau Obama sau Soros sau globaliştii) pare să fie mult mai pornit spre război. Ca în orice imperiu, când lucrurile merg prost acasă, America îşi rezolvă problemele în exterior. Biden şi noua (vechea) sa echipă şi-au stabilit deja adversarul principal, care nu mai e China, cum era pentru preşedintele Donald Trump, ci Rusia, iar lucrurile s-au pus deja în mişcare. Ucraina se pregăteşte de război în Donbas. Adică foarte aproape de noi, la Marea Neagră. Volodimir Zelenski (fost „comediant” de televiziune, preşedintele Ucrainei) a închis trei importante posturi de televiziune independente ca să-şi asigure spatele, să le astupe gura, şi a inspectat pe neaşteptate trupele din Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk.
Informaţiile pe care le transmite corespondenta de război de limbă franceză specializată în acest conflict, Christelle Néant, sunt dintre cele mai îngrijorătoare pentru noi, românii din România şi din Republica Moldova: „E important să înţelegem că Zelenski n-ar fi hotărât să închidă aceste canale de televiziune fără să fi discutat cu Departamentul de Stat şi cu ambasadorii ţărilor din G7. Ceea ce vedem acum înseamnă că războiul rece dintre Statele Unite şi Rusia intră într-o fază caldă. Şi, din păcate, Ucraina, care e de mult o colonie americană, nu va fi neutră în acest conflict, ci se va găsi pe linia frontului […]”.
Dacă unii cred că Zelenski ar putea fi tentat de opţiunea războinică în chip de diversiune de la problemele interne ale populaţiei ucrainene (creşterea costurilor pentru serviciile publice, gestiunea dezastruoasă a epidemiei de coronavirus etc.), în realitate, nu el e cel care va decide. Cum Ucraina nu mai e decât un stat-marionetă cu două capete (Statele Unite şi Marea Britanie), Washingtonul şi Londra sunt cele care vor da, de fapt, undă verde pentru a lansa ofensiva în Donbas ca să-şi rezolve propriile lor probleme interne şi a putea să arate cu degetul către Rusia ca „agresor”, justificând astfel noi sancţiuni, până şi oprirea proiectului Nord Stream 2 din partea ţărilor europene vasale ale Statelor Unite.
Statele Unite şi-au făcut un obicei istoric din a-şi rezolva problemele, fie ele politice sau economice, cu un război. Declaraţiile lui Joe Biden arată fără putinţă de tăgadă că Washingtonul a luat Rusia în cătare. Şi ce poate fi mai bun decât un război prin procură în Donbas, trimiţând soldaţii ucraineni la moarte pentru interese care nu sunt cele ale Ucrainei, ci ale Statelor Unite? Pentru a şti când va reporni războiul din Donbas, nu va trebui să urmărim ce face Ucraina (chiar dacă acţiunile lui Zelenski arată că Kievul se pregăteşte pentru acest scenariu), ci evoluţia situaţiei din Statele Unite şi din Regatul Unit. Dacă situaţia lor politică sau economică se deteriorează grav, atunci vor da undă verde Ucrainei pentru un război prin procură împotriva Rusiei în Donbas. Un război pe care îl vor duce fără să clipească până la ultimul soldat ucrainean…”[1].
După analistul Manlio Dinucci, redactorii raportului „N.A.T.O. 2030: United for a New Era” au susţinut desfăşurarea de rachete nucleare S.U.A. în Europa. Într-adevăr, lectura raportului îl confirmă pe Dinucci : „În perspectiva lui 2030, Rusia va rămâne, foarte probabil, principala ameninţare militară la adresa Alianţei. […] 4. NATO trebuie să-şi menţină capacităţile militare convenţionale adecvate şi pe cele nucleare, şi să posede agilitate şi flexibilitate pentru a face faţă agresiunii pe întreg teritoriul Alianţei, inclusiv acolo unde forţele ruse sunt direct sau indirect active, mai ales pe flancul estic al NATO. […] 6. Conflictul din Ucraina trebuie să rămână sus pe agenda NRC [2].
Cele trei puncte nevralgice din perspectiva S.U.A. şi N.A.T.O. (din care facem şi noi parte) care trebuie întărite cu arme nucleare de diferite mărimi sunt Marea Chinei de Sud, Arctica şi Marea Neagră. Dar primul şi cel mai periculos obiectiv pare a fi Marea Neagră, unde Ucraina se pregăteşte de război cu Donbasul, în fapt, cu Rusia. Transporturile masive de armament greu şi de trupe ucrainene în Donbas (vezi corespondenţele de pe teren ale Christellei Néant pe youtube) nu anunţă decât războiul.
