Categories: MilitarRusia si lumea

Șase ani de așteptare a păcii sau cine este responsabil pentru sângele și durerea locuitorilor din sud-estul Ucrainei (2)

Propaganda naționalistă ucraineană, mass-media și rețelele sociale, dar și elita aflată la putere, se întrec în declarații referitoare la agresiunea rusă, stigmatizează Rusia pentru o închipuită intervenție militară în Donbass și folosește aceste acuzații inclusiv pentru a-și justifica refuzul ferm de a accepta propunerile de achiziție a vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”, pe fondul gravei situații epidemiologie din Ucraina și a absenței oricărei alternative pentru salvarea de vieți omenești.

În realitate, nici una dintre misiunile observatorilor internaționali, inclusiv Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE din Ucraina, nu a prezentat vreodată dovezi ale prezenței armate ruse în Sud-Estul Ucrainei. Autoritățile locale au primit ordin direct, de la Ambasada SUA la Kiev, devenit cunoscut publicului, să interzică importul de vaccin rusesc. Rusia rămâne al doilea cel mai important partener comercial al Ucrainei, care luptă din toate puterile pentru a păstra tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său – fie chiar și în scopul îmbogățirii prin împărțirea profitului cu intermediari europeni, de care nimeni nu are, de altfel, nevoie. În acest timp, milioane de ”lucrători migranți” ucraineni continuă să muncească în Rusia, transferând miliarde de dolari în patrie.

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a adus în Donbass armele americane anti-tanc ”Javelin”, de care s-a folosit și pentru campania sa electorală/ Foto: mediarepost.ru

În ”Pachetul de măsuri pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk” (12 februarie 2015) nu se menționează despre nici o retragere din Donbass a miticelor trupe și arme rusești. La punctul 10 se vorbește despre ”retragerea de pe teritoriul Ucrainei, sub supravegherea OSCE, a tuturor formațiunilor armate, a tehnicii de luptă străine, precum și a mercenarilor”. După cum se știe, Ucraina nu a asigurat retragerea mercenarilor înarmați și a echipamentelor militare de luptă străine, nu a efectuat dezarmarea așa-numitelor batalioane naționaliste, legalizate, practic și încorporate în Forțele Armate ale Ucrainei (VSU) și a altor structuri de forță. VSU continuă să primească tehnică militară străină, care ajunge, apoi, în Donbass (situație consemnată de Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina). Specialiștii țărilor NATO îi învață pe militarii ucraineni ”arta războiului” în centre de pregătire, pe teritoriul Ucrainei.

Cerut cu insistență de Kiev, transferul către Ucraina a controlului asupra graniței cu Rusia în zona de conflict poate avea loc, conform Acordurilor de la Minsk, numai după o soluționare politică atotcuprinzătoare, ce presupune desfășurarea de alegeri locale în raioanele din regiunile Donețk și Lugansk, care formează cele două republici autoproclamate – Donețk și Lugansk, cu îndeplinirea anumitor condiții prevăzute în respectivul document (reforma constituțională, scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor asociate cu evenimentele din Donbass, dreptul la autodeterminare lingvistică, o procedură specială de numire a șefilor din procuratură și din instanțele de judecată, crearea detașamentelor poliției populare, etc.).

Practic, Kievul nu a îndeplinit nici una dintre prevederile ”Pachetului de măsuri”. Nu au ajutat nici măcar concesiile făcute de către reprezentanții Donețkului și Luganskului la recomandările a două summit-uri desfășurate în ”format Normandia” – cel de la Paris, din octombrie 2015 și cel de la Berlin, din octombrie 2016. Astfel, ”formula Steinmeier” (plan elaborat de Frank-Walter Steinmeier, fost ministru de Externe al Germaniei, n.r.), conform căreia statutul special al Donbassului intră în vigoare, cu titlul provizoriu, în ziua alegerilor, iar după evaluarea lor pozitivă de către OSCE devine permanent, a fost acceptată și semnată de ucraineni abia în octombrie 2019, cu scopul de a obține convocarea unui nou summit în ”format Normandia”, la Paris, în decembrie 2019. La finalul acestei întâlniri, președintele Volodimir Zelenski le-a promis colegilor că ”formula Steinmeier” va fi implementată în legislația Ucrainei până în aprilie 2020. Din păcate, însă, Kievul nu a ajuns de la vorbe și la fapte.

