– Presa de specialitate scrie despre succesul vaccinului ”Sputnik V”. Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat că nu este împotriva utilizării preparatului rusesc împotriva coronavirusului, iar mass-media evocă o posibilă ”producție comună” a acestui vaccin. Sunteți la curent?
Jaromir Novoty: – Normal că sunt la curent. În ceea ce privește vaccinul ”Sputnik V”, după cum știm, Ungaria l-a cumpărat, deja. Sunt și alte țări interesate de produsul rusesc. Nici nu e de mirare: și prețul, și eficacitatea declarată sunt foarte atractive și par promițătoare. Printre altele, tema s-a numărat printre subiectele abordate, telefonic, de președintele rus, Vladimir Putin și cancelarul german, Angela Merkel.
– Se pare că Merkel a găsit un limbaj comun cu Putin și în alte domenii. Gazoductul ”Nord Stream-2”, spre exemplu, conductă despre care Secretarul de Stat al președintelui Joe Biden, Anthony Blinken, spunea că ”este o idee proastă”.
Jaromir Novotny: – Așa cum văd eu lucrurile, poziția americană se bazează pe interese economice egoiste. Se duce o luptă pentru livrările de gaze în Europa, care va primi oportunitatea de a cumpăra gaze naturale lichefiate americane, la prețuri mai ridicate. În plus, după cum vedem, sancțiunile americane nu au adus rezultate și nu au oprit lucrările de construcție.
– Și care este poziția germană?
Jaromir Novotny: – Germania nu oprește proiectul din aceleași motive egoiste. Nu uitați de conceptul ei privind energia verde, pe care a promis să-l îndeplinească. Conceptul presupune închiderea centralelor electrice pe cărbune din toate landurile și nu prevede folosirea centralelor nucleare, de unde reiese, logic, că Germania are nevoie acută de gaze, ca alternativă principală. Cu ajutorul lui, ea poate compensa totul. Germania are nevoie, desigur, de un gaz cât mai ieftin. De aceea, Angela Merkel a refuzat să discute despre ”Nord Stream-2” atât cu Donald Trump, cât și cu succesorul acestuia, Joe Biden. Apropo, nu este deloc întâmplător că în conducerea Gazprom activează fostul cancelar german, Gerhard Schroeder.
– Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană. Ar putea Germania să ofere un exemplu altor țări UE, pentru a-și îmbunătăți relațiile cu Rusia?
Jaromir Novotny: – Este foarte posibil, cel puțin la nivel economic. În acest sens, mi-aduc aminte de un interviu acordat agenției TASS de fostul ministru ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg, care a spus că UE ar trebui să se comporte normal cu Rusia.
– În ceea ce privește Rusia, se vorbește despre o scădere a nivelului de trai din această țară.
Jaromir Novotny: – Eu privesc altfel lucrurile, pentru că, dacă ne uităm la indicii economici din ultima perioadă, ce reflectă situația economică pe fondul pierderilor generate de pandemia de coronavirus, vedem că, spre deosebire de o serie de alte țări – cu excepția, poate, a Chinei – economia rusă a scăzut cu doar patru procente. În plus, rușii au semnat, acum, acorduri foarte importante cu China, căreia îi vor livra petrol și gaze naturale. De aceea, peste vreo doi ani, să spunem, China se va transforma în singurul și cel mai important importator, dacă Occidentul va continua să întoarcă spatele Rusiei. Iar Rusia va primi din partea Chinei ceea ce Occidentul refuză să-i ofere în domeniul tehnologic.
– În ceea ce privește situația internă din Rusia. Unii analiști cred că demonstrațiile împotriva regimului vor fi suprimate și că, în timp, se va uita de ele, la fel cum se va întâmpla și cu cazul Aleksei Navalnîi, considerat acum, de mulți, drept noul erou al Rusiei.
Jaromir Novotny: – Nu, nu e deloc așa. Navalnîi este un corupt, care se află acum la închisoare nicidecum din motive politice, ci, de facto, din același motiv pentru care a fost închis și Mihail Hodorkovski.
