Serghei Lavrov, despre relația Rusia-UE: Cine se îndepărtează de cine?
09/02Corneliu Vlad: Start greșit în relansarea relațiilor UE-Rusia
09/02Rogozin nu vede care este sensul participării la cursa spre Lună, împreună cu SUA
Rusia nu va participa la o cursă spre Lună împreună cu Statele Unite, până când nu va înțelege ”semnificația fondului de premiere”, a declarat directorul general al ”Roskosmos”, Dmitri Rogozin, citat de agenția RIA Novosti.
Într-o postare pe canalul său de pe rețeaua socială ”Telegram”, el a scris că a purtat în repetate rânduri negocieri cu conducerea NASA și cu politicieni americani, dar că ”nici ei înșiși nu pot să explice, pe înțelesul tuturor, de ce trebuie să meargă din nou pe Lună”.
”La simpla mea întrebare adresată fostului șef al NASA, (Jim) Bridenstine, că, dacă veți ajunge din nou pe suprafața Lunii, nu veți demonstra decât că, în sfârșit, ați atins posibilitățile tehnologiilor voastre de acum 70 de ani, Jim nu a făcut decât să ofteze din greu. De aceea, am și spus public, de vreo câteva ori, că în nici un caz noi nu vom participa în vreo cursă spre Lună, atâta timp cât nu vom înțelege semnificația fondului de premiere”, a spus Rogozin.
Potrivit precizărilor sale, Rusia are propriul program lunar, de zece ori mai ieftin decât cel american, dar care le va oferi oamenilor de știință rezultate nu mai puțin importante. ”În știință, când noi avem mai puține resurse, trebuie văzute prioritățile și trebuie tăiate lucrurile inutile; nu trebuie să fugim după un lider cu pălărie de cowboy, care nici el nu știe încotro aleargă”, a explicat șeful ”Roskosmos”.
”Roskosmos”, împotriva militarizării Lunii
Între timp, mass-media americane, în special cotidianul The Wall Street Journal, au scris, citând surse bine informate din interiorul departamentelor de resort ale SUA, despre planurile conducerii țării de a amplasa pe suprafața Lunii baze NASA, apărate de forțe militare. În plus, Pentagonul este gata să asigure protecție militară corporațiilor private care vor rezolva problema extracției de minereuri din adâncurile satelitului natural al Pământului. Conducerea americană explică aceste planuri prin necesitatea de a contracara Rusia și China care, în opinia ei, lansează sistematic provocări la adresa SUA.
Comentând dorința americanilor de a militariza spațiul cosmic, șeful ”Roskosmos” a calificat drept inadmisibilă ideea de a plasa arme în cosmos și pe suprafața Lunii. În plus, conducerea Rusiei a atras în câteva rânduri atenția comunității internaționale asupra planurilor SUA de a-și desfășura armele în spațiul circumterestru.