”Am fost surprinși de modul în care Borrel a prezentat rezultatul vizitei sale în Rusia, evaluarea lui contrastând puternic cu declarațiile făcute la conferința de presă de la Moscova”, a apreciat Ministerul de Externe al Rusiei. Potrivit agenției TASS, instituția cu sediul în Piața Smolenskaia a atras atenția asupra faptului că oaspetele a ”avut toate oportunitățile” de a evalua cu sinceritate rezultatele călătoriei sale, la conferința de presă organizată la sfârșitul discuțiilor purtate cu șeful MAE Rus, Serghei Lavrov. ”Nimeni nu a fixat limite de timp, nimeni nu a impus un anumit format al discuțiilor”, a precizat MAE.
La întâlnirea cu presa, Lavrov și Borrel au confirmat importanța dialogului dintre Rusia și Uniunea Europeană. ”Poate că, la sosirea la Bruxelles, șefului diplomației europene i s-a explicat cum trebuie să pună accentele, dar acest lucru nu poate decât să confirme cum și cu cine se formează, de fapt, politica UE”, a declarat diplomația rusă.
După revenirea de la Moscova, Borrel a scris pe blogul său că ”Europa și Rusia se îndepărtează una de cealaltă” și că el nu exclude introducerea de noi sancțiuni anti-ruse din cauza lui Aleksei Navalnîi. Iar asta, în condițiile în care, la Moscova, șeful diplomației europene a afirmat că existe domenii unde Rusia și Uniunea Europeană pot și trebuie să colaboreze și că el însuși se pronunță în favoarea dialogului, în pofida tuturor dificultăților din relațiile bilaterale.
Părerea unui expert
Șeful diplomației europene este sincer în încercările lui de a îmbunătăți relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană și așteaptă pași de întâmpinare din partea Rusiei, iar diferența de tonalitate din declarațiile făcute la finalul vizitei în Rusia, la Moscova și la Bruxelles, trebuie explicate prin necesitatea de a jongla printre punctele de vedere opuse care există în UE în privința relațiilor cu Moscova, a comentat Tatiana Zonova, profesor în științe politice, citată de agenția RIA Novosti.
”Poziția lui este clară. Din câte am înțeles, dorește cu adevărat să restabilească relații normale cu Rusia, iar el chiar a declarat acest lucru când a fost la Moscova, despre asta s-a vorbit și la negocierile avute cu Serghei Lavrov – pe ce direcții și cum pot fi dezvoltate canale de cooperare, cum pot fi normalizate relațiile. Pe de altă parte, însă, mulți politicieni din Europa au, firește, o părere extrem de negativă față de Rusia; ei cer sancțiuni, ceea ce corespunde cu poziția administrației americane”, a subliniat expertul.
În opinia ei, fraza rostită de Borrel potrivit căruia, prin februarie, la întâlnirea miniștrilor de Externe din UE, ar putea fi ridicată problema extinderii sancțiunilor împotriva Rusiei, în conformitate cu noul regim de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului, arată că șeful diplomației europene așteaptă pași de întâmpinare din partea Moscovei.
”Pentru că, se pare, și noi trebuie să dăm dovadă de o oarecare inițiativă, nu doar să răspundem la toate măsurile adoptate de Europa, criticându-le, ci, și din partea noastră trebuie să vină inițiative comune, pentru normalizarea relațiilor. Cred că este foarte posibil să mergem unii în întâmpinarea celorlalți”, a explicat Zonova.
”Borrel este politician. Firește, el este obligat să jongleze, să calculeze anumiți pași. De multe ori, în diplomație, ceea ce se spune într-un loc nu coincide cu ceea ce se afirmă în altă parte. Desigur, au loc unele ajustări și trebuie luată în considerare situația, dar eu am avut impresia că el este destul de sincer în dorința de normalizare a relațiilor și așteaptă din partea noastră niște pași, pentru ca acest lucru să se producă”, a adăugat expertul.
Zonova a subliniat că de normalizarea relațiile are nevoie atât Rusia, cât și Uniunea Europeană. ”Și noi avem nevoie de astfel de relații, fără îndoială. Schimburile noastre comerciale cu UE sunt uriașe, s-au dezvoltat frumos și relațiile culturale. De aceea, suntem atât de interesați”, a explicat analista, menționând că ”în Europa se vorbește mult despre faptul că UE trebuie să-și întărească rolul și importanța pe arena internațională. Iar din acest punct de vedere este de la sine înțeles că ei au nevoie și de relații cu Rusia, ca țară cu influență”.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.