Înăsprirea, de către Statele Unite, a sancțiunilor împotriva Rusiei rămâne riscul geopolitic cheie pentru Moscova, dar victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 ar putea avea, în pofida tuturor temerilor, consecințe pozitive pentru piața rusă, sunt de părere acești experți. În opinia analiștilor, noua Administrație a SUA poate aplica o abordare mult mai constructivă în relațiile bilaterale, ceea ce va crea un potențial pentru creșterea prețurilor la activele rusești, relatează publicația RBK.
Președintele ales al SUA, Joe Biden, va trebui să revizuiască total sancțiunile împotriva Rusiei, integrându-le într-o nouă strategie unitară; simpla revenire la acel status quo existent înainte de Donald Trump este deja imposibilă, aprecia, în octombrie anul trecut, specialistul pe politici de sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Edward Fishman. ”Rușii vor plăti un preț și acesta va fi prețul pentru economia lor”, promitea Biden, la 17 septembrie, la una dintre întâlnirile sale cu alegătorii.
Predictibilitate și flexibilitate
Relațiile dintre Rusia și SUA sunt deja atât de deteriorate, încât a rămas foarte puțin spațiu pentru altă înrăutățire a lucrurilor, fără a crea noi riscuri pentru securitatea globală internațională, atrag atenția experții Bank of America în raportul lor ”Lacul Lebedelor, 2021”. Ei presupun că echipa lui Biden ar putea opta în favoarea unei abordări mai flexibile în relațiile bilaterale.
Viitoarea administrație a dat deja de înțeles că va respecta mai mult colaborarea multilaterală și acordurile internaționale. Experții anticipează o creștere a predictibilității în politica externă americană și o scădere a incertitudinilor în privința potențialelor decizii politice. Chiar dacă o nouă ”relansare” între SUA și Rusia, ca în anii 2009-2010, este foarte puțin probabilă, ”o oarecare formă de normalizare a relațiilor ar putea deveni un important factor de piață în 2021”, scriu specialiștii băncii americane în raportul lor.
”Trebuie să privim pozitiv la schimbările politice din SUA. De fapt, noua administrație va dispune de mult mai multe posibilități și, poate, de dorința de a stabiliza măcar relațiile cu Rusia. Subliniez, nu vorbim despre o îmbunătățire radicală a relațiilor cu Rusia… Ceea ce spunem noi este că relațiile devin mai tradiționale, mai previzibile și, sperăm, mai stabile”, a punctat economistul șef al Bank of America pentru Rusia și CSI, Vladimir Osakovski.
”Probabil că, la modul general vorbind, tocmai această stabilizare a relațiilor politice bilaterale constituie, în sine, un factor pozitiv pentru piață. Pentru o evoluție mult mai pozitivă este nevoie de rezultate mai concrete, pe care, din păcate, nu trebuie, probabil, să le așteptăm”, a apreciat Osakovski.
Cel mai apropiat semnal ce-ar putea indica direcția relațiilor bilaterale va fi Tratatul START-3 de limitare a armelor nucleare, care expiră în februarie 2021, cred analiștii Bank of America. ”Prelungirea acordurilor va constitui un moment deosebit de semnificativ pentru piață”, se arată în raport. ”Ambele părți sunt interesate de prelungirea acestui Tratat”, a menționat Osakovski. Alte domenii de cooperare constructivă ar putea include negocierile internaționale privind programul nuclear iranian.
”Lebăda neagră” a sancțiunilor
Dacă politica de sancțiuni a SUA va fi coordonată mai strâns cu Europa, acest lucru ar putea reduce considerabil riscul unor evenimente ca cele petrecute în 2018-2019, crede Osakovski (în 2018, SUA au introdus, spre exemplu, sancțiuni împotriva companiilor En+ și Rusal, ceea ce a destabilizat pentru o vreme piața mondială a aluminiului). ”Marea problemă pentru piață a fost tocmai abordarea unilaterală a politicii de sancțiuni a SUA”, a adăugat analistul.
În același timp, experții Bank of America recunosc faptul că un nou eveniment, de genul atacului din 2018, din Marea Britanie, cu utilizarea armei chimice (cazul fostului agent dublu Serghei Skripal, n.r.), ar putea provoca o înăsprire sistemică a sancțiunilor, cu urmări dintre cele mai negative pentru economia rusă, dacă implicarea Moscovei în noul incident va fi demonstrată. Prin urmare, geopolitica rămâne principala sursă pentru apariția unor noi ”lebede negre” pentru Rusia, se subliniază în raportul Bank of America.
