Hot News
Ucrainenii au deschis sezonul ”turismului de vaccinare” în Rusia
18/02
Eliberarea lui Navalnîi. Ministerul Justiției: Cererea CEDO, ilegală
18/02

Pentru a consolida statalitatea rusă. Întâlnirea lui Vladimir Putin cu liderii facțiunilor din Duma de Stat

Întâlnirea președintelui rus, Vladimir Putin, prin videoconferință, cu  liderii facțiunilor din Duma de Stat/ Foto: NTV

Vladimir Putin a avut o întâlnire, prin videoconferință, cu liderii a patru facțiuni din Camera Inferioară a Parlamentului Rus. La ședință a participat șeful facțiunii Partidului Liberal-Democrat (LDPR), Vladimir Jirinovski, șeful facțiunii Partidului Comunist (KPRF), Ghennadi Ziuganov, șeful facțiunii Partidului ”Rusia Justă”, Serghei Mironov, șeful facțiunii Partidului ”Rusia Unită” Serghei Neverov, precum și președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin și prim-adjunctul șef al Administrației Prezidențiale, Serghei Kirienko.

Iată principalele idei pe care președintele Putin le-a exprimat în cuvântul său de deschidere și în cadrul discuțiilor care au urmat.

Cu privire la prioritățile activității legislative

Sesiunea Parlamentului, care a început, va trage linie, va contabiliza rezultatele celor cinci ani din actuala legislatură, a spus președintele. El a menționat că, anul trecut, în condiții dificile, legiuitorii nu numai că nu au încetinit ritmul de lucru, dar l-au sporit: au adoptat mai mult de 550 de legi, ceea ce este chiar mai mult decât în anul precedent.

«Știu că acum, ”portofoliul” Dumei conține mai mult de o mie de proiecte de lege, inclusiv cele extrem de importante, sistemice și urgente. Acestea trebuie adoptate pentru a implementa programul nostru economic, pentru a îmbunătăți climatul de afaceri și investiții, pentru a asigura drepturile sociale și de muncă ale cetățenilor și, în general, pentru a consolida statalitatea rusă, a declarat liderul rus.

În primul rând, vorbesc despre legile menite să asigure punerea în aplicare și dezvoltarea juridică a prevederilor amendamentelor constituționale adoptate la votul național din Rusia. De fapt, aceasta este o setare substanțială, profundă și, în același timp, foarte fină a întregului cadru legislativ, practic a tuturor sferelor. S-au făcut deja multe lucruri aici, fiind adoptată inclusiv legea privind Consiliul de Stat și o serie de alte acte.»

Rusia nu va permite atacuri asupra suveranității sale

În legătură cu alegerile parlamentare, care vor avea loc în septembrie anul curent, Putin a subliniat că Rusia nu va permite amestecul extern în alegeri și atacurile asupra suveranității țării.

„Suntem obligați să protejăm această alegere [a poporului] de orice încercare de imixtiunea externă. Nu putem admite și nu vom permite nici un fel de lovituri asupra suveranității Rusiei, asupra dreptului poporului nostru de a fi stăpân pe pământul lui”, a accentuat el.

Putin a menționat că, în această chestiune, toate facțiunile parlamentare demonstrează o abordare comună. Președintele se așteaptă ca aceștia să continue să adopte o poziție de stat fermă și sigură. ”Cred că o astfel de coeziune patriotică este necesară, în special pentru partidele de la conducere, care au propriile tradiții, ideologie și influență reală în societate”, a spus șeful statului, îndemnând să-și mențină în permanență prestigiul lor, lucrând nu numai cu susținătorii, dar și cu opozanții, cu oamenii neutri din punct de vedere politic.

Putin a pus un accent deosebit pe faptul că alegerile pentru Duma de Stat, din 2021, ar trebui să se desfășoare pe baze competitive. „Suntem cu toții interesați ca alegerile să se desfășoare în mod deschis, onest, cu demnitate, pe o bază extrem de competitivă”, a declarat el, subliniind că acest lucru este important atât pentru partidele parlamentare, cât și pentru forțele publice nereprezentate în Duma de Stat, dar care planifică să participe la alegeri. De asemenea, este important, în primul rând, pentru alegători, care vor „determina rezultatele campaniei electorale”, a rezumat președintele.

Să plătească alții pentru proiectul geopolitic din Ucraina

Adversarii construcției gazoductului ”Nord Stream -2” încearcă să facă Rusia să plătească pentru evenimentele din Ucraina, a declarat președintele Vladimir Putin.

«De ce toată lumea se învârte în jurul gazoductului ”Nord Stream-2”? Vor să facă Rusia să plătească pentru proiectul lor geopolitic din Ucraina», a spus Putin..

După lansarea gazoductului, în 2021, livrările de gaz către UE, din Rusia, prin Marea Baltică, se vor dubla, iar cele din Rusia către UE, prin Ucraina, vor scădea.

La rândul său, coaliția de guvernământ din Germania, condusă de cancelarul Angela Merkel, a afirmat în repetate rânduri că ”Nord Stream-2” are o importanță excepțională pentru energia țării, iar încercările Washingtonului de a opri construcția acestuia sunt un amestec în treburile interne ale Germaniei.

La 15 februarie 2021, nava-macara ”Fortuna”, care lucrează sub pavilion rusesc, a reluat așezarea conductei ”Nord Stream-2” în Marea Baltică. ”Fortuna” a început construcția conductei lângă Danemarca, după o pauză de 14 luni.

Blocarea posturilor TV în Ucraina este o manifestare a standardelor duble

Președintele Vladimir Putin a declarat că închiderea posturilor TV din Ucraina este o manifestare a dublelor standarde în privința înțelegerii libertății de exprimare.

”În ceea ce privește libertatea de exprimare, totul este clar pentru noi: aici, așa-numitele standarde duble s-au manifestat atât de clar, în ultima vreme, încât nu există nici o îndoială despre modul în care așa-zișii oponenți ai noștri lucrează privitor la noi”, a spus liderul rus.

Ca exemplu, șeful statului a citat situația posturilor TV din Ucraina.

”În Ucraina, au luat și au trântit trei posturi principale – și atât. Dintr-o sigură trăsătură de condei! Și toată lumea tace! Ba, unii chiar i-au bătut pe umăr, aprobator”, a spus Putin.

La 2 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind introducerea sancțiunilor, respectiv anularea licențelor de difuzare pentru trei posturi TV – 112, NewsOne, ZIK. Toate cele trei posturi de televiziune de opoziție au încetat, deja, să apară la televizor, transmisia fiind disponibilă doar pe YouTube, în timp ce președintele țării este acuzat de dictatură. Jurnaliștii de pe posturile TV blocate au fost, de asemenea, privați de acreditare în Rada Supremă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978583