Categories: MilitarRusia si lumea

Rusia se retrage și ea din Tratatul Cer Deschis

Rusia a luat decizia de a se retrage din Tratatul Cer Deschis (DON), la care au aderat 33 de țări. ”Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a luat hotărârea de retragere după ce s-a consultat cu toate structurile competente”, afirmă cotidianul ”Kommersant”, citând o sursă bine informată.

Potrivit acesteia, decizia va fi anunțată oficial, în perioada imediat următoare, de către autoritățile ruse.

Tratatul permite forțelor armate ale țărilor participante să survoleze teritoriul celuilalt pentru a efectua zboruri de inspecție. Se intenționează ca Rusia sa se retragă complet din DON peste șase luni, dacă autoritățile țării nu vor reveni asupra deciziei lor. După cum se știe, recent, Statele Unite s-au retras din acest tratat militar important.

În acest context, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Rusia este gata să continue colaborarea în cadrul DON numai în cazul în care alte state vor îndeplini conștiincios prevederile tratatului.

Lavrov este convins că Europa nu trebuie să se supună cerinței Statelor Unite de a le transmite datele obținute în timpul zborurilor de inspecție deasupra Federației Ruse. Președintele Vladimir Putin a apreciat, la rândul său, că SUA dau dovadă de agresiune militară.

Decizia de a părăsi DON a fost explicată la Ministerul de Externe al Rusiei după cum urmează: „La 22 noiembrie 2020, Statele Unite ale Americii s-au retras din Tratatul Cerul Deschis, cu un pretext inventat. Prin aceasta, echilibrul de interese al statelor participante, realizat la încheierea tratatului, a fost perturbat în mod semnificativ, au fost cauzate daune grave funcționării sale, iar rolul OST ca instrument de consolidare a încrederii și securității a fost subminat. Partea rusă a înaintat propuneri concrete corespunzătoare dispozițiilor fundamentale ale tratatului pentru a-i menține viabilitatea în noile condiții. Constatăm cu regret că aceste propuneri nu au primit sprijin din partea aliaților SUA”.

 

 

owner

View Comments

  • Președintele Dwight Eisenhower a propus mai întâi ca Statele Unite și fosta Uniune Sovietică să permită zboruri de recunoaștere aeriană una pe teritoriul celeilalte în 1955. La început, Moscova a respins ideea, dar președintele George H.W. Bush a reînviat-o prin 1989, tratatul intrând în vigoare în anul 2002.
    Trump a hotărât retragerea din acest acord, deoarece strategia administrației de la Washington este de a-și acoperi propriile acțiuni distructive prin acuzarea Rusiei că aceasta ar fi colectat informații despre infrastructura critică a SUA și a Europei în vederea direcționării armelor sale de mare precizie. Pe de altă parte, politica Federației Ruse privind tratatul se bazează pe interesele sale de securitate națională și în strânsă cooperare cu aliații și partenerii săi, iar ieșirea din cadrul acestuia pune sub semnul întrebării negociabilitatea și coerența Washingtonului. China, la rându-i, nu aparține acestui acord, de unde deduc anumite jocuri de culise între cele 3 state care nu se regăsesc descrise/reproduse în detaliu prin presă.
    Într-altă ordine de idei, nu există niciun motiv pentru care Rusia să rămână parte a Tratatului Cer Deschis după retragerea SUA, întrucât acest lucru oferă Washingtonului un avantaj în obținerea de date despre Forțele Armate ale Rusiei, privilegiu obținut de americani de la aliații lor europeni care puteau survola în continuare teritoriul rus, dacă Federația Rusă nu s-ar fi retras din cadrul acestei înțelegeri.

  • Era si timpul ca Rusia să se retragă din tratatul cer deschis deorece America putea lua informati de la tarile care au rămas în acest tratat .se poate ca America să aibă ceva de ascuns de asta sa retras prima.

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

3 ore ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

9 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

9 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

11 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

11 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

12 ore ago

This website uses cookies.