Navalnîi este un ultranaționalist rus, care a aprobat ofensiva împotriva Georgiei, readucerea Crimeii în componența Federației Ruse și care, despre georgienii și musulmanii din Caucaz, a avut de mai multe ori cuvinte lipsite de respect, ca să ne exprimăm frumos. Iar dacă va ajunge la cârma Rusiei, el nu va fi un băiat bun în relațiile cu Occidentul, așa cum unii romantici își imaginează.
– Despre Statele Unite și noua administrație Joe Biden. Analistul american Jamie Fly crede că Europa s-ar putea confrunta cu neîndeplinirea de către SUA a obligațiilor financiare în privința NATO. Ce părere aveți?
Jaromir Novotny: – Cred că, de fapt, totul va fi exact invers. Adică Biden va insista pe îndeplinirea acestor obligații (două procente din PIB), dar nu atât de insistent precum a făcut-o predecesorul său, Trump.
Pe mine, Joe Biden m-a surprins plăcut cu acordul de prelungire a Tratatului START-3, intrând în negocieri cu Vladimir Putin la câteva zile, practic, după preluarea mandatului. Acum, ambele părți au confirmat oficial că acordul a fost prelungit pentru încă cinci ani.
– Care va fi politica de apărare a lui Biden, în opinia dumneavoastră?
Jaromir Novotny: – Nu știu, deocamdată, cât de bine stăpânește Biden această politică și în ce direcție se va îndrepta. Dar cel mai important -nu este clar dacă va călca pe urmele lui Trump, adică va retrage trupele din Afganistan? Îi va evacua pe cei 12.000 de militari americani din Germania? Sau își va deplasa trupele din Germania în Polonia, unde se construiește o mare bază, plătită chiar din buzunarul Poloniei? Toate acestea sunt proiectele și planurile lui Donald Trump.
În această privință, Joe Biden nu s-a pronunțat încă. Într-un fel sau altul, eu cred că va adopta o poziție dură în privința creșterii bugetului apărării, de către țările Uniunii Europene.
Este adevărat, nu se știe unde va duce acest lucru, pentru că toate țările se confruntă, în prezent, cu o criză și nu se gândesc la nimic altceva.
– Cum credeți că vor evolua relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite în mandatul lui Joe Biden?
Jaromir Novotny: – Statele Unite privesc acum Europa ca pe un concurent, iar confirmarea acestui fapt o văd în politica vamală a ambelor țări. Acolo este un război, care nu se va încheia. Nu se va schimba nimic.
– Mulți politicieni europeni s-au bucurat de victoria lui Joe Biden. Dar se spune că este, mai degrabă, o victorie à la Pirus. Ce părere aveți?
Jaromir Novotny: – Înclin mai degrabă spre victoria à la Pirus. Desigur, politica lui Trump a fost adesea imprevizibilă, iar Joe Biden va fi, poate, mai clar, ceea ce, în opinia mea, este un lucru pozitiv.
Dar, așa cum am declarat într-unul dintre anterioarele mele interviuri, de ceea ce mă tem, în primul rând, este că, din cauza stării precare de sănătate, Biden nu-și va duce mandatul la bun sfârșit, ceea ce înseamnă că în fruntea Statelor Unite va veni, pentru prima dată în istorie, o femeie – actualul vicepreședinte și cunoscuta activistă Kamala Harris. Ea este văzută ca o amenințare mult mai serioasă la adresa lumii decât a fost, în opinia multora, Donald Trump.
Washingtonul, Kievul și autoritățile din Europa sunt responsabile, a declarat Zaharova Responsabilitatea pentru sistarea livrărilor…
În situația blocării canalelor de presă, utilizatorii ruși ai rețelei Telegram au mai multă libertate…
Situat în fața sediului studioului de film, monumentul dedicat lui Vladimir Vîsoțki, actor, poet și…
Forțele armate ale Rusiei au eliberat 214 localități în 2024 în zona operațiunii militare speciale…
Președintele Chinei, Xi Jinping, a transmis felicitări președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și poporului rus cu…
Dragi cititori, redacția Vesti din Rusia vă felicită cu prilejul Sărbătorii Anului Nou! Multă sănătate,…
This website uses cookies.