Hot News
Cum se ternimă puzzle-ul american?
20/01
Anul Afacerilor Externe: Serghei Lavrov a făcut bilanțul
20/01

”Să afirmi că cineva se teme de altcineva, este o prostie crasă”. Kremlinul, despre arestarea lui Aleksei Navalnîi

Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov/ Foto: RIA Novosti

Secretarul de presă al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a vorbit, la o conferință de presă, despre arestarea bloggerului Aleksei Navalnîi, reținut duminică seară pe aeroportul Șeremetievo, la întoarcerea din Germania, scrie publicația Meduza.

Kommersant FM: – Mass-media internaționale, însuși Aleksei Navalnîi consideră că Vladimir Putin se teme de Navalnîi și că, de aceea a fost arestat atât de rapid, cu unele nereguli chiar, după cum susțin unii. Ce părere are Kremlinul în acest sens?

Dmitri Peskov: – Este o prostie crasă, desigur. În general, nu este absolut deloc necesar să asociezi în vreun fel numele Președintelui cu încălcarea legilor Federației Ruse. Știm că Serviciul Federal de Executare a Pedepselor (FSIN) a avut și are o serie de pretenții; au fost încălcate anumite reguli. Știți, de fapt, că statisticile arată că, în ultimii trei ani, au existat circa 18.000 de încălcări ale regulilor perioadei de probă, impuse de pedepsele cu suspendare. Și de 18.000 de ori au fost luate unele măsuri în ultimii trei ani. Având în vedere că este vorba despre un cetățean al Federației Ruse, existența, în acest caz, a unor pretenții legate de neîndeplinirea regulilor nu are nici o legătură cu Președintele Rusiei. Nu trebuie făcute nici un fel de asocieri cu Președintele. Cât privește afirmațiile de tot felul, cum că cineva se teme de altcineva, nu sunt decât o prostie crasă.

Kommersant FM: – Și în toate aceste 18.000 de cazuri a fost tot așa, cu mulți polițiști?

Dmitri Peskov: – Firește că da. I-au și căutat pe acei oameni, i-au și escortat.

Kommersant FM: – Și zeci de rețineri pe aeroporturi, așa cum a fost cu sosirea lui Aleksei Navalnîi?

Dmitri Peskov: – Știți, dacă cineva încalcă ordinea, firește că poliția ia măsuri de restabilire a ordinii publice.

Kommersant FM: – Navalnîi i-a îndemnat, de asemenea, pe oameni să iasă în stradă pentru cele întâmplate. Ce părere are Kremlinul despre acest apel?

Dmitri Peskov: – Sunt apeluri îngrijorătoare. Nu suntem, însă, instituția care să poată evalua așa ceva, dar, desigur, acest lucru ar putea fi, probabil, un motiv pentru o anumită analiză și expertiză în privința îndemnurilor la ceva ilegal.

Kommersant FM: – Kremlinul se teme de proteste de masă?

Dmitri Peskov: – Nu, nu se teme.

Euronews: – Reprezentanți ai numeroase țări occidentale au cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Navalnîi. Amnesty International l-a catalogat drept prizonier de conștiință. Unele țări cer introducerea de sancțiuni. Cum comentează Kremlinul?

Dmitri Peskov: – Am auzit aceste declarații. În cazul de față, însă, noi nu putem și nu intenționăm să le luăm în serios. Este vorba despre un caz de nerespectare a legii rusești de către un cetățean al Rusiei. Este o chestiune care ține strict de treburile interne ale țării. Nu vom permite nimănui să se amestece în această chestiune și nu avem de gând să dăm ascultare acestor declarații. În același timp, noi continuăm să fim interesați de relații bune, care nu sunt în nici un caz indexate la un anume cetățean.

UNIAN: – Totuși, Navalnîi nu s-a prezentat la poliție pentru că era la Berlin, iar la Berlin l-a lăsat să plece Vladimir Putin personal. Nu există aici o contradicție? În ultimă instanță, s-a făcut cu aprobarea președintelui Federației Ruse?

Dmitri Peskov: – Nu, nu există nici un fel de contradicție. Știți că atunci când a fost pacient berlinez, în înțeles deplin al cuvântului, nu au existat întrebări din partea FSIN, care a dat dovadă de maximă flexibilitate și înțelegere. Aceste întrebări au apărut după aceea, când spitalul Charite a confirmat direct că pacientul nu mai este pacient și că este într-o stare de sănătate normală.

