Sandu a arătat că autoritățile republicii colaborează deja cu Rusia în multe domenii, dar că, în unele chestiuni fundamentale, pozițiile celor două țări diferă. În special, președintele și-a declarat intenția de a continua negocierile privind soluționarea situației din Transnistria și evacuarea bazelor rusești din regiune. Ea a subliniat că normalizarea relațiilor va depinde doar de dorința ambelor țări.
În plus, Sandu s-a pronunțat în favoarea relansării relațiilor cu Uniunea Europeană, precum și pentru o colaborare activă cu China, Statele Unite, Israel și Turcia. ”Dorim să realizăm acest lucru prin apropierea de UE pe calea reformelor democratice, ce vor transforma Moldova într-o țară europeană”, a subliniat Sandu.
Anterior, președintele Republicii Moldova a afirmat că este gata să meargă la convorbiri în Rusia de îndată ce va primi o invitație în acest sens. Potrivit spuselor sale, cu acest prilej, Chișinăul va încerca să obțină distrugerea munițiilor din depozitele din nerecunoscuta Republică Moldovenească Transnistreană.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.
View Comments
Doamna președintă joacă la 2 capete! Și nu-i în regulă deloc, pentru că demonstrează că n-a învățat nimic din greșelile României. Relansarea relațiilor cu UE și reforme ”democratice” înseamnă dezafectarea întregii industrii autohtone, desființarea agriculturii și, nu în ultimul rând, uciderea clasei mijlocii și a micilor întreprinzători prin consolidarea corporațiilor multinaționale și a băncilor, a mafiei gulerelor albe care vor duce Moldova la sapă de lemn, dar le vor vinde moldovenilor iluzii din plin.
Pe de altă parte, Maia Sandu pare să lucreze în echipă și să fie susținută (deși în politică doar interesele vorbesc, nu și amicițiile sincere și spontane) cu cele mai cumplite și sinistre personaje din politica românească și din cea europeană: Johannis, Băsescu, Macovei, Cioloș, Angela Merkel, Donald Tusk etc.
Cât despre stocurile de muniție depozitate în Transnistria, acestea ar trebui evaluate și identificate de Rusia, implicând o eventuală distrugere (doar dacă e necesar) ordonată a armamentului netransportabil. În fond, totalitatea mijloacelor tehnice de luptă din Republica Transnistreană aparțin Federației Ruse.
Habar n-am cine o îndoctrinează (posibil cei mai sus menționați și americanii) pe doamna Sandu, dar sper să fie suficient de matură politic și să realizeze că SUA ar putea decide dizolvarea statului moldovenesc, dacă planurile sale de a-l atrage pe orbita Euro-Atlantică eșuează. Rusia, pe de altă parte, dorește să păstreze existența Moldovei ca stat independent în conformitate cu voința majorității populației sale, contribuind în același timp la rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean.
Așadar, nu-i greu să hotărască ce parte să aleagă, dacă urmărește cu adevărat suveranitatea și integritatea propriei națiuni și mai ales dacă nu consimte șantajului dinspre Bruxelles și Washington.