Categories: Rusia si lumea

Dmitri Medvedev, despre alegerile din SUA: Pot fi un declanșator

Adjunctul președintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că alegerile din Statele Unite pot devenit un trigger, acel eveniment care să declanșeze schimbări considerabile în dezvoltarea economică a lumii, cu un puternic impact asupra sistemului global de securitate, a scris Medvedev într-un articol pentru TASS.

”Imprevizibilitatea acțiunilor SUA pe arena internațională, în continuare, o anumită toxicitate a acestei țări chiar și pentru aliații ei și pentru parteneri este o consecință a tulburărilor sociale grave prin care trece societatea americană”, subliniază Medvedev.

Potrivit spuselor sale, această instabilitate internă și externă din SUA ”este generată în mare măsură de sistemul electoral stângaci, depășit, care a migrat din secolul al XVIII-lea până în prezent, fără schimbări majore… Una dintre cele mai scandaloase campanii prezidențiale din istoria Americii, poate, a confirmat faptul că problemele din sistemul electoral al Statelor Unite au un caracter sistemic”.

În plus, a adăugat Medvedev, ”ultimele alegeri nu au fost o competiție politică de idei, de care Statele Unite au fost mereu atât de mândre, ci o confruntare între două campanii de ură”.

Susținătorii președintelui american Donald Trump în timpul asaltului de la Capitoliu, 6 ianuarie 2021/ Foto: EPA-EFE

«Atacul protestatarilor care îl susțin pe D. Trump, în momentul când Congresul număra voturile electorilor, scrie în continuare Medvedev, nu numai că a șocat guvernele din toată lumea, dar a dus și la vărsare de sânge într-o țară care, până de curând, era considerată de mulți drept un model de democrație pentru întreg mapamondul. Era imposibil să crezi că evenimentele care ne amintesc atât de clar de Maidanul ucrainean și de alte ”revoluții colorate” care au avut loc în ultimii ani, în diferite țări, fără a exclude țările spațiului post-sovietic, sunt transmise, în direct, din Statele Unite, către întreaga lume.

Tehnologiile care, înainte, erau folosite pentru a democratiza alte state, s-au întors la Washington, ca un bumerang. Iar războiul civil rece, care se desfășoară în Statele Unite de câteva luni, a atins punctul culminant. Acum, în timp ce întreaga lume condamnă asaltul Capitoliului și așteaptă cu neliniște evoluții ulterioare, nu este clar cum vor căuta republicanii și democrații căile pentru o reconciliere. Scindarea societății continuă să crească. În aer  plutește, iarăși, spiritul uitat al McCarthyism-ului».

”Alegerile din această țară, mai ales când puterea trece de la o forță politică la alta, pot deveni declanșatorul unor schimbări considerabile în dezvoltarea economică a lumii, cu puternic impact asupra instituțiilor existente din domeniul dreptului internațional și a sistemului global de securitate”, a afirmat autorul articolului.

În opinia lui, colaborarea cu SUA devine, pentru o lume întreagă, incomodă, deoarece americanii devin ”parteneri imprevizibili”.

Medvedev este de părere că nu ar fi rău dacă elita politică a Americii ar conștientiza această responsabilitate.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a spus că rețelele de socializare au început un război informațional fără reguli, împotriva actualului președinte american, Donald Trump, blocându-i conturile.

 

 

owner

View Comments

  • Dmitri Medvedev intuiește că dacă SUA se prăbușește prea repede, atunci moartea sa ar cauza, în momentul de față, pagube colaterale destul de mari. Toate imperiile urmează o anumită traiectorie. În timp, devin corupte, decadente și slăbite, apoi se prăbușesc. Atunci când se întâmplă, există două modalități de parcurs: una este să treci printr-o epocă întunecată, așa cum a făcut Europa de Vest după prăbușirea Imperiului Roman, o alta este ca un alt imperiu (sau un set de imperii care cooperează) să preia conducerea, așa cum s-a întâmplat după prăbușirea Imperiului Otoman. Dacă am trăi într-o lume ideală, ar mai fi o a treia cale, aceea ca națiunile mici să coopereze și să colaboreze (cu succes, de altfel) la proiecte internaționale de infrastructură care servesc binelui comun. Aș zice, că o astfel de schemă, care ar atinge perfecțiunea, nu poate să capete contur și să se desăvârșească datorită naturii noastre simiene.
    Având în vedere că niciuna dintre metodele vechi de menținere a dominației imperiale americane nu mai funcționează, atunci nu mai rămâne decât năruirea acesteia, ceea ce vine la pachet cu lăsarea unei mizerii uriașe pentru restul lumii. Restul acesta al lumii este acum însărcinat să creeze rapid o situație în care să i se poată acorda lovitura de grație în siguranță, fără a provoca daune colaterale, deoarece sunt foarte mulți bani care se pierd. Spre exemplu, excedentul comercial total al țărilor BRICS cu Occidentul (SUA + UE, în esență) este de peste un trilion de dolari pe an, apoi grupul statelor ce aparțin Organizației de Cooperare de la Shanghai vine cu aproape aceleași cifre. Dacă America se va evapora peste noapte, nimeni nu va cumpăra produsele acestor țări care nu au o piață internă.
    Pe de altă parte, Bruxelles s-a mișcat prea lent pentru a recunoaște cât de periculoasă a devenit dependența sa față de Washington și va dura ceva timp pentru a găsi modalități de a se elibera, dar procesul, pare-se, că a început în cele din urmă. La rândul lor, SUA funcționează pe bani și dacă îi sunt tăiate cheltuielile pentru „capriciile-i” arhicunoscute, lovituri de stat, operațiuni false flag, războaie regionale, revoluții tip Maidan etc, atunci toată lumea va împinge în aceeași direcție: spre un colaps imperial lent, constant, controlabil.

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

5 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

5 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

7 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.