În mod deliberat, Kievul denaturează semnificația și consecvența ”Pachetului de măsuri” și propune tot felul de idei, a căror esență se rezumă la capitularea Donbassului, ”retragerea trupelor rusești” și stabilirea controlului Ucrainei asupra graniței cu Rusia și a regiunii în ansamblul ei – în mod independent sau cu ajutorul ONU și a OSCE. Și numai numai după aceea, susține Kievul, ar deveni posibile atât ridicarea blocadei cât și organizarea de alegeri locale și amnistia.

Încăpățânarea Kievului de a nu acționa în conformitate cu Acordurile de la Minsk a adus, practic, în impas procesul de negocieri. Pentru a debloca situația, Donețkul și Luganskul au depus, în octombrie 2020, în Grupul de Contact, proiectul ”Plan de acțiuni (foaie de parcurs) în vederea soluționării conflictului în conformitate cu Acordurile de la Minsk”. După aproape o lună, Kievul a înmânat reprezentantului special al Reprezentanței Diplomatice a OSCE, Heidi Grau, un document propriu (”Plan de măsuri comune ale participanților la Grupul trilateral de contact privind punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk”), devenit o nouă tentativă de revizuire evidentă a înțelegerilor deja existente și aprobate de Consiliul de Securitate al ONU. Din cele 51 de puncte ale ”Planului” ucrainean, 40 (adică 78%) contravin Acordurilor de la Minsk.

În Grupul de Contact, dezbaterile pe marginea celor două documente nu s-au legat. Ucraina a cerut în mod categoric ca proiectul ”Planului” ei să fie luat ca bază de discuții, refuzând cu încăpățânare să analizeze ”Foaia de parcurs” a Donbassului. Insistă ca Rusia să declare că documentul elaborat de Donețk și Lugansk este al ei, pentru ca, astfel, să confirme că Rusia este parte la conflict, ceea ce nu corespunde realității.

                                                                                                                                                                                                                               (Va urma)

owner

View Comments

  • Dacă ucrainienii refuză vaccinul Sputnik V pe motiv că este rusesc, atunci ei, ca să fie consecvenți, ar trebui să refuze și întreaga știință a Chimiei, pe motiv că întemeietorul Chimiei moderne, D. I. Mendeleev, a fost un savant rus.

Recent Posts

Bloomberg: Putin a obținut aliați în Europa

În condițiile crizei din Ucraina și a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Rusia…

13 ore ago

Tânărul șahist rus, despre victoria asupra „regelui șahului”

În vârstă de numai 14 ani, șahistul rus David Ahmedov l-a învins pe Magnus Carlsen…

18 ore ago

Peskov, despre absența trupelor coreene în Regiunea Kursk

Presupusa prezență a militarilor nord-coreeni în Regiunea Kursk a stârnit numeroase dezbateri, inclusiv cele care…

19 ore ago

Volodin: Discuțiile privind asasinarea lui Putin, un act de terorism

Viaceslav Volodin/ Foto: kherson-news.ru Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a trimis Congresului SUA și…

20 de ore ago

Ambasada rusă: Premiera filmului despre eroismul leningradenilor în timpul războiului împotriva fascismului

La 29 ianuarie, Ambasada Rusiei în România a găzduit proiecția în premieră a lungmetrajului „Coridorul…

21 de ore ago

Campionii mondiali Șișkova și Naumov s-ar fi aflat la bordul avionului prăbușit la Washington

Se pare că în avion s-ar fi aflat și medaliata cu bronz la proba de…

o zi ago

This website uses cookies.