Bloomberg: Vaccinul rusesc ”Sputnik V” devine favorit în combaterea pandemiei
07/02Curtea Europeană consemnează: Navalnîi distorsionează informațiile CEDO
08/02Presa internațională, despre vaccinul ”Sputnik V”: Toate îndoielile sunt spulberate
The New York Times (SUA): În opinia experților, vaccinul rusesc este sigur și eficace
La 1 februarie, Rusia a depășit bariera din calea distribuirii vaccinului său, iar o mână de ajutor în acest sens a venit din partea respectabilei reviste britanice de medicină ”The Lancet”, care a publicat un articol dedicat rezultatelor ultimei etape a testelor clinice, ce demonstrează că vaccinul rusesc ”Sputnik V” este sigur și deosebit de eficace.
Nu există nici o îndoială că articolul va contribui la promovarea, de către Guvernul de la Moscova, a acestui vaccin în interiorul țării, dar și în întreaga lume și, insuflând speranță prin confirmarea siguranței preparatului, vor fi întărite pozițiile Kremlinului în domeniul diplomației vaccinului. Rusia și-a atras critici din partea experților occidentali când, în luna august, a aprobat spre utilizare, în regim extraordinar, acest vaccin, adică înainte de finalizarea ultimei etape a procesului de testare și a demarat vaccinarea, în aceeași lună.
Rusia a revendicat victoria în cursa vaccinurilor, așa cum a făcut-o, cu zeci de ani în urmă, în cursa spațială, cu lansarea pe orbita circumterestră a satelitului ”Sputnik”, deși, în momentul aprobării, alte vaccinuri se aflau încă în procesul de testare. În cele din urmă, susținerea politizată a distribuției lui a contribuit doar la întărirea unei atitudini sceptice.
Articolul din ”The Lancet” spulberă aceste îndoieli. În articol se spune că vaccinul dispune de o eficacitate impresionantă de 91,6% în lupta împotriva COVID-19, asigurând, totodată, o protecție totală împotriva formelor grave ale bolii provocate de virus.
Le Figaro (Franța)”Sputnik V” – un vaccin politic
Vaccinul împotriva COVID-19 nu are pașaport, iar interesul pentru el nu trebuie să depindă de considerații ideologice. Mai ales în situația în care campania europeană de vaccinare se transformă într-un fiasco… Este răspunsul Europei la apariția neașteptată a vaccinului ”Sputnik V”, o noutate pe scena farmaceutică, a cărei eficacitate (91,6%) a fost recent confirmată de revista științifică ”The Lancet”. Angela Merkel a fost prima care a deschis ușa în fața acestui outsider rusesc. Germania va primi cu bucurie ”toate vaccinurile aprobate”, a subliniat cancelarul, care chiar a ajutat Moscova în depunerea cererii. În plus, vaccinul ”Sputnik V”, dezvoltat de Institutul ”N. Gamaleia” a stabilit, la mijlocul săptămânii, contacte cu laboratorul german IDT.
Lucru valabil și pentru Franța, unde ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian și președintele Emmanuel Macron au manifestat interes pentru soluția rusească, cu condiția aprobării de către Agenția Europeană a Medicamentelor. ”Vaccinul nu are naționalitate. Esențială este eficacitatea preparatului”, a subliniat șeful diplomației franceze. ”Entuziasm” a exprimat și Guvernul Spaniei. Uniunea Europeană a întredeschis ușa.
După venirea la putere, Vladimir Putin s-a străduit neostenit să readucă Rusia pe arena internațională. După cum arăta cotidianul ”Kommersant”, vaccinul, care, în august, a ajuns primul la linia de finiș, chiar dacă nu era finalizat, contribuie la creșterea ”autorității” țării. El este privit ca o răzbunare împotriva Statelor Unite și a democrațiilor occidentale, învingătoare în Războiul Rece, și cărora le place să țină predici regimurilor autoritare. ”V” este simbolul victoriei. Încurajând forțele științifice ale țării în misiunea lor de a atinge obiectivul stabilit, Vladimir Putin a repetat la nesfârșit că ”Sputnik V” este cel mai bun vaccin din lume.
Vaccinul rusesc a pătruns pe arena internațională în plină desfășurare a cazului Navalnîi (bloggerul rus Aleksei Navalnîi, n.r.), pentru care europenii analizează, acum, posibilitatea introducerii de noi sancțiuni împotriva Kremlinului. ”În astfel de condiții, când țările europene au nevoie acută de vaccinuri, este greu de imaginat că Parisul, Berlinul și Bruxelles-ul vor putea păstra pentru mult timp pozițiile dure în cazul Navalnîi”, aprecia un diplomat european. Deocamdată, 15 țări, inclusiv Argentina, Ungaria și Serbia, au aprobat vaccinul ”Sputnik V” pentru utilizare urgentă.
The Telegraph (Marea Britanie): Ce înseamnă vaccinul rusesc ”Sputnik V” pentru Marea Britanie
Dezvoltarea oricărui nou vaccin vine în sprijinul luptei globale împotriva coronavirusului, pentru că va fi imposibil să facem față acestei boli atâta timp cât împotriva ei nu vor lupta toate țările.
Dar în urma succesului evident al vaccinului ”Sputnik V”, Rusia ridică în fața adversarilor ei occidentali o dilemă interesantă: să accepte și să susțină vaccinul lui Putin și să analizeze posibilitatea combinării lui cu un vaccin propriu sau să continue să-l ignore.
Actuala strategie a lui Boris Johnson, aceea de a continua să laude succesele Marii Britanii, apărând cu invidie rezervele ei pentru prima etapă a vaccinării, se va încheia când va fi vaccinată întreaga populație în vârstă a Marii Britanii. Modul în care vor proceda alții în privința vaccinului ”Sputnik V” ar putea marca o schimbare semnificativă în relațiile Rusiei cu Occidentul, inclusiv pe durata pandemiei.
La Nacion (Argentina): Vicepreședintele Argentinei, Cristina Kirchner, a salutat rezultatele excelente ale vaccinului rusesc
Vicepreședintele Argentinei, Cristina Kirchner, a salutat rezultatele excelente ale celei de-a treia faze a testelor pentru vaccinul rusesc ”Sputnik V”. La urma urmei, fosta doamnă președinte Kirchner a fost, de la bun început, un adept al variante rusești de imunizare pentru argentinieni. Rezultatul: Argentina a certificat deja ”Sputnik V” și a cumpărat un lot mare de vaccin.
Pe contul său de Twitter, fostul președinte al Argentinei, care și-a făcut deja prima doză din vaccinul dezvoltat de Institutul ”N. Gamaleia”, cu susținerea Fondului pentru Investiții Străine al Rusiei, a scris ”U-lu-i-tor!”