Categories: Comentarii

Anul Afacerilor Externe: Serghei Lavrov a făcut bilanțul

Ce provocări a lansat pandemia comunității mondiale? Ce așteaptă Moscova de la noua Administrație Biden? Cum trebuie reacționat la cenzura de pe rețelele sociale? Sunt doar câteva dintre subiectele abordate de șeful Ministerului Rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la tradiționala conferință de presă de bilanț, relatează ”Rossiiskaia gazeta”.

De când, în primăvara anului trecut, omenirea s-a confruntat pentru prima dată cu un virus, pe atunci, necunoscut, de la comunitatea mondială s-a dorit mai multă coeziune. În realitate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat, a constatat Lavrov. Unele țări continuă să lanseze inițiative unilaterale, ce ies în afara ”umbrelei” ONU și a altor platforme internaționale. Nici până în prezent, Moscova nu a primit răspuns la apelul adresat direct Administrației Statelor Unite de reluare a dialogului privind securitatea cibernetică și stabilitatea strategică, ceea ce, în opinia ministrului, este ”total anormal”. Cu atât mai mult, cu cât la 5 februarie expiră termenul de valabilitate a Tratatului vizând reducerea și limitarea armelor strategice ofensive (START-3).

”Poziția noastră este bine cunoscută și rămâne în vigoare. Vom aștepta propuneri concrete… În ultimă instanță, Joe Biden este el însuși specialist în domeniul dezarmării, în sfera controlului armelor. Și cred că va fi interesat ca echipa lui să fie profesionistă, nu propagandistică”, a apreciat Lavrov. Potrivit estimărilor sale, multe depind de cât de concret își vor defini Statele Unite poziția în domeniul armelor strategice ofensive pentru următorii patru ani. Moscova a auzit despre intențiile noii administrații de a revizui deciziile adoptate de Trump în privința retragerii SUA din câteva acorduri și organizații internaționale – spre exemplu, din Organizația Mondială a Sănătății, UNESCO, Consiliul ONU pentru drepturile omului. Acum trebuie așteptate soluții practice.

Șeful MAE Rus a comentat, de asemenea, și scurgerile de informații potrivit cărora funcția de Secretar de Stat al SUA ar putea reveni unui diplomat din perioada președinției democratului Barack Obama – Tony Blinken, iar că în calitate de adjunct al acestuia ar putea fi numită Victoria Nuland, care, după cum se știe, a participat activ, în 2014, la ”Euromaidanul” din Ucraina. De atunci, a devenit viral pe internet faimosul meme cu ”fursecurile de la Nuland”, oferite personal de aceasta protestatarilor din Piața Independenței din Kiev (afirmând, printre altele, că au fost ”sandvișuri”).

”Chipuri cunoscute”, a confirmat Lavrov. ”Pe de o parte, acest lucru permite, dacă ar exista și dorință reciprocă în acest sens, să se revină la acele numeroase propuneri pentru agenda ruso-americană pe care noi le-am făcut și care rămân pe masă, să se înceapă negocieri fără o altă pauză îndelungată și fără devieri. Pe de altă parte, acest lucru ne oferă nouă posibilitatea de a avea o imagine aproximativă a liniei pe care o vor promova vechii și noii membri ai echipei de politică externă a noii administrații a SUA”. În opinia ministrului, Washingtonul va continua cursul spre ”dominarea statului american și a conceptului american cu privire la modul de viață”, iar descurajarea Rusiei, dar și a Chinei va continua să figureze pe agenda de politică externă a Casei Albe.

”Acolo, ei gândesc deja: ”Cum să facem noi astfel încât Rusia și China să nu se unească într-atât încât să se simtă mai puternice decât însăși America”… ”Am așa o senzație că, pe direcția rusă, manevrele ar putea deveni, poate, ceva mai politicoase. Dar esența politicii nu se va schimba, practic. Acolo unde este în avantajul americanilor, acolo unde ei înțeleg că fără noi, fără China, nu le iese nimic, acolo vor fi obligați să meargă la niște înțelegeri”, a estimat Lavrov.