Sursele deschise de informare sunt multiple. Schimbarea de paradigmă face ca războiul atomic, considerat până mai ieri imposibil, să fie astăzi văzut ca posibil. Pentru analiza crizelor regionale cu Rusia şi cu China, analiştii cercetează declaraţiile Comandamentului Strategic American (STRATCOM): „Dat fiind că STRATCOM este postul de comandă care supervizează arsenalul nuclear al Washingtonului, comandanţii săi exagerează mereu riscul de război nuclear şi cer mai mulţi bani pentru modernizarea stocului. Dar, odată cu prioritatea acordată de Statele Unite „concurenţei cu marile puteri”, cu China şi cu Rusia, şi odată cu prezenţa militară americană crescută în locuri precum Marea Chinei de Sud, Arctica şi Marea Neagră creşte şi ameninţarea unui război nuclear” [3] .
Analistul Mike Adams atrage serios atenţia asupra unui mare pericol : „Cu Biden şi Austin (Lloyd Austin este noul secretar de stat la Apărare, ministrul Apărării din S.U.A. – n.n.) care plasează trupe la frontiera vestică a Rusiei şi încearcă să provoace Rusia la conflict, Rusia nu are, poate, de ales şi trebuie să-şi desfăşoare noua sa armă Mach 20 EMP (EMP, impuls electromagnetic – n.n.), care ar putea arunca Statele Unite continentale într-o beznă aproape completă timp de un an şi mai bine. O asemenea armă ar distruge aproape întreaga reţea elecrtică, provocând cvasiinstantaneu căderea fiecărui oraş din America în haos de masă şi moarte. Numai cei pregătiţi pentru o asemenea eventualitate ar supravieţui, şi foarte puţine persoane sunt cu adevărat pregătite pentru un scenariu de ruptură de reţea”[4] .
Apartenenţa noastră la N.A.T.O. poate să devină o chestiune foarte serioasă, foarte gravă, de viaţă şi de moarte. Nu există încă informaţii despre o implicare directă, pe post de proxies, a României şi a Republicii Moldova într-un conflict apropiat cu Rusia. Dar întărirea flancului estic al N.A.T.O., inclusiv cu arme nucleare, are de ce să ne dea vertij, dureri de cap.
2 Comments
Jigodiile astea o cauta cu luminarea.
Se pare că unul dintre principalele obiective strategice ale Washingtonului este consolidarea și organizarea statelor est-europene pentru a se opune Rusiei. Susținerea țărilor, situate în apropierea Mării Negre, împotriva Federației Ruse a devenit o prioritate majoră a politicii americane, deoarece Turcia este considerată acum un partener lipsit de încredere și, prin urmare, Washingtonul încearcă să creeze o nouă alianță oficială în afara structurii NATO, dar atașată indirect de aceasta. Realizarea unui bloc militar între Ucraina, Georgia și Moldova este o inițiativă condusă de Washington, dar este puțin probabil să aibă un impact major în limitarea influenței rusești în zonă. Deși Moldova nu se află direct poziționată în apropierea Mării Negre, precum Ucraina și Georgia, ea are acces relativ ușor la mare prin portul Giurgiulești de pe Dunăre. Astfel, se demonstrează în mod vizibil o continuare a politicilor ostile ale Washingtonului față de Rusia sub noul președinte american Joe Biden.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, aproape imediat după aprobarea lui Blinken, a început să verifice disponibilitatea trupelor sale în Donbass și a oprit transmiterea posturilor de televiziune „pro-ruse” în luna februarie. Apoi, o săptămână mai târziu, Ucraina a făcut o propunere provocatoare către NATO, îndemnând Alianța să utilizeze spațiul aerian din Simferopol (Peninsula Crimeea) pentru operațiunile sale. Numai că rutele aeriene internaționale peste Crimeea au fost interzise de Eurocontrol (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene), deoarece centrul de informare al zborurilor din Simferopol este operat din Rusia, iar singurele zboruri către Crimeea vin din Rusia. Cerul de deasupra peninsulei și apele adiacente ale Mării Negre și Azov sunt protejate efectiv de Forțele Aerospațiale Ruse și de Marina Rusă. Așadar, invitația Ucrainei ca NATO să zboare peste Crimeea cu avioane militare este una insidioasă și reprezintă o încercare a lui Zelenski de-a forța Alianța într-un conflict cu Rusia.