Pe ansamblu, analiștii se așteaptă la o restabilire a ritmului de creștere a PIB-ului Rusiei până la 3,4% la sfârșitul anului 2021, după căderea de 3,8% din pandemicul an 2020. Oricum, economia Rusiei va putea reveni complet la nivelul de dinaintea crizei numai în 2022.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.
View Comments
Președinția lui Biden nu va fi de bun augur pentru relațiile ruso-americane. Pe măsură ce mulți liberali americani răsuflă ușurați întrucât mobilierul de la Casa Albă s-a schimbat, oamenii din Libia, Afganistan și Irak ar putea să se cutremure, deoarece valorile ”democratice și progresiste” ale yankeilor erau adesea însoțite de intervenționism și distrugere. Amintesc aici, incidentul apariției distrugătorului naval american John S McCain în apele rusești de pe coasta Vladivostokului. Mișcarea pare să fi fost o manifestare a bravadei americane, numai că ulterior a fost lansată o declarație, prin care se afirma că SUA aveau dreptul de a contesta pretențiile maritime excesive ale Rusiei. Din păcate, imbecilitatea americană nu se dezminte! Și spun asta, pentru că de cel puțin 300 de ani, Rusia este o mare putere maritimă, a cărei flotă a câștigat dreptul de a fi considerată una dintre cele mai bune din lume. Fără să mai trec în revistă cele 12 mări și respectiv cele 3 oceane care spală țărmurile țării!!! Așadar, în ce consta convingerea nejustificată asupra revendicărilor maritime ale Federației Ruse, din punctul de vedere al Washingtonului??? Trebuia Rusia să-și schimbe geografia și rețeaua hidrografică? În mod clar, sfertodocții conduc lumea!
Așadar, deși nava respectivă a fost avertizată cu privire la inacceptabilitatea acțiunilor sale (practic putea fi lovită de distrugătorul rus care o urmărea), provocările americane au continuat cu rachetele lansate în Marea Neagră din România. Nu este nevoie de multă imaginație pentru a afla la ce ar putea fi utilizate: raza de acțiune a acestor rachete fiind de 300 km, puteau ajunge în Crimeea. Dacă le-ar fi îndreptat către țintă, cu siguranță rușii i-ar fi șters de pe harta lumii! Aceeași soartă ar fi avut-o și România!
Un raport al corporației RAND (corporație care are legături strânse cu armata și care oferă o imagine destul de bună a politicii actuale ale SUA), intitulat „Extinderea Rusiei”, prezintă modalitățile în care America poate submina Rusia, ideologic, geopolitic și militar. De la promovarea schimbării regimului în Belarus până la creșterea exercițiilor NATO în Europa, sunt explorate toate posibilitățile. Documentul reprezintă o aberație pură, dar ceea ce doresc să subliniez este altceva: dacă Washingtonul continuă traiectoria actuală, șansele de conflict cu Rusia, chiar declanșate accidental, cresc. Cu astfel de demonstrații de forță, care au loc la frontierele Rusiei, există un risc ridicat ca o parte să interpreteze greșit acțiunile celeilalte, ducând la represalii.
Americanii nu au recunoscut niciodată reunificarea Crimeii cu Rusia; nici nu au înțeles sau apreciat vreodată istoria peninsulei, sau de ce Rusia s-a simțit obligată să se implice în conflictul ucrainean pentru a-i proteja pe etnicii ruși. În 2020 secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că SUA „nu va recunoaște vreodată” Crimeea ca teritoriu rus și că va menține sancțiuni împotriva Rusiei până când peninsula se va întoarce în Ucraina. O asemenea poziție fără echivoc, împreună cu speranța fantezistă că Crimeea ar putea reveni în Ucraina demonstrează cât de departe sunt cele două națiuni.
De altfel, s-a recunoscut pe scară largă, că relațiile dintre SUA și Rusia sunt mai proaste acum decât în timpul Războiului Rece. Cu Joe Biden la Casa Albă, care a afirmat în campania sa electorală că Rusia este „cea mai mare amenințare” cu care se confruntă SUA, aș zice că intrăm într-o perioadă foarte nesigură și potențial volatilă.