Ministrul nu a trecut cu vederea nici povestea scandaloasă cu blocarea conturilor lui Donald Trump de către marile companii americane de IT. În opina lui Lavrov, este vorba nu doar și nu atât despre Trump, cât despre faptul că statul american ”a eșuat cumplit în îndeplinirea obligațiilor sale de a asigura acces la informații”. ”Au afirmat că nu guvernul american a tăiat oxigenul tuturor celor considerați de aceste platforme drept surse de informații incorecte, ci, vezi Doamne, corporațiile nu au semnat nici un fel de pact. Toate asemenea tertipuri se trag de la Necuratul”, crede șeful MAE Rus. El a amintit că în aceleași pacte și decizii ale OSCE, adoptate la cel mai înalt nivel și pe care ”Occidentul nu obosește să le citeze”, este înscrisă obligația statului de a asigura pe teritoriul său și fiecărui cetățean acces liber la informație.

”Să sperăm că societatea americană nu le va permite elitelor să folosească, în lupta uneia împotriva celeilalte, o atât de evidentă cenzură, una dintre cele mai grave încălcări ale Constituției și a obligațiilor internaționale. Dar asta este problema societății americane. Dacă nu va face față acestei probleme, noi toți trebuie să fim pregătiți pentru consecințele acestui eșec, unul dintre cele mai cumplite, ale statului american, iar consecințele vor fi dintre cele mai serioase”, a concluzionat Serghei Lavrov.

Între timp, în pofida tuturor liniilor de separare și a barierelor, din sediul ei din Piața Smolenskaia, diplomația rusă privește cu optimism la perspectivele colaborării multor țări într-o chestiune atât de presantă, cum este dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului. «Vedem o reacție pozitivă la acele propuneri făcute de Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei partenerilor noștri străini în vederea producerii, pe bază de licență, a vaccinului ”Sputnik V”», a spus șeful MAE Rus. Cât de repede va reveni diplomația ”din formatul de la distanță” la vechile și bunele formate, nimeni nu poate prognoza, deocamdată. ”Ne revenim încet”, a confirmat Lavrov, amintind că efectuat deja câteva vizite, cum ar fi Grecia și Serbia și că a început să primească și vizitele unor oaspeți străini la Moscova.

Spre sfârșitul conferinței de presă, care a durat mai bine de trei ore, ministrul a spulberat misterul legat de vaccinarea anti-Covid. ”Am anticorpi, am făcut o formă ușoară a infecției”, a recunoscut șeful MAE. ”Recent, însă, am auzit că specialiștii recomandă chiar și celor care au făcut boala să se vaccineze. Mă voi consulta cu medicii”.

 

 

owner

Recent Posts

Europa își sporește dependența de îngrășămintele rusești

Olga SAMOFALOVA În pofida răcirii relațiilor, Uniunea Europeană continuă să cumpere îngrășăminte din Rusia. În…

11 ore ago

Al Mayadeen: Statul profund încearcă să declanșeze un război între Rusia și NATO

Echipa președintelui ales Donald Trump consideră foarte ridicată probabilitatea unei escalade nucleare dacă NATO continuă…

12 ore ago

Rusia a blocat planul de lucru american al Consiliului de Securitate al ONU din cauza Ucrainei

Rusia a blocat planul de lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru decembrie propus…

13 ore ago

Profesorul Adams: Zelenski trebuie să aleagă stiloul pentru a semna capitularea

Rusia a învins deja și Ucraina, și NATO, de aceea Moscova nu este îngrijorată de…

13 ore ago

WSJ: De ce SUA și Germania se tem de aderarea Ucrainei la NATO

Statele cheie ale NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, se pronunță împotriva intrării Ucrainei în…

18 ore ago

Zaharova, despre gestul lui Biden care și-a grațiat fiul

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat drept ”o caricatură…

o zi ago

This website uses cookies.