UNION: – Adică pretențiile vizează faptul că după ce a ieșit din comă nu s-a întors imediat în Rusia?

Dmitri Peskov: – Nu imediat, ci după aceea. Știți cum a fost la spitalul Charite, unde s-a spus că are o stare normală de sănătate și că pacientul s-a însănătoșit.

CNN: – Dar s-a aflat într-o perioadă destul de lungă de convalescență.

Dmitri Peskov: – Nu, eu mă refer la declarația concretă a spitalului. Oricine poate avea acces la ea, o puteți citi.

CNN: – Avocații lui au spus, de asemenea, că au primit de la Charite o scrisoare în care se spune că Navalnîi se află în convalescență până în luna ianuarie.

Dmitri Peskov: – Vor fi liberi să folosească aceste documente la tribunal, în proces.

CNN: – Vladimir Putin subliniază în repetate rânduri că Rusia este un stat de drept, dar ședința de judecată desfășurată ieri a ridicat destul de multe semne de întrebare: de la locul desfășurării ei și până la procedura în sine. Cum se împacă astfel de ședințe din secția de poliție cu noțiunea statului de drept?

Dmitri Peskov: – În primul rând, vă recomand să vă adresați în instanță pentru o explicație. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun – pentru că nu este de competența mea să ofer explicații detaliate în această chestiune – este că, după cum știm cu toții, instanțele de judecată lucrează în regim special de câteva luni, pe fondul pandemiei de Covid-19. Care este specificul acestui regim și cum se realizează el în practică, mai bine întrebați direct în instanță.

Dojdi TV: – Ați afirmat de multe ori că, pentru Kremlin, factorul Navalnîi nu este ceva semnificativ. Cu toate acestea, întoarcerea lui în Rusia a însemnat un număr uriaș de vizualizări, de dezbateri pe rețelele de socializare, toate posturile care au transmis evenimentul au avut ratinguri uriașe de vizualizări și așa mai departe. Cum comentează, totuși, Kremlinul, popularitatea lui Aleksei Navalnîi și greutatea lui în Rusia și în lume?

Dmitri Peskov: – Știți, nu ne place să exagerăm lucrurile. Preferăm să evaluăm totul și toate în mod rațional. Cred că am spus destule astăzi pe această temă, pe acest subiect. Nu cred că mai este nevoie de dezbateri suplimentare pe această chestiune.

Eho Moskvî: – Tot în legătură cu drepturile, pentru că Președintele este, totuși, garantul respectării drepturilor cetățenilor, conform Constituției. Ținând cont de atenția acordată de alte state și de mulți oameni din Rusia, va urmări Președintele mai atent situația cu Navalnîi?

Dmitri Peskov: – Nu, nu este o situație care să reclame o atenție specială din partea Președintelui. Asta în primul rând. Drepturile tuturor cetățenilor Federației Ruse sunt garantate de legile Federației Ruse, de agențiile de supraveghere ale Federației Ruse. Și, fără îndoială, așa va fi și în acest caz. În ceea ce privește fraza dumneavoastră dacă vom ține cont de vreo părere internațională și așa mai departe, repet încă o dată: nu intenționăm să luăm în considerare o părere internațională în cazul de față.

 

 

 

1 Comment

  1. Foarte inteligente răspunsurile lui Dmitri Peskov! A declarat presei într-un mod elegant și diplomatic (ca să înțeleagă inclusiv mass media occidentală) că Rusia este o țară liberă, în care legile (penale ori civile) se succed, coexistă și au determinate categoriile de subiecte cărora li se aplică, că nu sunt necesare intervenții, presiuni și sfaturi de la terți. Cu atât mai mult cu cât, hotărârea pronunțată în cauză nu produce efecte asupra celor ce-și dau cu părerea. Aș zice că s-a făcut prea multă hărmălaie (în cadrul căreia Administrația de la Kremlin e nevoită să păstreze un ton decent față de vestici) pentru un blogger narcisist megaloman cu 3 adepți care-i împărtășesc „convingerile”, cu un scor minuscul la prezidențiale și fără vreun proiect de țară prin intermediul căruia să convingă mapamondul c-ar fi mult mai productiv și avantajos pentru poporul rus și pentru întreaga umanitate să ocupe locul lui Vladimir Putin. Să fim serioși! Omul trebuie pus la muncă! Cu siguranță, pretențiile nejustificate vor dispărea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2988506