Rusia a expulzat trei diplomați europeni
06/02Oleg Konstantinovici Antonov – între zbor, vers și penel. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
07/02Peskov: ”Notele ultimative” din discursul lui Biden, inadmisibile
Kremlinul consideră inacceptabile ”notele ultimative” din spusele președintelui Statelor Unite, Joe Biden, referitoare la Rusia, a anunțat secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov. În discursul-program, susținut la Departamentul de Stat, Biden a declarat că SUA vor obliga Rusia să ”plătească” pentru toate acțiunile sale, relatează agenția RIA Novosti.
”Am spus, deja, că nu vom lua în seamă acest gen de declarații, spuse pe un ton de mentor; nu intenționăm așa ceva”, a declarat Peskov.
În intervenția sa de la Departamentul de Stat, Biden a afirmat că SUA ”nu vor ceda” în fața ”agresiunii ruse”. Ca exemple, el a enumerat atacurile cibernetice, amestecul în alegeri și ”otrăvirea propriilor cetățeni”. În același timp, el nu a prezentat și dovezi în susținerea acuzațiilor sale. Președintele american a cerut, de asemenea, eliberarea ”imediată și necondiționată” a bloggerului Aleksei Navalnîi. Biden a precizat că Washingtonul intenționează să continue contactele diplomatice cu cei pe care-i consideră adversarii și concurenții săi.
De-a lungul ultimilor ani, Statele Unite au acuzat în repetate rânduri Rusia că pune la cale atacuri cibernetice. Unul dintre cele mai mari asemenea atacuri asupra instituțiilor federale americane s-a întâmplat în decembrie anul trecut. Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură de Securitate (CISA) a anunțat că ”executantul atacului cibernetic provine, probabil, din Rusia”. Niciun fel de dovezi nu au fost prezentate public. Moscova a declarat că nu are nici o legătură cu cele întâmplate.
O altă problemă importantă a relațiilor ruso-americane a vizat, în ultimii ani, amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016. Pe baza unui raport neconfirmat, referitor la ”legăturile dintre Trump și Moscova”, serviciile speciale americane i-au urmărit pe oamenii din echipa lui Trump. Ulterior, ”dosarul rus” a fost investigat de procurorul general Robert Mueller, care nu a găsit dovezi ale vreunei ”înțelegeri dintre Trump și Rusia”. Și aceste acuzații au fost respinse, în repetate rânduri, de Kremlin.
Mai mult, Occidentul consideră că Rusia este implicată în incidentul de la Salisbury, unde a avut de suferit un fost ofițer GRU, Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia. Potrivit fostului premier britanic, Theresa May, împotriva celor doi s-ar fi folosit o substanță otrăvitoare din grupul ”Noviciok”. Ea a afirmat că otrava a fost produsă în Rusia, dar laboratorul din Porton Down, care a efectuat identificarea agentului toxic din probe, a negat acest lucru. Partea rusă a îndemnat la o anchetă comună a incidentului, dar Marea Britanie a interzis accesul la cei doi Skripal.
Aleksei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a înrăutățit în timpul zborului de la Tomsk la Moscova, la sfârșitul lunii august a anului trecut, a fost internat, mai întâi, la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk, după care, a fost transportat la clinica berlineză Charite. Medicii germani au declarat că problemele de sănătate au fost cauzate de otrăvire, în timp ce colegii lor din Rusia nu au găsit confirmarea acestei versiuni. Moscova a cerut în repetate rânduri informații din partea Berlinului și a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, dar toate solicitările au rămas fără răspuns. După aceea, șeful MAE Rus, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova are toate motivele să creadă că speța cu otrăvirea lui Navalnîi este, de fapt, o înscenare.