Șase ani de așteptare a păcii sau cine este responsabil pentru sângele și durerea locuitorilor din sud-estul Ucrainei (1, 2, 3)
28/01Alexander Rahr: Reacția SUA la poziția Germaniei față de ”Nord Stream-2”
29/01“Rivalitatea dintre țări nu se va termina niciodată!” – Putin a vorbit la Davos
În timpul discursului online la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre pericolul începerii unei lupte a tuturor împotriva tuturor și a menționat că un conflict global similar celui de-al Doilea Război Mondial, în situația actuală, ar însemna sfârșitul civilizației.
“Desigur, acum, un astfel de conflict global, “fierbinte ”, este, sper, practic imposibil. Sper în aceasta cu adevărat <…> Dar, repet, situația poate evolua imprevizibil și necontrolat. Dacă, desigur, nu se face nimic pentru a împiedica acest lucru”, a adăugat Putin.
Potrivit Președintelui, unul dintre scenariile negative ar putea fi o adevărată defecțiune în dezvoltarea mondială, care va fi însoțită de încercări de a rezolva contradicțiile presante prin căutarea inamicilor “interni” și “externi”, precum și prin distrugerea libertăților de bază. Inclusiv dreptul de a alege și dreptul la intangibilitatea vieții private.
“Criza socială și cea valorică trag, deja, după sine, consecințe demografice negative, din cauza cărora umanitatea riscă să piardă continente întregi civilizaționale și culturale. Responsabilitatea noastră comună de astăzi este să evităm o astfel de perspectivă, care arată ca o anti-utopie sumbră și să asigurăm dezvoltarea pe o altă traiectorie, pozitivă, armonioasă și constructivă ”, a subliniat Putin.
În primul său discurs la WEF din Davos, în ultimii 12 ani, președintele rus a acordat o atenție specială provocărilor cheie cu care se confruntă comunitatea mondială. Și anume, agravarea socio-economică, socio-politică și, în continuare, întregul complex de probleme internaționale.
Potrivit șefului statului, unii experți compară situația actuală cu cea din anii ’30 ai secolului trecut. Putin a arătat că anumite analogii sunt sugerate în multe privințe, inclusiv datorită dimensiunii și naturii complexe și sistemice a provocărilor și a potențialelor amenințări.
“Avem de a face cu o criză a modelelor și a instrumentelor de dezvoltare economică anterioare. Este vorba de consolidarea stratificării sociale: atât la nivel global, cât și în țări, luate separat <…> Aceasta, la rândul său, provoacă, astăzi, o polarizare accentuată a punctelor de vedere publice, provoacă creșterea populismului, a radicalismului de dreapta și a altor curente extreme, exacerbarea și înăsprirea proceselor politice interne, inclusiv în țările de frunte ”, a menționat președintele.
Această tendință afectează natura relațiilor internaționale, fără a le adăuga stabilitate și predictibilitate, a continuat Putin. Potrivit lui, sistemul global de securitate se degradează, instituțiile internaționale sunt slăbite, iar numărul conflictelor regionale este în creștere.
Vorbind despre provocările socio-economice, Președintele a arătat că globalizarea și creșterea internă au dus la o redresare puternică a țărilor în curs de dezvoltare și au scos din sărăcie peste un miliard de oameni.
În același timp, într-o serie de țări dezvoltate, veniturile a mai mult de jumătate dintre cetățeni, în termeni reali, au stagnat și nu au crescut. Principalul beneficiu din acest fapt, potrivit Președintelui Rusiei, a revenit pentru 1% din populație.
«Astfel de distorsiuni în dezvoltarea socio-economică globală sunt un rezultat direct al politicilor promovate în anii ’80 din secolul trecut și susținute, adesea, într-un mod vulgar și dogmatic. Această politică s-a bazat pe așa-numitul “consens de la Washington” – cu regulile nescrise ale acestuia, unde se acordă prioritate creșterii economice bazate pe datoria privată, în condițiile de dereglementare și de impozite scăzute pentru bogați și corporații», a explicat Putin.
Pandemia Covid-19 a agravat nu doar aceste probleme, iar redresarea post-criză nu este ușoară, crede Președintele. În același timp, metodele tradiționale de rezolvare a problemelor economice prin stimularea politicilor macroeconomice nu mai funcționează.