Intensificarea operațiunilor militare ucrainene din Donbass, chiar și cu sprijinul promis al SUA, va conduce doar la o nouă catastrofă umanitară, precum și la schimbarea fronturilor, ambele nefiind în favoarea Kievului. Nu se poate trece cu vederea, că forțele armate ale Novorusiei le-au învins pe cele ucrainene, iar avansul lor a fost oprit doar din cauza ordinelor primite de la Moscova. Președintele Vladimir Putin a anunțat de multe ori, începând cu 2014, că nu va permite niciodată reprimarea vorbitorilor de limbă rusă din Estul Ucrainei, dar autoritățile de la Kiev nu au dovedit că au și priceput mesajul venit de la Kremlin și nici nu s-au implicat în încheierea ostilităților. Kievul precum și factorii de decizie din Tbilisi visează la sprijinul NATO complet în orice viitor război împotriva Rusiei. Invazia Georgiei în Osetia de Sud în 2008 și acțiunile militare ale Ucrainei împotriva Novorusiei în 2014 ar trebui să le reamintească celor 2 țări că NATO nu-i dispus să intre în război cu Rusia de dragul lor. Cu atât mai mult cu cât în Osetia, rușii au tăvălit forțele Alianței conduse de către instructori militari americani într-un interval de timp (rușinos aș zice pentru „excepționalii” planetei, care consideră că au cea mai bună armată de pe sfânta Terra!!!) de nici 4 ore. Repet: nici 4 ore în 2008, oare care ar fi marja de timp după 13 ani???
În clasamentul militar Global Firepower, Polonia ocupă locul 23. Pentagonul a promis că va ajuta Varșovia în termen de 5 zile de la izbucnirea oricărui conflict cu Rusia. Polonezii au înțeles că un asemenea sprijin ar veni mult prea târziu, comparativ cu tehnica de luptă deținută de Federația Rusă. Un ipotetic bloc militar între Ucraina (locul 25 de Global Firepower), Georgia (locul 92) și Moldova (locul 107) pare extrem de neconvingător în a-i putea îngenunchea pe ruși. Cu toate că, Moldova are o Constituție „nealiniată”, noua președintă rusofobă Maia Sandu fiind mai mult decât dispusă să îndeplinească cererile făcute de Washington.
Este limpede, că SUA și NATO încearcă să transforme spațiul post-sovietic într-o zonă de ostilitate și conflict militar permanent, deoarece consideră că este cea mai bună garanție oferită țărilor occidentale pentru a menține Rusia slăbită prin atragerea ei pe mai multe fronturi. Cu toate acestea, este puțin probabil ca o coordonare strânsă între Ucraina, Georgia și Moldova să fie o preocupare majoră pentru Rusia din punct de vedere al securității, deoarece acestea nu au o flotă de război capabilă să-i creeze probleme Marinei Ruse.
Întrucât Turcia a devenit un membru de neîncredere al NATO, SUA mizează pe țări membre NATO precum România și Bulgaria, ca și pe state prietene NATO precum Ucraina, Georgia și Moldova în a pune presiune pe Rusia în Marea Neagră. Mai direct zis, America scoate castanele din foc cu mâna lacheilor. Regret sincer că România este condusă de cozile de topor ce fac ”jocul” yankeilor și pe al pudelilor SUA de la Bruxelles! Atitudinea belicoasă a politicienilor noștri, ca de altfel și relațiile proaste pe care le avem cu Kremlinul se vor răsfrânge într-o manieră negativă asupra existenței noastre ca stat unitar și indivizibil. Iar Rusia ne-a ajutat întotdeauna de-a lungul istoriei. Chiar dacă în prezent se spune altceva, încercând să se falsifice datele și evenimentele trecutului. Memoria celor care au contribuit la reconstruirea lui nu poate fi ștearsă.
Deși SUA și Turcia au desfășurat exerciții militare în Marea Neagră, în cazul în care ar izbucni un conflict care să implice NATO și Rusia, Turcia se va gândi cu siguranță de 2 ori înainte de a se angaja să îndeplinească obligațiile Alianței. Din acest motiv, Washingtonul împinge Ucraina, Georgia și Moldova să coopereze mai strâns cu NATO împotriva Federației Ruse, în ciuda faptului că nu sunt membre ale organizației.
Există o singură concluzie: comandamentul NATO pregătește țările riverane Mării Negre pentru agresiuni contra rușilor, dar, cel mai probabil, sprijinul Alianței în ceea ce privește înfruntarea în sine (dacă aceasta va avea loc) NU va fi oferit. Așa că… aviz amatorilor: oamenii vor fi aruncați în bătălii sinucigașe, vor fi sacrificați, urmare a unor decizii mai mult decât controversate.