Lavrov, despre eșecul SUA în lupta împotriva cenzurii: consecințe serioase pentru toți
21/01Ungaria a înregistrat vaccinul rusesc anti-Covid, ”Sputnik V”
21/01Senatorul Kosaciov a citit printre rânduri discursul lui Blincken
Discursul rostit de candidatul la funcția de Secretar de Stat al SUA, Anthony Blinken, la audierile din Comitetul pentru afaceri externe din Senatul american și dedicate examinării candidaturii sale, este interesant mai degrabă pentru specialiști decât pentru publicul larg, consideră senatorul rus Konstantin Kosaciov.
Evident că, în ciuda tuturor subiectelor controversate între ambele administrații și partide pe alte domenii, pe acest segment, continuitatea va fi extrem de ridicată. Printre altele, politica pe direcția rusă a fost stabilită nu atât de fostul președinte Trump, cât de consensul interpartinic stabilit în Parlament, cu un subliniat accent anti-rus, scrie politicianul rus într-un comentariu pe pagina sa de Facebook și preluat de ”Rossiiskaia gazeta”.
Prin urmare, în discursul viitorului șef al Departamentului de Stat trebuie căutate, mai degrabă, nuanțele. Definirea amenințărilor, spre exemplu, nu a adus nimic nou – tot China, Rusia, Iran… În privința Iranului, Blinken a arătat că se pronunță în favoarea revenirii la acordul nuclear. Cu o precizare imediată: ”Dacă Iranul va reveni la respectarea acordului, vom reveni și noi”. Realitatea este, însă, că nu Iranul s-a retras primul din acord și, de aceea, prin logica lucrurilor, primul pas nu ar trebui să revină Teheranului.
Sau în problema nord-coreeană: senatorii au aflat că noua administrație și-a propus să revizuiască în totalitate abordarea Statelor Unite față de Coreea de Nord. Dar cei care au întrevăzut în această declarație o intensificare a dialogului, au fost imediat dezamăgiți: Blinken a promis să găsească metode de… creștere a presiunii asupra țării, obligând Phenianul să se așeze la masa negocierilor cu privire la armele nucleare.
Nimic nou nici pe tema ucraineană – vorbitorul le-a declarat senatorilor că susține ideea de a pune la dispoziția Ucrainei arme letale. Chiar dacă viitorului Secretar de Stat i s-a amintit că administrația președintelui Barack Obama, unde însuși Blinken a lucrat, s-a abținut să livreze armament Kievului, ceea ce a început sub Trump.
În sfârșit, o temă importantă pentru relațiile SUA cu Rusia și cu UE: ”Nord Stream-2”. Evocând poziția lui Biden, Blinken a catalogat gazoductul o ”idee proastă” și a adăugat că Washingtonul va încerca să-i convingă pe partenerii străini să nu mai susțină construcția conductei. Sună destul de prudent – adică este vorba de convingere, nu de impunere. Dar imediat a venit ”dușul rece” pentru aliați: dacă nu vor putea fi convinși, SUA vor fi nevoite să ia în considerare ”instrumente care încă nu au fost folosite”. Adică, mai bine fiți imediat de acord, pentru că, în caz contrar, vom activa alte instrumente ”de convingere”.
Toți sunt preocupați de chestiunea prelungirii Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3). S-ar fi părut că semnalul trimis de viitoarea conducere a Departamentului de Stat este, la rândul lui, înconjurător: ”Ne vom ocupa de această chestiune, practic imediat ce Joe Biden va prelua funcția de președinte”, a spus Blinken. Pentru ca, de îndată, să adauge: vom încerca să obținem prelungirea termenului de valabilitate a Tratatului, ceea ce descurajează oarecum. Deoarece nu e nimic de ”obținut”, având în vedere că Rusia a propus deja prelungirea lui fără condiții prealabile și precizări. Până acum, nici încercările de a ”obține” o poziție coerentă din partea Statelor Unite nu au insuflat optimism. Să sperăm că noua administrație va putea să ”obțină” singură, de la sine, o abordare mai mult sau mai puțin constructivă, pornind de la faptul că prin încheierea unui tratat extrem de important pentru planetă nu va putea ”smulge” nimic de la Rusia – tratatul nu este o concesie din partea Moscovei, este salvarea ultimului mecanism, practic, de control al armelor din lume. Deja nu mai sperăm la bun-simț, pentru că ideologizatele administrații americane dau prea puțin dovadă de așa ceva, dar putem măcar nădăjdui că noua echipă de la Casa Albă va dori să coopereze mai mult cu aliații, care, în marea lor majoritate, sunt pentru prelungirea acestui tratat.
1 Comment
Conducerea americană păstorită de Biden-Harris va demonstra la nivel global aceeași politică neserioasă, lipsită de respectul reciproc între națiuni, fără capabilitatea de a găsi soluții prin dialog și negociere.
Evaluând politica de 40 de ani a Washingtonului cu Coreea de Nord, constatăm că toate administrațiile care s-au succedat la conducere au eșuat în schimbarea jucheismului (practic, ideologia oficială a nord coreenilor fiind mai puternică decât toate tentativele de destabilizare americane), că procesul de denuclearizare n-a ajuns nicăieri, ba din contră, sub Biden, ar putea să sporească arsenalul lor nuclear. Toate acestea dovedesc că SUA nu-și doresc interzicerea folosirii armelor nucleare de către Coreea de Nord, ci preferă păstrarea tensiunii în zonă pentru a-și justifica prezența armatelor sale în Coreea de Sud în vederea izolării Chinei, asigurând astfel inclusiv o piața profitabilă a echipamentului militar american în Coreea și Japonia. Practic, nu numai România le cumpără vechiturile bune de casat în materie de armament, dar mai sunt și alții (considerați mai evoluați decât românii) care dau curs șantajelor și/sau comisioanelor grase „pierdute” prin paradisurile fiscale practicate de complexul militar industrial american.
Una peste alta, rușii vor avea bătăi de cap cu un guvern peticit al lui Obama, dar condus (chipurile) de Biden! La fel de prost și de incompetent, la fel de lipsit de soluții și de plan de activitate! Sunt absolut convinsă, că din partea unui oportunist parvenit, așa cum e „sleepy Joe”, Kremlinul n-are așteptări prea mari! Oricât ar încerca senatorul Kosaciov să-i descifreze programul de guvernare!