«Având în vedere logistica relativ simplă și prețul mai scăzut, nu trebuie să ne surprindă faptul că ”Sputnik V” a devenit extrem de atractiv pentru multe țări, dispuse să renunțe la vaccinurile occidentale», apreciază Business Insider, citat de ”Izvestia”.
Astfel, în Argentina și în Guineea, acest vaccin a fost aprobat spre utilizare și au început campaniile de vaccinare. Potrivit datelor Fondului pentru Investiții Directe al Rusiei (RFPI), încă de la începutul lunii octombrie, în Rusia au fost comandate 1,2 miliarde de doze de vaccin, interesul pentru acest preparat fiind exprimat de 50 de țări. 100 milioane de doze sunt destinate Indiei, 50 de milioane – Braziliei, 35 de milioane ar urma să ajungă în Uzbekistan, 32 milioane în Mexic și câte 25 de milioane, în Egipt și Nepal.
Business Insider notează, totodată, că posibilitatea descoperirii unor efecte secundare încă necunoscute și ca preparatul să nu funcționeze, în cazul vaccinului rusesc, este puțin probabilă. Potrivit ultimelor date, eficacitatea vaccinului rusesc este de 91,4%, iar acțiunea profilactică împotriva formelor grave ale bolii, de 100%.
Potrivit publicației, chiar și în cazul în care eficacitatea reală a vaccinului va fi sub cea promisă, acest lucru nu anulează utilitatea lui. Astfel, țările Occidentului au recunoscut deja rolul preparatului rusesc în strategia globală de vaccinare. La începutul lunii ianuarie, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a discutat cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, eventualitatea unei producții comune a vaccinului. În plus, cu scopul de a crește exporturile, Rusia a anunțat dezvoltarea unei variante ”light” a vaccinului, care nu va fi folosită în interiorul țării, fiind destinată exclusiv piețelor străine.
Compania AstraZeneca, ea însăși dezvoltatoarea unui vaccin propriu, a decis să colaboreze cu Centrul ”N. Gamaleia” din Moscova, pentru îmbunătățirea ambelor preparate.
Business Insider consideră că unul dintre motivele popularității vaccinului rusesc constă în faptul că Occidentul nu are o strategie globală de distribuire a vaccinurilor. Ca atare, în prezent, aproape toate preparatele produse de Moderna și BioNTech sunt cumpărate doar de țările bogate.
În acest context, ”Izvestia” amintește că, la 19 decembrie, secretarul de presă al Președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că atitudinea negativă a Occidentului față de vaccinul rusesc are legătură cu amenințarea concurenței. Vaccinul ”Sputnik V”, dezvoltat de Centrul ”N. Gamaleia”, a fost primul înregistrat în lume, la 11 august 2020.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.