«Așa-numita relaxare cantitativă, care nu face decât să umfle “balonul” valorii activelor financiare, duce la o stratificare suplimentară în societate. Iar decalajul din ce în ce mai mare dintre economia “reală” și cea “virtuală” <…> reprezintă o amenințare adevărată și promite șocuri grave, imprevizibile», este sigur Putin.
Factorul socio-economic este asociat cu o provocare socio-politică, deoarece creșterea problemelor economice și a inegalității divizează societatea, a remarcat șeful statului. Acest lucru duce la intoleranță socială, rasială și națională – tensiunile izbucnesc chiar și în țările cu instituții civile și democratice bine împământenite.
“Problemele socio-economice sistemice dau naștere unei astfel de nemulțumiri publice, încât necesită o atenție specială; este necesar ca aceste probleme să fie rezolvate în mod temeinic. Este o iluzie periculoasă că acestea pot fi ignorate, lăsate de izbeliște sau amânate, care poate duce la consecințe grave ”, a adăugat Putin.
În acest sens, Președintele a atras atenția asupra rolului în creștere al companiilor tehnologice moderne – în special, al celor digitale – în viața societății. În opinia lui Putin, acestea nu mai sunt doar giganți economici, întrucât, în unele domenii, ele concurează de facto cu state întregi.
“Din punctul de vedere al companiilor în sine, poziția lor de monopol este optimă pentru organizarea proceselor tehnologice și de afaceri. Poate că așa este, dar societatea are o întrebare: cât de mult corespunde acest monopol intereselor publice? Unde este linia de separare dintre afacerea globală de succes <…> și încercările de a gestiona grosolan, la propria discreție, societatea, de a substitui instituțiile democratice legitime, de fapt, de a uzurpa sau de a restrânge dreptul natural al unei persoane de a decide singură cum să trăiască, ce să aleagă, ce poziție să exprime liber?” – a spus președintele, menționând, de asemenea, că mulți au văzut, deja, întruchiparea tuturor acestor probleme în Statele Unite.
În ceea ce privește încă o provocare, sub forma unei agravări a complexului întreg de probleme internaționale, Putin a subliniat că problemele socio-economice interne nerezolvate și în creștere pot determina căutarea cuiva care să fie acuzat pentru toate necazurile.
«Simțim că gradul retoricii propagandistice de politică externă este în creștere. Se poate aștepta ca și natura acțiunilor practice să devină și mai agresivă <…> Un astfel de joc fără reguli crește în mod critic riscurile utilizării unilaterale a forței militare – acesta este pericolul, folosirea forței sub unu pretext inventat sau altul. Acest lucru înmulțește probabilitatea apariției de noi “puncte fierbinți” pe planeta noastră», a subliniat președintele.
Printre alte probleme ale societății, Putin a enumerat și crizele de migrație, necesitatea de a îmbunătăți activitatea instituțiilor internaționale cheie, precum și accesul la vaccinuri împotriva coronavirusului doar în țările dezvoltate, ceea ce lasă milioane de oameni fără protecție.
Putin a menționat patru priorități principale ale politicii, care ar asigura o dezvoltare sustenabilă și armonioasă în lume: locuințe confortabile, salarii și pensii decente, medicină și educație de înaltă calitate.
“Concurența și rivalitatea dintre țări, în istoria lumii, nu au încetat, nu încetează și nu vor înceta niciodată. Și contradicțiile, o ciocnire de interese, reprezintă, de fapt, un lucru firesc pentru un organism atât de complex precum civilizația umană. Cu toate acestea, în momentele critice, acest lucru nu a împiedicat, ci dimpotrivă, i-a îndemnat pe oameni să-și unească eforturile în cele mai importante și cu adevărat fatidice domenii. Și mi se pare că acum este tocmai o astfel de perioadă ”, a adăugat președintele.
În același timp, răspunzând la întrebările participanților la forum, Putin a vorbit despre interacțiunea dintre Rusia și Europa, numind cele două părți parteneri naturali în ceea ce privește dezvoltarea economică, științifică și tehnologică.
“Un singur lucru este important aici: dialogul trebuie abordat în mod cinstit. Trebuie să scăpăm de fobiile din trecut. Scăpați de folosirea, în procesele politice interne, a tuturor problemelor pe care le-am moștenit din secolele trecute și haideți să privim în viitor! <…> Noi suntem pregătiți pentru asta, vrem asta, tindem către asta. Însă dragostea este imposibilă dacă este declarată doar dintr-o parte; ea trebuie să fie reciprocă ”, a rezumat șeful Rusiei.